Health & Fitness

Το Νόμπελ Ιατρικής στον Ιάπωνα Γιοσινόρι Οσούμι για την αυτοφαγία

Η έρευνά του ρίχνει φως σε μια ευρεία γκάμα ασθενειών από τον καρκίνο έως το Πάρκινσον

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Solange - Don't Touch My Hair ft. Sampha (Official Music Video)

Το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για το 2016 απονέμεται στον Ιάπωνα επιστήμονα Γιοσινόρι Οσούμι για τις ανακαλύψεις του στην έρευνα της αυτοφαγίας, τους μηχανισμούς δηλαδή που αλλοιώνουν και ανακυκλώνουν τα κυτταρικά συστατικά. Η έρευνα του Ιάπωνα καθηγητή κυτταρικής βιολογίας είναι σημαντική διότι εξηγεί και ρίχνει περισσότερο φως στο τι πάει στραβά με τον οργανισμό μας σε μια ευρεία γκάμα ασθενειών από τον καρκίνο μέχρι τη νόσο Πάρκινσον.

Το Νόμπελ της Ιατρικής είναι το πρώτο που απονέμεται κάθε έτος από την Επιτροπή Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας. Όπως σημειώνει η επιτροπή, οι έρευνες του Οσούμι για την αυτοφαγία έχουν κρίσιμη σημασία στο να γίνει κατανοητή η διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων όπως η «απάντηση» του ανθρώπινου σώματος στις λοιμώξεις.

«Οι ανακαλύψεις του Οσούμι οδήγησαν σ' ένα νέο παράδειγμα όσον αφορά την κατανόησή μας για το πώς το κύτταρο ανακυκλώνει το περιεχόμενό του» αναφέρει η σουηδική επιτροπή στην ανακοίνωσή της για το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (830.000 ευρώ). «Οι ανακαλύψεις του Ιάπωνα επιστήμονα άνοιξαν δρόμο στην κατανόηση πολλών φυσιολογικών διαδικασιών, όπως την προσαρμογή του ανθρώπινου οργανισμού στο λιμό ή το πώς αντιδράει στις λοιμώξεις» συμπληρώνει. «Οι μεταλλάξεις των γονιδίων μπορεί να προκαλούν ασθένειες και η διαδικασία της αυτοφαγίας εμπλέκεται σε πολλές παθήσεις, όπως ο καρκίνος και οι νευρολογικές ασθένειες».

Νόμπελ Ιατρικής, Γιοσινόρι Οσούμι

Το περσινό βραβείο μοιράστηκαν τρεις επιστήμονες οι οποίοι ανέπτυξαν θεραπείες για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και άλλων τροπικών ασθενειών. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ