1821 Digital Gallery
Λαμπερά μαλλιά και το καλοκαίρι
ΤΕΥΧΟΣ 576

Λαμπερά μαλλιά και το καλοκαίρι

Μικρά μυστικά για να τα προστατέψετε

Το καλοκαίρι είναι δύσκολη εποχή για τα μαλλιά καθώς ο ήλιος, ο ιδρώτας και το χλώριο του νερού τα κουράζουν και τα αφυδατώνουν. Ευτυχώς υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε, μας λέει ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, εξειδικευμένος στην Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική, για να τα προστατεύσετε από τις βλάβες της UV ακτινοβολίας, τα χημικά και τους άλλους κινδύνους της εποχής.

Μικρά μυστικά για να προστατέψετε τα μαλλιά σας

*Κουρευτείτε. Πριν φύγετε για τις διακοπές πρέπει να απαλλαγείτε από τις ταλαιπωρημένες άκρες και την ψαλίδα. Η ψαλίδα οφείλεται στη μείωση του πάχους της κερατίνης η οποία καλύπτει και προστατεύει το στέλεχος της τρίχας. Είναι πιο πιθανή στα λεπτά μαλλιά, στα ξηρά καθώς και στα μακριά. Όσο την αφήνετε, τόσο διαχωρίζει περισσότερο το στέλεχος με συνέπεια να πρέπει να κοπούν ακόμα περισσότερο το μαλλιά για να απαλλαγείτε από αυτήν. Επιπλέον το κούρεμα «ελαφραίνει» τον θύλακα της τρίχας και δημιουργεί ένα ερέθισμα αναπαραγωγής, προάγοντας την αναγέννηση της τρίχας. Κόψτε λοιπόν τα μαλλιά σας λίγο τώρα για να αποφύγετε να τα κόψετε πολύ όταν επιστρέψετε από τις διακοπές σας.

*Να λούζεστε συχνά. Αν και πολλοί φοβούνται ότι το καθημερινό λούσιμο οδηγεί στην τριχόπτωση, αυτό είναι μύθος. Μπορεί όταν λουζόμαστε να βλέπουμε πόσα μαλλιά χάνουμε, αλλά αυτά θα έπεφταν ούτως ή άλλως.

Σχετικα
Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση της γυροειδούς αλωπεκίας
Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση της γυροειδούς αλωπεκίας

Οι περισσότεροι άνθρωποι φυσιολογικά χάνουν 50 έως 100 τρίχες από τα μαλλιά τους την ημέρα, δίχως αυτό να γίνεται εμφανές διότι την ίδια στιγμή αναπτύσσονται νέες. Η τριχόπτωση εκδηλώνεται όταν διαταράσσεται ο κύκλος της ανάπτυξης των μαλλιών ή όταν καταστραφεί ο θύλακος της τρίχας. Στις πιθανές αιτίες της περιλαμβάνονται η κληρονομικότητα, οι ορμονικές αλλαγές, ορισμένες διαταραχές (π.χ. γυροειδής αλωπεκία, σαρκοείδωση, μερικές μορφές λύκου) και η λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. για αρθρίτιδα, κατάθλιψη, καρδιολογικά προβλήματα, καρκίνο).

Το πόσο συχνά θα λούζεστε, εξαρτάται κατ’ αρχήν από τη λιπαρότητα. Αν για παράδειγμα έχετε λιπαρά μαλλιά, μπορεί να χρειάζεστε λούσιμο κάθε μέρα. Αν όμως είναι ξηρά χρειάζονται λιγότερο συχνό λούσιμο – το ίδιο και αν είναι βαμμένα, με ανταύγιες ή γενικώς τα έχετε εκθέσει σε χημικά, οπότε μπορεί να είναι πιο ξηρά.

Ανεξάρτητα από τη λιπαρότητα, όμως, αν κάνετε μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα και βρέξετε τα μαλλιά σας μετά πρέπει να λουστείτε, χρησιμοποιώντας ήπιο σαμπουάν που είναι κατάλληλο για καθημερινή χρήση και προσφέρει καλύτερη ενυδάτωση.

Σχετικα
Πώς σχετίζεται η τριχόπτωση με την παχυσαρκία;
Πώς σχετίζεται η τριχόπτωση με την παχυσαρκία;

* Μην τρίβετε τις άκρες των μαλλιών. Όταν λούζεστε, να συγκεντρώνεστε στο δέρμα του κρανίου, καθαρίζοντάς το επιμελώς χωρίς να το τρίβετε δυνατά. Το σαπούνι θα περάσει από το στέλεχος της τρίχας και θα το καθαρίσει. Να θυμάστε ότι το στέλεχος δεν είναι ζωντανός ιστός αλλά νεκρωμένος, γι’ αυτό φθείρεται εύκολα.

* Μετά το λούσιμο, να βάζετε μαλακτική κρέμα. Η μαλακτική διευκολύνει το χτένισμα και έτσι περιορίζει τις βλάβες στα μαλλιά, αποκαθιστά λίγο τη φυσική λιπαρότητα που χάνεται με το λούσιμο, μειώνει το στατικό ηλεκτρισμό και παρέχει κάποια αντηλιακή προστασία. Είναι απαραίτητη κυρίως σε όσους έχουν μακριά μαλλιά οι οποίοι για τον ίδιο λόγο πρέπει επίσης να κάνουν μάσκα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα κατά τους θερινούς μήνες (το χειμώνα μπορεί να αρκεί και μία). Να βάζετε τη μαλακτική κρέμα και τη μάσκα στις άκρες των μαλλιών και όχι στο κρανίο ή σε όλο το μήκος τους. Αν το σαμπουάν σας είναι τύπου «2 σε 1» δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε εξτρά μαλακτικό.

* Μην κάνετε πιστολάκι. Αυτό ισχύει για όλο το χρόνο, όχι μόνο για το καλοκαίρι. Ο θερμός αέρας επιβαρύνει τα μαλλιά και όσο πιο θερμός είναι τόσο το χειρότερο. Γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγουν εντελώς το πιστολάκι όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα τριχόπτωσης, ενώ όλοι οι άλλοι πρέπει να το χρησιμοποιούν όσο σπανιότερα γίνεται. Τώρα, το καλοκαίρι που τα μαλλιά στεγνώνουν γρήγορα, καλό είναι να το αποφύγετε εντελώς.

* Προστατεύστε τα μαλλιά σας από την αφυδάτωση. Για να μην αφυδατωθούν από το αλάτι και από το χλώριο, να ξεβγάζετε τα μαλλιά σας με γλυκό νερό όταν βγαίνετε από τη θάλασσα ή την πισίνα και να τα τυλίγετε με πετσέτα για να στεγνώνουν αργά. Ειδάλλως, να βρέχετε τα μαλλιά σας με γλυκό νερό πριν βουτήξετε για να απορροφήσουν λιγότερο αλμυρό ή χλωριωμένο.

* Μην χτενίζεστε στην παραλία. Όταν τα μαλλιά είναι βρεγμένα με αλατόνερο και προσπαθήσετε να τα χτενίσετε, το μόνο που καταφέρνετε είναι να τα σπάτε. Αν πρέπει οπωσδήποτε να τα φτιάξετε, προτιμήστε μία χτένα με χοντρά και αραιά δόντια (πιρούνα) με τα οποία θα φτιάξετε κάπως τα πάνω-πάνω.

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5