1821 Digital Gallery
Χωριό Ψ

Χωριό Ψ

Ένα Χωριό αλλιώτικο από τα άλλα. Στις Πινακάτες Πηλίου θα γίνει η Πρώτη Συνάντηση Ψυχοθεραπειών στις 18-28/8.

Σε ένα μικρό χωριουδάκι του Πηλίου, με έντονα παραδοσιακό χρώμα, πλημμυρισμένο από ευωδιές λουλουδιών και βοτάνων, με υπόκρουση το κελάρυσμα του νερού και τον βόμβο των εντόμων, το μυαλό αδειάζει, η καρδιά ανοίγει, το σώμα ξεκουράζεται. Εκεί, στο «Χωριό Ψ», οι Πινακάτες γίνονται για δέκα μέρες τόπος επαφής, μοιράσματος και ουσιαστικής φροντίδας της ψυχής. Έμπειροι ψυχοθεραπευτές, ένα κοινό θέμα, εμπνευσμένο από τον Χείρωνα Κένταυρο που ζούσε στις πλαγιές του Πηλίου και ένα φυσικό περιβάλλον θεραπευτικό που ξυπνά όλες τις αισθήσεις. Αυτά είναι τα συστατικά της Πρώτης Συνάντησης Ψυχοθεραπειών στο βουνό των Κενταύρων με θέμα «Μύθος, Τραύμα, Θεραπεία».

Εμπνευστές του «Χωριού Ψ» είναι ο Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/ Εκδότης Δημήτρης Παντελής και η Δραματοθεραπεύτρια/ Κοινωνιολόγος/ Θεατρολόγος Αταλάντη Απέργη. Και οι δύο σχετίζονται με τις Πινακάτες, ο μεν Δημήτρης λόγω καταγωγής, η δε Αταλάντη λόγω γονεϊκής επιλογής, όταν ως παιδί οι γονείς της αποφάσισαν να ανακαινίσουν ένα παλιό πηλιορείτικο σπίτι και να το κάνουν δεύτερή τους κατοικία.

image

Τι είναι «Χωριό Ψ»;

Σχετικα
Ευλογιά των πιθήκων: Έκτακτη σύσκεψη ΠΟΥ
Ευλογιά των πιθήκων: Έκτακτη σύσκεψη ΠΟΥ

«Είναι μια έννοια με αλληγορική σημασία που περικλείει τόσο τον τόπο όσο και το περιεχόμενο των συναντήσεων. «Ψ» το αρχικό γράμμα της ψυχής και της ψυχοθεραπείας, επίσης «Ψ» ο ήχος από δύο άλλα γράμματα το «Π» και το «Σ», το αρχικό και το τελικό γράμμα του χωριού ΠινακάτεΣ. «Χωριό Ψ», λοιπόν, για όσα περικλείει ο ήχος και όσα περιλαμβάνει η σημειολογία του γράμματος.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της πρώτης συνάντησης Ψυχοθεραπειών;

Εννέα διαφορετικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, εργαστήρια σε αυλές παραδοσιακών καταλυμάτων στο χωριό και στη φύση κάτω από αιωνόβια δέντρα, ένα δεκαήμερο ανταλλαγής σκέψεων, εμπειριών και συναισθημάτων σε ένα φυσικό τοπίο που διεγείρει και γαληνεύει την ψυχή. Επιθυμία μας είναι αυτό το καλοκαίρι και για πολλά ακόμα, κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια και τις καστανιές, στη δροσερή και θαλερή σκιά τους, με την εμψύχωση και τις γνώσεις έμπειρων θεραπευτών, να συναντηθούν άνθρωποι με κοινό ενδιαφέρον τη θεωρητική και βιωματική κατανόηση της έννοιας «θεραπεία της ψυχής» και της σημαντικότητας του φυσικού περιβάλλοντος στην ίδια τη θεραπευτική διαδικασία.

Σχετικα
Η AbbVie ανάμεσα στις πέντε εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα
Η AbbVie ανάμεσα στις πέντε εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα

image

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το «Χωριό Ψ»;

Ένα απόγευμα, πριν περίπου τέσσερα χρόνια, κάτω από το αιωνόβιο πλατάνι της πλατείας του χωριού, συζητούσαμε για τη «θεραπεία της ψυχής» αλλά και τις ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες του τόπου και σκεφτήκαμε ότι πρέπει να φέρουμε και άλλους συναδέλφους να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις εδώ, αλλά και κόσμο που θα επωφεληθεί βαθειά από ένα τέτοιο άνοιγμα και μοίρασμα.

Από τότε πέρασε καιρός, η ιδέα ωρίμασε, οι συγκυρίες έγιναν πιο κατάλληλες και το όλο εγχείρημα μπήκε σε εφαρμογή. Προσεγγίσαμε άξιους συναδέλφους από διαφορετικές ψυχοθεραπευτικές κατευθύνσεις οι οποίοι αγκάλιασαν την ιδέα, μας υποστήριξαν έμπρακτα με το να δεχτούν να συμμετέχουν ως εισηγητές και το όλο πράγμα πήρε το δρόμο του. Όπως αντιλαμβάνεστε, η αγάπη μας για τον ευλογημένο αυτόν τόπο, ο κοινός στόχος και ο ενθουσιασμός για αυτή τη φρέσκια ιδέα λειτούργησαν και εξακολουθούν να λειτουργούν ως κινητήριος δύναμη.

image

Σε τι κοινό απευθύνεστε;

Το κοινό στο όποιο απευθυνόμαστε -πέρα από επαγγελματίες και φοιτητές από τον χώρο της ψυχικής υγείας- είναι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την προσωπική τους εξέλιξη και δεν διστάζουν να πειραματιστούν με πιο εκφραστικούς τρόπους επικοινωνίας. Επίσης, απευθυνόμαστε σε ανθρώπους οι οποίοι είναι σε διαδικασία επιλογής ενός εκπαιδευτικού προγράμματος στη συμβουλευτική ή την ψυχοθεραπεία και θέλουν να γνωρίσουν περισσότερες από μία προσεγγίσεις, ώστε να επιλέξουν αυτή που τους ταιριάζει καλύτερα.

Στόχος μας είναι ο κόσμος που θα έρθει στις Πινακάτες φέτος το καλοκαίρι, πέραν της προσωπικής εξέλιξης που μπορεί να αναζητά μέσα από τις «Συναντήσεις», να κάνει τις δέκα αυτές μέρες και τις διακοπές του. Το Πήλιο, ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, συνδυάζει αρμονικά διακοπές στο βουνό και τη θάλασσα. Οι συμμετέχοντες στο «Χωριό Ψ», εκτός των πρωινών βιωματικών εργαστηρίων και των βραδινών ομιλιών, θα έχουν άπλετο χρόνο να επωφεληθούν από τις πολλές δυνατότητες που προσφέρει η περιοχή: πεζοπορίες στα γραφικά καλντερίμια των πηλιορείτικων χωριών και στα μονοπάτια στη του βουνού, κολύμπι στα ήρεμα νερά του Παγασητικού ή στα διάφανα γαλαζοπράσινα του Αιγαίου πελάγους, ιππασία, επισκέψεις στα μικρά μουσεία της περιοχής και διαδρομές με τον Μουντζούρη, το γνωστό τρενάκι του Πηλίου.

Το «Χωριό Ψ» αποτελεί ένα εγχείρημα που έχει ως σκοπό να αναπτύξει τον θεματικό τουρισμό στην περιοχή και να κάνει το Πήλιο έναν προορισμό που θα συνδεθεί ξανά με τη θεραπεία, εφόσον το βουνό συνδέεται από τους αρχαίους χρόνους με τον Χείρωνα Κένταυρο, τον μυθικό θεραπευτή.

Έρχεται να αντικαταστήσει τους κλειστούς και απρόσωπους χώρους των συνεδρίων με τις αυλές παραδοσιακών ξενώνων και να κάνει το ίδιο το φυσικό περιβάλλον μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας. Επιθυμία μας είναι η φετινή να είναι η πρώτη από πολλές άλλες συναντήσεις που μελλοντικά θα συμπεριλάβουν και άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις αλλά και ξένους εισηγητές.

image

Αταλάντη Απέργη

image

Δημήτρης Παντελής

INFO: Το «Xωριό Ψ: 1η Συνάντηση Ψυχοθεραπειών στο Βουνό των Κενταύρων με θέμα “Χείρων Κένταυρος: Μύθος, Τραύμα, Θεραπεία”» θα διεξαχθεί στις Πινακάτες Πηλίου, 18-28 Αυγούστου 2016. Για περισσότερες πληροφορίες: www.village-psy.gr, email: info@village-psy.gr, τηλ. +302423086995.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5