Health & Fitness

Παγκόσμια Ημέρα της Ευτυχίας

Ελληνική πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για το δικαίωμα στην ευδαιμονία στην Ε.Ε.

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
123610-277122.jpg

Μοιάζει λίγο παράταιρο με όσα συμβαίνουν γύρω μας, όμως υπάρχει Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας, η οποία καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 2012 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου. «Η επίτευξη της ευτυχίας είναι βασικός ανθρώπινος σκοπός», αναφέρει η απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ο οποίος αναγνωρίζει την «ανάγκη για πιο δίκαιη και ισορροπημένη ανάπτυξη, που θα καταπολεμήσει τη φτώχεια και θα συμβάλλει στην ευτυχία και την ευημερία όλων των εθνών».

Όμως, το δικαίωμα της ευτυχίας δεν συμπεριλαμβάνεται στον Χάρτη των Βασικών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συνέπεια οι ευρωπαϊκές πολιτικές να στοχεύουν στην ευημερία των οικονομικών μεγεθών, αγνοώντας τη δυστυχία των ανθρώπων. Μάλιστα, πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν πως η Ελλάδα την τελευταία πενταετία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση δυστυχίας παγκοσμίως.

Γι' αυτό και ευαισθητοποιημένοι Έλληνες πολίτες (επιστήμονες, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες κ.ά.) προχώρησαν στη σύνταξη της «Διακήρυξης του δικαιώματος της ευδαιμονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» («Διακήρυξη της Παλλήνης») και δημιούργησαν την ενημερωτική ιστοσελίδα www.eudaimonia.eu, στην οποία βρίσκεται το κείμενο μεταφρασμένο σε 15 ευρωπαϊκές γλώσσες, ξεκινώντας τη συλλογή υπογραφών, ώστε να συζητηθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτή η Πανευρωπαϊκή εκστρατεία συλλογής υπογραφών, ώστε να αναγνωριστεί το ανθρώπινο δικαίωμα της επιδίωξης στην ευτυχία (ευδαιμονία) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου από τους φίλους Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών», με την υποστήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC), της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα, του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Παλλήνης, την Τετάρτη 16 Μαρτίου.

Ο Δήμαρχος Παλλήνης, Αθανάσιος Ζούτσος, ο οποίος είναι ένας από τους πρώτους που προσυπέγραψαν το κείμενο της Διακήρυξης, είπε: «Είναι μια προσπάθεια στην οποία πρέπει να επιμείνουμε για να ενδυναμωθεί, γιατί ο στόχος είναι μοναδικός. Αν το δικαίωμα στην ευδαιμονία αποκτήσει νομική υπόσταση (γιατί θεωρητικά υπάρχει στην Ε.Ε.), τότε θα παρέχει νομοθετική προστασία από την οποία θα απορρέουν αντίστοιχες υποχρεώσεις. Αν υπήρχε στην Ε.Ε. το δικαίωμα της ευτυχίας όλοι αυτοί οι δανειστές, όπως τους αποκαλούμε, θα αντιμετώπιζαν τους Έλληνες και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους με ηπιότερο τρόπο μέσα σε ανθρωπιστικά πλαίσια».

Στη συνάντηση τονίστηκε από τη δικηγόρο Ελένη Καπράλου η νομική σημασία του κατοχυρωμένου δικαιώματος της αναζήτησης της ευδαιμονίας στις ΗΠΑ, ενώ έγινε αναφορά σε σωρεία δικαστικών αποφάσεων στην Αμερική, που δικαιώνουν πολίτες έναντι κρατικών υπηρεσιών ή πολυεθνικών στην βάση ότι θίγεται αυτό το ανθρώπινο δικαίωμα της ευτυχίας.

Ας σημειωθεί ότι ο ΟΗΕ καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας μετά από πρόταση του Μπουτάν, το οποίο έχει καθιερώσει εδώ και δεκαετίες την ετήσια μέτρηση του συνολικού ποσοστού ευτυχίας του λαού του. «Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας ιδέας που ξεκίνησε από ένα μικρό κράτος στη γη και έγινε ένα παγκόσμιο κίνημα, δίνοντας κίνητρο να επαναπροσδιοριστεί η έννοια της ευτυχίας, που έχει ατομική και συλλογική (κοινωνική) διάσταση», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας-Μπουτάν, Ρομόλο Γκαντόλφο.

Οι συντάκτες της «Διακήρυξης του δικαιώματος της ευδαιμονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» πιστεύουν πως η ευτυχία είναι απόφαση, επιλογή, τρόπος σκέψης και δράσης. Καλούν όλους όσους συμφωνούν με αυτό να ενώσουν τη φωνή τους υπογράφοντας μέσα από το www.eudaimonia.eu, ώστε αυτή η φωνή να φτάσει μέχρι το ευρωκοινοβούλιο.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ