- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Βουτήξαμε στη θεραπευτική λάσπη των Κρηνίδων και γίναμε καινούργιες
Γελάς αμήχανα στην αρχή, που τα μεμέ σου επιπλέουν σαν σοκολατένιες πουτίγκες μαζί με άλλα μεμέ
Για λασπόλουτρο στις Κρηνίδες: Η εμπειρία ήταν από αυτές που δεν ξεχνάς και εξακολουθούμε να λάμπουμε, σα να βγήκαμε πριν δυο λεπτά από τον θαυματουργό πηλό
Πολύ ντρέπομαι που είμαι από την Καβάλα αλλά δεν είχα πάει ποτέ 17 χιλιομετράκια μέχρι τις Κρηνίδες, στα ιαματικά λασπόλουτρα: η Ιταλίδα φίλη μου διάβασε στη μακρινή Ρώμη για τις θεραπευτικές ιδιότητες της ιδιαίτερης λάσπης («τυρφοειδής οργανικός θεραπευτικός πηλός» είναι η επίσημη ονομασία) που αναβλύζει στο Πηλοθεραπευτήριο των Κρηνίδων. Και η Ιταλίδα επέμενε να πάμε - για να μπεις στη λάσπη, οι ιδανικές συνθήκες είναι οι καλοκαιρινές: να έχει ζέστη έξω, μια και η λάσπη η ίδια είναι δροσερή, εκτός από λασπένια, άρα υγρή.
Η διαδικασία είναι περίεργη, σου φαίνεται μη-φυσική, επειδή έχεις συνηθίσει να θεωρείς τη λάσπη κάτι βρώμικο, σχετικό με τα γουρουνάκια… Φτάνεις στο (πεντακάθαρο, γαλήνιο) πηλοθεραπευτήριο, ένας γιατρός σου παίρνει την πίεση και το ιστορικό, σου δίνουν σκουφάκι μπάνιου και πετσέτα, αν δεν έχεις φέρει μαζί σου. Μετά περνάς σε μια κοινή αίθουσα, κάνεις ντους φορώντας ένα βρακί, αν θέλεις, και μετά κατεβαίνεις με προσοχή μια μεταλλική σκαλίτσα. Η σκαλίτσα οδηγεί στη μεγάλη πισίνα γεμάτη γκρίζα λάσπη.
Στα χαμηλά σκαλιά της σκαλίτσας, η λάσπη κάνει χλιτς-χλιτς ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σου και ανατριχιάζεις όταν λασπώνει το βρακί σου. Καμιά δεκαριά γυναίκες με αντίστοιχη αμφίεση, κυριολεκτικά κυλιούνται στη λάσπη, οπότε παίρνεις θάρρος και βουτάς μέχρι το λαιμό. Ο πυθμένας είναι κι αυτός λασπερός αλλά κάπως σκληρός, δεν φοβάσαι μη βουλιάξεις , και η άνωση σε κρατάει ξαπλωτή. Η αίσθηση είναι περίεργη, και λίγα λέω.
Γελάς αμήχανα στην αρχή, που τα μεμέ σου επιπλέουν σαν σοκολατένιες πουτίγκες μαζί με άλλα μεμέ
Υπάρχει χωριστή πισίνα για τα αγοράκια. Μετά… παίζεις με τη λάσπη, όλο και πιο ευχαριστημένη, λες και αυτή είναι η φυσική σου κατάσταση, πράγμα περίεργο κι αυτό, μαζί με την όλη αίσθηση.
Η Δώρα, η φυσιοθεραπεύτρια που κάνει ρεφλεξολογικό μασάζ στο Κέντρο, μας είπε την ιστορία: πριν εκατό χρόνια, ένας βοσκός είχε μια αγελάδα με ψωρίαση η οποία έπεσε κατά λάθος στο λάκκο με τη λάσπη. Ο βοσκός την άφησε εκεί, βέβαιος ότι θα ψοφούσε, αλλά μετά από μερικές μέρες η αγελάδα εμφανίστηκε στο χωριό θεραπευμένη εντελώς, φρέσκια σαν άλλη αγελάδα. Από κει κι ύστερα, όσοι είχαν δερματικές παθήσεις περνούσαν από τις Κρηνίδες και έμπαιναν στην φυσική πισίνα, με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Η Χούντα έφριξε με όλα αυτά και επειδή στράβωσε, γέμισε με μεγάλες πέτρες την πισίνα για να την καταργήσει. Αλλά οι ιαματικές πηγές συνέχισαν να αναβλύζουν, και με την Μεταπολίτευση οι ντόπιοι, που νοσταλγούσαν τις φυσικές θεραπείες, κάθισαν κι έβγαλαν τις πέτρες μία-μία. Το μυστηριώδες ιαματικό νερό περιέχει κάλλιο, μαγνήσιο και ραδιενεργά στοιχεία με μπερδεμένες ονομασίες που σε πάνε πίσω στην σχολική Χημεία. Ο «ώριμος πηλός», δηλαδή ο άργιλος μαζί με το ιαματικό νερό, περιέχει «μοντμοριλονίτη, καολίνη, μοσχοβίτη» και καμιά εικοσαριά ακόμα στοιχεία, μυστήρια από την εποχή της ίδιας Χημείας. Έχει PH 7,30, που είναι εξαιρετικό, αν κάποιος είναι γιατρός/δερματολόγος, ενθουσιάζεται ήδη.
Οι παθήσεις στις οποίες κάνει καλό η πηλοθεραπεία είναι πολλές, από ρευματολογικές διαταραχές, αρθροπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις, νευρολογικά, καρδιαγγειακές παθήσεις, αρθριτικά, οστεοαρθίτιδες κι ένα σωρό άλλες καταστροφές. Σχεδόν όλα τα δερματικά προβλήματα βρίσκουν ανακούφιση – από την ψωρίαση της τυχερής αγελάδας μέχρι μυκητιάσεις, ακμή, ξηροδερμία και άλλα φοβερά, ο κατάλογος είναι τεράστιος.
Όταν βγαίνεις από την πισίνα, μετά από κανένα εικοσιπεντάλεπτο (που δεν καταλαβαίνεις πώς πέρασε, μεταξύ αρχικής αμηχανίας και τελικής λασπολαγνείας), όταν βγαίνεις, κουβαλάς πολλά κιλά λάσπης επάνω σου. Τα ξηλώνεις με το χέρι, κάθεσαι λίγο στον ήλιο, να στεγνώσει η λάσπη στο δέρμα σου… και είναι παράξενο να βλέπεις πολλές άλλες γυναίκες κάθε ηλικίας και διάπλασης, με λασπωμένα βρακιά και μεμέ, αραχτές στον ήλιο, χωρίς καμία ματαιοδοξία – κάτι συμβαίνει με την όλη διαδικασία και επιστρέφεις στην παιδική σου ηλικία, ακόμα κι ενώ στεγνώνεις, απολαμβάνεις το παιχνίδι σου με τη λάσπη.
Το επόμενο βήμα είναι υπαίθριο ντους με καταρράκτη ιαματικού νερού, που παίρνει κανένα δεκάλεπτο να σε καθαρίσει. Όταν σκουπίζεσαι και ντύνεσαι πια, προσέχεις ότι το δερματάκι σου είναι αστραφτερό, βελούδινο και τρυφερό σαν να επέστρεψε κι αυτό στην παιδική ηλικία. Κανονικά ο κύκλος πηλοθεραπείας ολοκληρώνεται σε 12-15 επισκέψεις αλλά τη μία φορά που πήγαμε εμείς, βγήκαμε καινούργιες, χαλαρές, αφράτες και βελουδένιες, εκτός που κοιμηθήκαμε τη νύχτα σαν πουλάκια. Πράγμα ζόρικο, όταν είσαι μεγαλούτσικη, ταξιδεύεις, πιέζεσαι, και δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Αλλά απολαυστικό όταν σου συμβαίνει, μία στις τόσες, και νοιώθεις ότι οφείλεται στα λασπόλουτρα.
Οι εγκαταστάσεις στις Κρηνίδες έχουν μια ιδιαίτερη, αιωνόβια και βίντατζ αύρα. Απλώνονται κάτω από τα δέντρα μέσα στην πρασινάδα, με καφέ, εστιατόριο, κέντρο μασάζ, λουτρά και με απόλυτη ηρεμία (αυτή την περίοδο λειτουργεί μόνον η λασποθεραπεία και το μασάζ, επειδή ανακαινίζονται οι εγκαταστάσεις). Το Κέντρο Υγείας και Ευεξίας Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, από του χρόνου που θα είναι σε πλήρη λειτουργία, διαθέτει 15 τροχόσπιτα φιλοξενίας, με χώρο για αντίσκηνα και επιπλέον τροχόσπιτα, αν θέλει να μείνει κάποιος για μέρες, να συμπληρώσει έναν κύκλο θεραπείας.
Η Δώρα και ο γιος της, επίσης φυσιοθεραπευτής στο Κέντρο, μας είπαν ότι υπάρχουν 275 ιαματικές πηγές στην Ελλάδα, από τις οποίες περίπου 20 λειτουργούν συστηματικά (το συγκεκριμένο κέντρο, στις Κρηνίδες, υποδέχεται γύρω στους 20.000 επισκέπτες τη σαιζόν, η οποία κρατάει από Ιούνιο ως τέλος Σεπτεμβρίου – οι επισκέπτες έρχονται από όλη την Ευρώπη και από τις γύρω περιοχές).
Οι τιμές είναι τόσο λογικές που πάλι ντρέπεσαι: 5 ευρώ η είσοδος για τους ντόπιους, 6 για τους ξένους, 50 λεπτά το σκουφάκι, 1-2 ευρώ η ενοικίαση πετσέτας (που όμως μπορείς να φέρεις δική σου).
Η εμπειρία ήταν… εμπειρία, από αυτές που δεν ξεχνάς. Από αυτές που όταν αρχίζεις να τις περιγράφεις, έχεις την αίσθηση ότι σου ξεφεύγουν τα πιο σημαντικά: η ευγένεια του προσωπικού, η απόλυτη γαλήνη του τοπίου, η ελαφριά, ηφαιστειακή μυρωδιά της λάσπης, ο τρόπος που στεγνώνει σα λίφτινγκ στο πρόσωπό σου, η φιλικότητα και άνεση ανάμεσα στις άγνωστες γυμνές, σόρι, γυναίκες. Και η μεσούλα μας έπαψε να πονάει, τώρα που το σκέφτομαι. Ακόμα και αν για εμάς είναι ψυχοσωματικό το αποτέλεσμα, η εμπειρία είναι μοναδική. Τέλος, εξακολουθούμε να λάμπουμε, σα να βγήκαμε πριν δυο λεπτά από την θαυματουργή λάσπη.
*Κέντρο Υγείας & Ευεξίας Κρηνίδων, Πηλοθεραπεία Υδροθεραπεία, 2510518088, www.pilotherapia.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικού Καρκίνου ο ΚΕΦΙ «αγκαλιάζει» τις καρκινοπαθείς γυναίκες με μία δωρεάν εκδήλωση στο Πάρκο Ελευθερίας
Η 20ή Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας και μία πρωτοβουλία για τερματισμό τους στίγματος στις ογκολογικές ασθενείς
Το σύνθημα του φετινού Festival Alzheimer, μια προσπάθεια εξωστρέφειας και διεκδίκησης μιας καλύτερης ποιότητας ζωής
Στα 81,6 έτη επανήλθε το προσδόκιμο επιβίωσης στη χώρα μας
Την καμπάνια σχεδίασε η Gilead Sciences
Πότε θα πρέπει να επιστρέφουν τα παιδιά στο σχολείο αν έχουν αρρωστήσει
Η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Η πιο συχνή κακοήθης νόσος των ανδρών
Ο καρκίνος που εμφανίζεται σε περίπου 330.000 ανθρώπους ετησίως
Η μεγαλύτερη γιορτή fitness & well-being έρχεται να μας δείξει τους δρόμους για μια καλύτερη ζωή
Βασικές αρχές για την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή των παιδιών μας
Κάθε αθλητής, επαγγελματίας ή ερασιτέχνης, απαιτεί το δικό του σύνολο θεραπειών
Σχεδόν ένας στους οκτώ ανήλικους θα την παρουσιάσει κάθε χρόνο
Προσκεκλημένος του Θανάση Δρίτσα ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας Κυριάκος Σουλιώτης
Μια συζήτηση με τον Άγγελο Λεβέντη, κλινικό κοινωνικό λειτουργό και ψυχοθεραπευτή με ειδίκευση στο ψυχικό τραύμα
Ζωτικής σημασίας η ετήσια παρακολούθησή τους
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχή εγκατάσταση γαλουχίας
Ο ρόλος της έκθεσης σε συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου
Τα ευρήματα των ερευνητών
Η έρευνα που φώτισε τις επιπτώσεις στον γυναικείο πληθυσμό του πλανήτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.