Taste Videos

Δύο εύκολοι τρόποι για να ελέγξετε ότι η ζύμη της πίτσας είναι έτοιμη

Πώς θα καταλάβεις ότι η ζύμη της πίτσας δε θέλει άλλο ζύμωμα

A.V. Guest
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

*Γράφει ο Νίκος Αργυρόπουλος (@pizzachefargy)

Το ζύμωμα είναι μία από τις πιο σημαντικές διαδικασίες για τη δημιουργία της πίτσας και ο χρόνος που θα ζυμώσουμε είναι καθοριστικός για τη συμπεριφορά του ζυμαριού και της πίτσας στην τελική της μορφή. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που διαμορφώνουν τον τελικό χρόνο ζυμώματος, όπως ο τρόπος που θα ζυμώσουμε (είτε με το χέρι, είτε με το ζυμωτήριο), η ποσότητα της ζύμης, το ποσοστό της υγρασίας κτλ. Για παράδειγμα, ζύμες με αυξημένα ποσοστά υγρασίας χρειάζονται λιγότερο χρόνο ζυμώματος, ενώ αντίθετα όταν ζυμώνουμε με το χέρι χρειαζόμαστε πιο πολύ χρόνο σε σχέση με το αν ζυμώσουμε στο ζυμωτήριο.

Υπάρχουν, όμως, δύο εύκολοι και πρακτικοί τρόποι που μας δείχνουν ότι η ζύμη της πίτσας είναι έτοιμη και δε θέλει άλλο ζύμωμα:

1ος Τρόπος

Πιάνουμε τη ζύμη μας από τις δυο της άκρες και την τεντώνουμε σιγά σιγά προς τα έξω και σταθερά. Όταν η ζύμη μας δεν σκίζεται, σημαίνει ότι είναι έτοιμη και δεν θέλει άλλο ζύμωμα.

2ος Τρόπος

Όταν σχηματίσουμε τη ζύμη μας σε μια μπάλα, την πιέζουμε σιγά σιγά με το δάχτυλό μας προς τα μέσα και αφήνουμε. Όταν αυτή επανέλθει πάλι σιγά σιγά προς τα έξω στην αρχική της μορφή μας δείχνει ότι είναι έτοιμη! Αν παραμείνει το βαθούλωμα που κάναμε με το δάχτυλο μας σημαίνει ότι χρειάζεται να ζυμώσουμε κι άλλο.

*H επαφή του Νίκου Αργυρόπουλου με την πίτσα ξεκίνησε το 2010 όταν βρέθηκε στην Ιταλία για να παρακολουθήσει σεμινάρια πίτσας. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με πολλές πιτσαρίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία. Σήμερα συνεχίζει να εργάζεται ως Pizza Chef, αλλά η μεγάλη του αγάπη για την πίτσα τον οδήγησε τον Μάρτιο του 2020 στη δημιουργία καναλιού στο You Tube με το όνομα Pizza Chef Argy. Είναι ένα κανάλι αποκλειστικά για την πίτσα όπου ο επισκέπτης θα βρει διάφορα είδη ζύμης, εύκολες συνταγές και online μαθήματα για το πώς μπορεί να κάνει νόστιμες πίτσες και να αναπτύξει τις γνώσεις και τις ικανότητες του στο αντικείμενο ακόμα περισσότερο. Οι συνταγές του είναι δημοσιευμένες σε περιοδικά μαγειρικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Μπορείτε να βρείτε τον Νίκο Αργυρόπουλο στο Instagram (@pizzachefargy) και στο You Tube (Pizza Chef Argy).