321691-643525.jpg
Θεματα

Τα street food πατατάδικα της Αθήνας

Βόλτα στην πόλη με μια πατάτα στο χέρι; Ε, ναι!  

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στο Άμστερνταμ θα δεις ανθρώπους να περπατάνε στον δρόμο τσιμπολογώντας από ένα παραγεμισμένο χωνί με τηγανητές πατάτες. Στο Λονδίνο θραύση κάνει η jacket potato, ψημένη στον φούρνο με τη φλούδα της. Στην Κωνσταντινούπολη το Kumpir, πάλι ψήνεται στο φούρνο, αλλά παραγεμίζεται με ένα σωρό υλικά και ανατολίτικα μπαχάρια. Είναι στάνταρ, γρήγορη στάση για φαγητό ανάμεσα στις βόλτες ή στη δουλειά. Στην Αθήνα (στην Ελλάδα μάλλον, μια που είναι πανελλαδικό το σπορ) λατρεύουμε την τηγανητή πατάτα. Και την ψητή (και στη βραστή, δηλαδή, όχι δεν λέμε). Τη στριμώχνουμε στο σουβλάκι, την παραγγέλνουμε σε βουνά στα ταβερνάκια, την τιμάμε σε όλο της το μεγαλείο στις μεταμεσονύχτιες λιγούρες. Ήταν, λοιπόν, μοιραίο να εμφανιστούν σιγά-σιγά τα πρώτα street food πατατάδικα της πόλης.

Καυτή Πατάτα

Ο Άγγελος έζησε για χρόνια στο Λονδίνο και στην Κωνσταντινούπολη, εμπνεύστηκε από το Kumpir και την Jacket Potato και γύρισε στην Ελλάδα για να ανοίξει τη βελτιωμένη έκδοση όλων αυτών. Η Καυτή Πατάτα είναι όνομα και πράγμα. Σέξι και όποιος αντέξει. Στην κυριολεξία, αφού η μικρότερη πατάτα που χρησιμοποιείται είναι 500 γρ.! Οι γιγαντιαίες πατάτες, ειδικής διαλογής, ψήνονται με τη φλούδα τους, στους 300 βαθμούς για 1-1.30 ώρα. Όταν βγουν από το φούρνο, ο Άγγελος τις τοποθετεί σε ένα αλουμινένιο κεσεδάκι, τις κόβει στη μέση, παίρνει ένα κουτάλι και... (συγγνώμη, το θυμάμαι και μου τρέχουν τα σάλια) συνεχίζω: ρίχνει λοιπόν εκεί μέσα βούτυρο και τριμμένο ημίσκληρο κασέρι.

image

image

Αυτά τα ανακατεύει με την ψίχα της πατάτας μέχρι να λιώσουν και να δημιουργήσουν έναν παχύρρευστο πουρέ. Αυτή είναι η βάση (που αν νηστεύεις αντί για βούτυρο και τυρί, γίνεται και με σκέτο λάδι), έτοιμη να υποδεχθεί όλες τις αμαρτίες που βάζεις με το νου σου: μπέικον, κιμά, χωριάτικο λουκάνικο, λουκάνικο Φρανκφούρτης, τυροκαυτερή, παντζαροσαλάτα, κοτόπουλο, coleslaw, ρώσικη σαλάτα, κόκκινη πικάντικη σάλτσα (εσμέ), κισίρ (ανατολίτικη σαλάτα με βάση το πλιγούρι), μανιταροζαμπονοσαλάτα (βοήθεια, χριστιανοί!), καροτοσαλάτα, σος φρέσκου γιαουρτιού, ceasar sauce, κρουτόν, μαρούλι, λάχανο καλαμπόκι, πιπεριά, πράσινες και μαύρες ελιές ροδέλες, πίκλες, κόκκινα φασόλια, ακόμα και Doritos!

image

image

Για να μην τα πολυλογώ, όλα αυτά δημιουργούν γύρω στους 900 διαφορετικούς συνδυασμούς, οπότε για να μη μένεις μπροστά στη βιτρίνα με τα υλικά χάσκοντας, μπορείς να ζητήσεις τη βοήθεια των παιδιών ή να διαλέξεις κάποιες από τις έτοιμες προτάσεις. Τα Kumpir Combos, όπως τα λένε, είναι τώρα 7 (Ceasar’s, Mama’s, Greeke’s, Healthy, Chef’s, Anatolian και Super Compo), αλλά αλλάζουν συχνά. Υπάρχουν επίσης και 2 Classic Combos: με λιωμένο τυρί cheddar και μπέικον ή με κόκκινη πικάντικη σάλτσα και κόκκινα φασόλια. Όλα αυτά ξεκινούν από €3 για να φτάσουν μέχρι τα €5, ενώ αν φτιάξεις τη δική σου πατάτα οι τιμές είναι €3,50 για 1-4 υλικά, €4,50 για 5-7 υλικά και €5,50 για 8-12 υλικά. Εγώ πήρα το Super Combo (€5)που είχε τυρί, βούτυρο, λάχανο, πίκλες, λουκάνικο Φρανκφούρτης, εσμέ, ρώσικη σαλάτα, κισίρ, μανιταροζαμπονοσαλάτα, μπέικον και Doritos. Ήταν πεντανόστιμο, κολασμένο και τεράαααστιο. Αχ και βαχ!

«Είναι λίγο δύσκολο να εξηγήσουμε στον κόσμο τι πουλάμε, γιατί οι περισσότεροι δεν έχουν ξανασυναντήσει κάτι αντίστοιχο» λέει ο Άγγελος. «Πολλοί νομίζουν ότι πρόκειται για τηγανιηή πατάτα, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουμε καμία σχέση με οτιδήποτε τηγανητό. Ακόμα και το μπέικον ψήνεται στον φούρνο. Επίσης όλες οι σάλτσες μας είναι χειροποίητες, τις φτιάχνει η γυναίκα μου. Μέχρι πού φτάνει το delivery; Μέχρι εκεί που η πατάτα παραμένει καυτή!» Κολοκοτρώνη 37, 2114083576


Potato King

image

Τέσσερα διαφορετικά είδη τηγανητής πατάτας (κυμματιστή, dip, spicy και country) έχει το μαγαζάκι στον πεζόδρομο της Αγίου Φιλίππου, που ο Δημήτρης άνοιξε το φθινόπωρο. Είδε κάτι αντίστοιχο για πρώτη φορά στο Μιλάνο, του άρεσε, το έκανε πράξη στην πόλη του. Η ιδιαιτερότητα εδώ είναι ότι όλες οι πατάτες μπαίνουν σε ένα χάρτινο κώνο, έτσι ώστε να μπορείς να τις τρως περπατώντας. Μόνο που επειδή οι Έλληνες δεν ζουν χωρίς κρέας, o κώνος αυτός δεν χωράει μόνο πατάτες, αλλά και… ολόκληρες μερίδες κοτόπουλο ή χοιρινό, μοσχαρίσιου κεμπάπ, κεμπάπ κοτόπουλου, ακόμα και mahal (κομμάτια κοτόπουλου μαριναρισμένα σε πιπεριές) ή κοτομπουκιές!

image

Στον ίδιο κώνο, μπορείς επίσης να προσθέσεις από πιπεριές και μπουκίτσες αραβικής πίτας μέχρι λιωμένο τυρί και διάφορες χειροποίητες σος. Εδώ έχεις 15 επιλογές, από all time classic μαγιονέζα και τζατζίκι, μέχρι κιμά, καρμπονάρα, σος γιαουρτιοιύ, γλυκόξινη με φρούτα ή Ceasar’s. Οι τιμές ξεκινάνε από €2 και με €7,5 έχεις πια έναν κώνο που χωράει της Παναγιάς τα μάτια. Μαζί παίρνεις και ένα ξυλάκι για να φτάνεις ακόμα και τις κάτω-κάτω πατάτες. Αγίου Φιλίππου 7, Μοναστηράκι, 2103315985


Φωτογραφίες: Θανάσης Καρατζάς

Δειτε περισσοτερα