Life

Ωδή στον Οκτώβριο

Ο μήνας για να αλλάξουμε συνήθειες, διαδρομές, φαγητά, μουσικές. Η ζωή ξεκινάει από την αρχή όταν έρχεται το φθινόπωρο

aliki-portosalte.jpg
Αλίκη Πορτοσάλτε
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοπέλα με denim look και πράσινο σκούφο σε φθινοπωρινό σκηνικό
© Gregoire Ceas / Unsplash

Οκτώβριος: Ο μήνας που σηματοδοτεί την αλλαγή των εποχών - Η αλλαγή της καθημερινής μας ρουτίνας και η αναγέννηση του πνεύματος.

Οκτώβριος, ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου. Ο μήνας του Halloween. Ο μήνας της κολοκύθας –και των αξεσουάρ της, από ροφήματα και πίτες έως και αφρόλουτρα με άρωμα κολοκύθας–, ο οποίος χαρακτηρίζεται ιδανικά από τα έντονα χρώματα του καφέ και του πορτοκαλί των φύλλων και από το ελαφρύ, αλλά υποσχόμενο, αεράκι. Ο μήνας ο οποίος σηματοδοτεί την αλλαγή των εποχών… Πάνε τα σορτσάκια και τα κοντομάνικα μπλουζάκια, οι σαγιονάρες και τα καπέλα, έφτασαν τα μάλλινα παντελόνια και τα βαμβακερά πουλόβερ, οι μπότες και τα σκουφιά, παρέα με τα κασκόλ.

Πουλόβερ διπλωμένα πάνω σε ντουλάπι
© Sarah Shull / Unsplash

Μια ευκαιρία να διαβάσουμε τα θρίλερ, τα οποία είχαμε αφήσει στην… κατάψυξη (για τους φίλους των Friends). Να ξαναδούμε τα επεισόδια από αγαπημένες σειρές όπου οι πρωταγωνιστές οργανώνουν το γνωστό πάρτι μασκέ για το Halloween και των οποίων κύριο μοτίβο είναι το «Trick or Treat». Ή και να ξεκινήσουμε καινούργιες υποσχόμενες σειρές και να διαβάσουμε βιβλία με φθινοπωρινό μουντ, Ανεμοδαρμένα Ύψη, Η γυναίκα με τα άσπρα, Η μυστική ιστορία.

Στεφάνι με κολοκύθες, σύκα και φθινοπωρινά φύλλα
© Joanna Kosinska / Unsplash

Με τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, αλλάζει και η καθημερινή μας ρουτίνα: μαζευόμαστε νωρίς στο σπίτι για το γνωστό «χουζούρεμα» με ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ/ τσάι/ σοκολάτα στο χέρι. Δοκιμάζουμε καινούργιες συνταγές σούπας: κολοκύθας, μανιταριών, ντομάτας… ό,τι τραβάει η όρεξη του καθενός. Επιλέγουμε μια βόλτα στο πάρκο, με την ελπίδα ότι θα έχουν μαζευτεί αρκετά πεσμένα φύλλα, ώστε να εκπληρώσουμε την λαχτάρα μας να ακούσουμε το γνωστό τους ήχο, όταν «σπάνε». Τα καλοριφέρ παίρνουν ξανά μπρος και τα καλοκαιρινά hits αντικαθίστανται από «κλασσικά» άλλων εποχών, τα οποία έχουμε συνδυάσει με φθινοπωρινά vibes, «Strangers in the night, two lonely people/We were strangers in the night»…

Κολοκύθες έξω από το σπίτι για το Haloween
© Erica Marsland / Unsplash

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την αναγέννηση, μπορεί όχι την αναγέννησης της φύσης, την οποία προσωποποιεί η άνοιξη, αλλά του πνεύματος. Μετά από τις υψηλές και μονότονες θερμοκρασίες του καλοκαιριού, το φθινόπωρο αναζωογονεί, ως μια ομαλή μετάβαση προς το χειμώνα. Είναι η εποχή της καινούργιας αρχής: το άνοιγμα των σχολείων, το πρώτο εξάμηνο για τους πρωτοετείς φοιτητές, η επιστροφή στην δουλειά με τις μπαταρίες γεμάτες…

 

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι ο Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ επέλεξε την εποχή του φθινοπώρου για την ακόλουθη φράση από τον Υπέροχο Γκάτσμπι: «Η ζωή ξεκινά από την αρχή όταν έρχεται το φθινόπωρο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ