1821 Digital Gallery
Τηλεργασία

Hybrid work model: Συνδυασμός δουλειάς από το σπίτι & το γραφείο

Το μεγάλο δίλλημα και οι «προφανείς» επιλογές που καλό είναι να αποφύγεις
© Thought Catalog / Unsplash
Υβριδικό εργασιακό μοντέλο: Πώς θα συνδυάσετε τη δουλειά από το σπίτι και το γραφείο

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουν να γράφουν και να σβήνουν μακροσκελείς λίστες με τους στόχους για τη νέα χρονιά εκεί γύρω στις γιορτές, το γνωστό και ως «New Year’s Resolution», εγώ θα σας πω ότι είμαι από αυτούς που τη λίστα μου τη φτιάχνω εκεί κατά τα τέλη Αυγούστου. Σε κάποιο νησί, όταν το μυαλό έχει καθαρίσει από το καυσαέριο και τη βαβούρα και το αλατόνερο, τα ηλιοβασιλέματα, οι γαρίδες σαγανάκι και το ουζάκι έχουν κάνει το θαύμα τους, σκέφτομαι πώς θα οργανώσω τον χειμώνα μου.

Επειδή πλέον, θέλοντας και μη, μάθαμε να προσαρμοζόμαστε καλύτερα στο «δεν ξέρουμε» τι μας ξημερώνει, δεν είναι λίγες και οι εταιρείες που κάνουν το ίδιο. Ο διάλογος παγκοσμίως για το τι προτιμούν εργαζόμενοι και εργοδότες αναφορικά με την ευελιξία στο ωράριο και τον χώρο εργασίας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά για να βρούμε τη χρυσή τομή.

Στην Ελλάδα, προς έκπληξή μου ομολογώ, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, κυρίως μεγάλες και κατά βάση πολυεθνικές, τείνουν να υιοθετούν αυτό που ονομάζουμε «Υβριδικό εργασιακό μοντέλο» δηλαδή έναν συνδυασμό δουλειάς από το σπίτι και το γραφείο, συνήθως 2 προς 3 αντίστοιχα. Αν λοιπόν κληθείτε να επιλέξετε ποιες μέρες θα μείνετε σπίτι, προσέξτε γιατί η απάντηση δεν πρέπει να είναι η προφανής.

Συγκεκριμένα, στο 200% των εργαζομένων (εσκεμμένη η υπερβολή) η πρώτη σκέψη θα ήταν Δευτέρα και Παρασκευή από το σπίτι. Σαφώς και η Δευτέρα είναι τσαγκαροδευτέρα, που φέρνει μαζί τα απόνερα όλης της κραιπάλης του Σαββατοκύριακου με το πρωινό ξύπνημα να είναι όντως βασανιστικό. Ωστόσο, αν έχετε την επιλογή μια από τις επόμενες μέρες να είστε στο σπίτι, τότε θα πρέπει να δείτε τη Δευτέρα ως ευκαιρία για να προγραμματίσετε σωστά την εβδομάδα σας και όλες τις υποχρεώσεις σας. Έτσι μπορείτε να έχετε μια ισορροπία όλες τις υπόλοιπες μέρες και να μη μείνει τίποτα πίσω. Τέλος, είμαι σίγουρη ότι ο διευθυντής σας θα το εκτιμήσει δεόντως.

Σχετικα
Η καλή πλευρά του κόσμου
Η καλή πλευρά του κόσμου

Η Τρίτη είναι μια καλή μέρα για να δουλέψετε από το σπίτι. Τα πράγματα έχουν μπει σε μια σειρά από την προηγούμενη, η Τρίτη είναι μια καλή μέρα για να βάλετε απογευματινή γυμναστική ή μια βόλτα στα μαγαζιά που είναι ανοιχτά εκείνη την ημέρα.

Η Τετάρτη είναι η «Ελβετία» στην απόφασή σας. Αν επιλέξετε να την «κολλήσετε» μετά την Τρίτη και να κάνετε ένα άνετο σερί work-from-home ίσως και να σας βολέψει. Όμως, υπάρχει ύστερα το ενδεχόμενο να βγείτε και πάλι από την εγρήγορση και την ρουτίνα του γραφείου και η Πέμπτη να σας ξαναφανεί Δευτέρα. Ως εκ τούτου η Τετάρτη είναι μια καλή ιδέα να επιστρέψετε ανανεωμένοι και έτοιμοι για τις απαιτήσεις του γραφείου.

Η Πέμπτη είναι η προ-Παρασκευή. Είναι μια τέλεια μέρα να μείνετε στο σπίτι (εφόσον την προηγούμενη έχετε πάει γραφείο), να ξυπνήσετε νωρίς για να κάνετε γυμναστική ώστε να τη βγάλετε από το μυαλό σας και στη συνέχεια να κλείσετε τα βασικότερα θέματα της εβδομάδας με την ησυχία σας. Το βραδάκι μπορείτε να κάνετε μια βόλτα ή να κανονίσετε ένα early drink με φίλους - σιγά, μια μέρα έμεινε και μετά ΣΚ!

Σχετικα
Ιταλία: Τέλος η εξ αποστάσεως εργασία από τις 15 Οκτωβρίου
Ιταλία: Τέλος η εξ αποστάσεως εργασία από τις 15 Οκτωβρίου

Η Παρασκευή μυρίζει ενοχή από το χιλιόμετρο. Όποιος επιλέξει τη μέρα αυτή για δουλειά από το σπίτι, θα είναι σα να λέει στον εργοδότη του ότι ετοιμάζει βαλίτσες για τριήμερο και πολύ λίγο ασχολείται με τη δουλειά. Επίσης, δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να «σκάσει» κανένα επείγον ζήτημα τελευταία στιγμή κι εσείς να είστε φευγάτοι. Και οι διακοπές θα χαλάσουν και ο διευθυντής σας θα αρχίσει να έχει δεύτερες σκέψεις. Προτείνουμε την Παρασκευή να δουλέψετε από το γραφείο. Να βάλετε την «τελεία» της εβδομάδας και να φύγετε για το ΣΚ ανέμελοι. Επίσης, συνήθως τις Παρασκευές δεν καθυστερείτε να σχολάσετε οπότε… ποιος ο λόγος να «κάψετε» τη μέρα;

Καταλήγοντας, αν πιστεύετε ότι το υβριδικό εργασιακό μοντέλο σας ταιριάζει και θέλετε να το εντάξετε στην ζωή σας, αντιμετωπίστε το ως προνόμιο και δείτε το με σεβασμό και όχι ως ευκαιρία για χουζούρεμα. Μόνο έτσι θα μείνει οριστικά ως φόρμουλα, θα βελτιωθεί και θα διαδοθεί σε περισσότερες εταιρείες και οργανισμούς. Διαλέξτε τις ενδιάμεσες μέρες της εβδομάδας για να εργαστείτε από το σπίτι και αφήστε την αρχή και το τέλος της για να οριοθετήσετε το χρόνο και τις υποχρεώσεις σας.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5