1821 Digital Gallery
Άτομα περπατάνε σκεπασμένα από μια pride σημαία

Γιατί πήγα στο Athens Pride με την παρέα μου

Το να δείξεις την αγάπη σου στην LGBTQI+ κοινότητα είναι πιο εύκολο απ’ όσο νομίζεις
© Unsplash/ Mercedes Mehling
Athens Pride Parade 2021: Η παρέλαση που γέμισε χρώμα και αγάπη το κέντρο της Αθήνας.

Η πολύχρωμη παρέλαση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο έχει καταφέρει να είναι από τα αγαπημένα μας events, γιατί μας θυμίζει πόσο σημαντικό είναι να μοιραζόμαστε το μήνυμα της αγάπης με φίλους, γνωστούς και άγνωστους. Ένας από τους βασικούς στόχους του Pride –και ειδικά των παρελάσεων και εορτασμών που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο- είναι να προσφέρει ένα μέρος όπου τα μέλη της LGBTQI+ κοινότητας, ανεξαρτήτως ηλικίας, ιστορικού, φύλου ή προσανατολισμού, μπορούν να γιορτάσουν το ποιοι είναι, ελεύθερα και με ασφάλεια, έχοντας τη στήριξη της υπόλοιπης κοινότητας.

Μπίρα Heineken με φόντο τη σημαία του Pride

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους της παρέλασης βέβαια κάθε χρόνο, υπάρχουν και άνθρωποι όπως εγώ και οι φίλοι μου, που δεν είμαστε οι ίδιοι μέλη της κοινότητας, που δεν έχουμε κανένα μέλος στην οικογένειά μας ή στο άμεσο περιβάλλον να είναι μέλος της κοινότητας. Γιατί τότε επιδιώκουμε να βρισκόμαστε εκεί; Γιατί νιώθουμε έντονη την ανάγκη να στηρίξουμε με τον τρόπο μας αυτή την κοινότητα, γιατί λατρεύουμε το κλίμα αγάπης και χαράς που επικρατεί στο Pride και γιατί μιλώντας μαζί τους και ακούγοντας όσα έχουν να πουν αισθανόμαστε ότι ανοίγουν ακόμα περισσότερο οι ορίζοντές μας.

Πλακάτ που γράφει «Queer and Proud»
© Unsplash/ Delia Giandeini
Σχετικα
ΛΟΑΤΚΙ+ και εργασία: Πώς θα σταματήσουν οι διακρίσεις
ΛΟΑΤΚΙ+ και εργασία: Πώς θα σταματήσουν οι διακρίσεις

Εντυπωσιακές αλλά και ακραίες εμφανίσεις, μικροί και μεγάλοι με βαμμένα πρόσωπα και σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου, ξένοι που χαμογελούν ειλικρινά ο ένας στον άλλο, τραγούδια και ομιλίες για την σημασία του Pride, ιστορίες που συγκινούν. Σε αυτή την εκδήλωση θα δεις και θα ακούσεις πολλά, ακόμα και πράγματα που δεν περίμενες γιατί η διαφορετικότητα δε χωράει σε κουτάκια. Το βασικό είναι αν έχεις αποφασίσει να παρευρεθείς να έχεις ανοιχτό μυαλό, να κρατήσεις όσα σου άρεσαν αλλά και όσα σε προβλημάτισαν και να τα συζητήσεις αργότερα είτε με τους δικούς σου ανθρώπους είτε με κάποιο queer άτομο που θα γνωρίζεις και θέλει να συζητήσει. Το Pride δεν είναι μέρος διενέξεων και πολιτικών διαφορών, είναι ένας χώρος γιορτής και έκφρασης ανθρώπων που το έχουν ανάγκη, οπότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε την καρδιά και το μυαλό μας τόσο ώστε να χωρέσει όλος ο κόσμος.

Ένα από τα πράγματα ωστόσο που με χαροποιούν ακόμα περισσότερο είναι να βλέπω εταιρείες και brands να αγκαλιάζουν και να στηρίζουν το Pride, όχι μόνο την ημέρα της παρέλασης αλλά όλο το χρόνο, με μεθοδικούς, ουσιαστικούς τρόπους. Η Heineken για παράδειγμα ήταν πλατινένιος χορηγός στο Athens Pride, όμως η δράση της δεν περιορίζεται εκεί. Υποστηρίζει το δικαίωμα της LGBTQI+ κοινότητας για ορατότητα, κατανόηση, αναγνώριση και σεβασμό παρέχει εκτενή πληροφόρηση και εκπαίδευση στους εργαζομένους της, τόσο σε θέματα διαφορετικότητας, διαχείρισης της διαφορετικότητας και ένταξης. Παράλληλα, με την καμπάνια «Cheers to Pride», ήδη από τον Ιούλιο, στήριζε το θεσμό με έναν εορταστικό και συμπεριληπτικό τρόπο. Μηνύματα όπως τα «Love with Pride», «Kiss with Pride», «Stand with Pride» και πολλά ακόμα έφτασαν σε όλους και μοίρασαν το μήνυμα εορτασμού της διαφορετικότητας και της αγάπης.

Χέρια και pride σημαίες
© Unsplash/ TristanB
Σχετικα
6 ρομαντικές queer ταινίες που πρέπει να δεις
6 ρομαντικές queer ταινίες που πρέπει να δεις

Το να βρεθείς ανάμεσα σε τόσο διαφορετικούς, ξεχωριστούς ανθρώπους μπορεί να σου προκαλεί ανασφάλεια και να αναρωτιέσαι αν έχεις θέση εκεί. Η απάντηση είναι ότι όλοι έχουν θέση εκεί εφόσον υπάρχει χώρος για αγάπη και σεβασμό στην καρδιά και το μυαλό τους. Τα λέμε από κοντά του χρόνου στο Athens Pride!

#CheerstoPride #Heineken #AthensPride2021

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5