1821 Digital Gallery
Τι το θέλεις το μαγιό;
ΤΕΥΧΟΣ Summer Guide 2011

Τι το θέλεις το μαγιό;

Μα δεν είναι «πασέ» ο γυµνισµός;
Τι το θέλεις το μαγιό;
Κάθε ελληνικό νησί έχει και µια παραλία που εθιµοτυπικά χαρακτηρίζεται «γυµνιστών». Ακολουθούν µερικές ιδέες και άλλες χρήσιµες πληροφορίες.

Ατάκα από γνωστό: µα δεν είναι «πασέ» ο γυµνισµός; Ξέρω γω, αν του αρέσει του άλλου να κάνει µπάνιο γυµνός, τι πάει να πει «πασέ». Κάθε ελληνικό νησί έχει και µια παραλία που εθιµοτυπικά χαρακτηρίζεται «γυµνιστών». Ακολουθούν µερικές ιδέες και άλλες χρήσιµες πληροφορίες.

Στις βιντεοταινίες του ’80 ο Στάθης Ψάλτης κρυβόταν πίσω από τα βραχάκια και έκανε µπανιστήρι στους γυµνούς τουρίστες, µέχρι που κατέφθαναν αλαφιασµένοι ο παπάς, ο κοινοτάρχης και ο ενωµοτάρχης παίρνοντάς τους στο κυνήγι. «Εξακολουθούµε να είµαστε πίσω» λέει ο Βασίλης, admin (διαχειριστής) της ιστοσελίδας - κοινότητας γυµνιστών www.greeknaturism.gr, η οποία αριθµεί 4.500 µέλη, και διηγείται µια δική του ιστορία: «Εκεί που έκανα την ηλιοθεραπεία µου, δεν θα σου πω σε ποιο νησί, χωρίς να ενοχλώ κανέναν, κάτω από την οµπρέλα µου στην άκρη της παραλίας, έρχεται τρέχοντας µια γιαγιά αρχίζοντας να µου φωνάζει “σα δεν ντρέπεσαι, υπάρχουν και παιδάκια εδώ, να φύγεις” και διάφορα άλλα τέτοια, µε αποτέλεσµα να αναγκαστώ να αποµακρυνθώ. Και συνεχίζει: «Ο νόµος δεν απαγορεύει συλλήβδην το γυµνισµό. Προβλέπει όµως ότι θα επιτρέπεται µόνο στις παραλίες που θα χαρακτηριστούν “γυµνιστικές”. Αλλά η πολιτεία δεν µερίµνησε ποτέ για κάτι τέτοιο, µε αποτέλεσµα να υπάρχουν πολλά προβλήµατα, από κατοίκους που ειδοποιούν το λιµενικό να έρθει να κόψει πρόστιµα, έως και ξυλοδαρµούς. Στο greeknaturism.gr έχω πάρει ένα σωρό απειλητικά e-mails, µιλάµε για ξεκάθαρη περίπτωση ρατσιστικής αντιµετώπισης».

Ενηµέρωση απαγόρευσης γυµνισµού

Είναι ο τίτλος ανακοίνωσης στο δηµοτικό site της Κιµώλου (www.kimolos.gr), όπου αναφέρει: «Ο δήµος ενηµερώνει τους συµπατριώτες, φίλους και επισκέπτες του νησιού µας, ότι: 1) Σύµφωνα µε τα άρθρα 1 και 320 της υπ’ αριθµό 698/1978 απόφασης του υπουργού Εµπορικής Ναυτιλίας (ΦΕΚ 390Β’ 24-4-78) ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Ο ΓΥΜΝΙΣΜΟΣ σε όλους τους λιµένες, τους όρµους και τις παραλίες της Κιµώλου. 2) Προς αποφυγήν επιβολής δυσάρεστων διώξεων και διοικητικών µέτρων, παρακαλούµε για τη συµµόρφωση στην επιταγή του νόµου». Ο Κώστας Βεντούρης είναι αντιδήµαρχος Κιµώλου και πρόεδρος του τοπικού συλλόγου επαγγελµατιών. Ερώτηση: Γιατί φτάσατε στο σηµείο να απαγορεύσετε και επίσηµα το γυµνισµό στο νησί; «Είχε διογκωθεί το πρόβληµα. Έρχονταν άνθρωποι σε πολυσύχναστες παραλίες µε οικογένειες και µικρά παιδιά και έκαναν µπάνιο γυµνοί. Οι κάτοικοι ενοχλήθηκαν και υπήρξαν διαµαρτυρίες. Έπρεπε κάτι να κάνουµε. Παράλληλα µε αυτά, επιδιώκουµε να προσελκύσουµε ποιοτικό τουρισµό».

Σχετικα
Καλλιθέα: Βόλτα στη γειτονιά της Αθήνας που κρατάει χαρακτήρα
Καλλιθέα: Βόλτα στη γειτονιά της Αθήνας που κρατάει χαρακτήρα

Μπάνιο στην Κρήτη

Ένας τύπος πίνει γυµνός τον καφέ του, καθισµένος στο σκαµπό ενός υπαίθριου µπαρ, ανταλλάσσοντας απόψεις για τον καιρό µε την επίσης γυµνή κυρία απέναντί του. ∆εν είναι η αρχή σεναρίου ταινίας, αλλά καθηµερινή σκηνή στο ξενοδοχείο γυµνιστών Βριτοµάρτης, που λειτουργεί από το 1992 στη Χώρα Σφακίων (www.vritomartis.gr, 28250 91112).

Ο Νίκος είναι ιδιοκτήτης του. «Το ξενοδοχείο διαθέτει άδεια ως κέντρο παραθερισµού γυµνιστών. Ο γυµνισµός βέβαια επιτρέπεται µόνο από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου και µόνο στους εξωτερικούς, µη στεγαζόµενους χώρους και στην παραλία που βρίσκεται ακριβώς µπροστά». Στο ξενοδοχείο, που λειτουργεί από Μάιο έως και Οκτώβριο, ένα πολύ µικρό ποσοστό των επισκεπτών είναι Έλληνες, καθώς το 95% είναι ξένοι τουρίστες, κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη.

Σχετικα
Χριστουγεννιάτικο open day στην Πύρνα
Χριστουγεννιάτικο open day στην Πύρνα

Εδώ δεν χρειάζεσαι µαγιό

Εύβοια: Χιλιαδού/ Σκιάθος: Μικρή Μπανάνα/ Μύκονος: Super Paradise, Ελιά/ Θάσος: Παράδεισος/ Ρόδος: Φαληράκι/ Σάµος: Τσαµαδού/ Κέρκυρα: Μυρτιώτισσα/ Λευκάδα: Πευκούλια/ Κουφονήσια: Μικρή Ιταλίδα και σε όλο το Κάτω Κουφονήσι/ Μήλος: Αχιβαδόλιµνη/ Αγκίστρι: Χαλικιάδα/ Ανάφη: Ρούκουνας/ Ικαρία: Νας/ Νάξος: Πλάκα/ Λέσβος: Ερεσός/ Ίος: Κουµπάρα/ Αντίπαρος: Κάµπινγκ/ Τήλος:  Έριστος/ Αµοργός: Λεβρωσός/ Νίσυρος: Παχιά Άµµος/ ∆ονούσα: Κέδρος, Λιβάδι/ Ηρακλειά: Λιβάδι/ Σύρος: Μπακού/ Χαλκιδική: Κριαρίτσι/ Σέριφος: Λιβαδάκι/ Κύθηρα: Κοµπονάδα/ Ηράκλειο: Κοµµός, Σαραντάρης/ Ρέθυµνο: Αµµούδι, Πλακιάς, Άγιος Παύλος/ Χανιά: Σούγια/ Γαύδος: σε όλο το νησί

* Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν «επίσηµες» παραλίες γυµνιστών. Πολλές από τις προαναφερόµενες είναι µεικτές, µε τους γυµνιστές να προτιµούν τις άκρες τους.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5