Life

Φοιτητικό σπίτι: Μερικά tips και μια λίστα με όσα πρέπει να κάνεις

Ναι, όλα όσα έχεις ακούσει κατά καιρούς είναι αλήθεια, μια εντελώς διαφορετική ζωή ξεκινά για εσένα

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
ΤΕΥΧΟΣ 671
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
andrew-neel-609844-unsplash.jpg

Το όνειρό σου έγινε πραγματικότητα. Πέρασες στη σχολή, είσαι επιτέλους φοιτητής και μάλιστα στην Αθήνα! Ναι, όλα όσα έχεις ακούσει κατά καιρούς είναι αλήθεια, μια εντελώς διαφορετική ζωή ξεκινά για εσένα. Αυτά είναι τα καλύτερά σου χρόνια και θα είναι γεμάτα εμπειρίες. Και έξοδα. Πολλά έξοδα. Που μπορείς να τα γλιτώσεις, αν φερθείς έξυπνα. Τσέκαρε μερικά tips και τη λίστα με τα 7 must που κάθε φοιτητής που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να προσέξει.

Μείνε κοντά στη σχολή. Μπορεί να ονειρεύεσαι το φοιτητικό κι εργένικο διαμερισματάκι σου στο κέντρο της Αθήνας, αλλά αν η σχολή σου είναι στο Αιγάλεω ή τον Πειραιά, θα τη βλέπεις μόνο σε φωτογραφίες. Φαντάσου να έχεις ξενυχτήσει το προηγούμενο βράδυ, να έχεις μάθημα στις 8 το πρωί και να πρέπει να σηκωθείς από τις 6. Καλό, το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;   

Εξερεύνησε το DIY. Ή αλλιώς Do It Yourself. Έχει περισσότερη πλάκα, είναι σαφώς πιο οικονομικό και μετά μπορείς να υπερηφανεύεσαι ότι αυτό το φωτιστικό/τραπεζάκι/γραφείο/καναπές (για δυνατούς λύτες) το έφτιαξες εσύ. Αυτό μόνο στην περίπτωση που πιάνει το χέρι σου, αλλιώς μην το δοκιμάσεις.

Το δικό σου γούστο είναι αυτό που μετράει. Να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι το σπίτι σου πρέπει να είναι ο χώρος στον οποίο νιώθεις άνετα, με παρέα ή χωρίς. Διακόσμησέ το, λοιπόν, με το δικό σου γούστο και πάρε τον χρόνο σου. Όσο περνάει ο καιρός θα προσθέτεις περισσότερες προσωπικές πινελιές.

Δώσε σημασία στις προσφορές. Κάνε οnline έρευνα για φοιτητικές προσφορές που τρέχουν αυτή την περίοδο για να αγοράσεις τα απαραίτητα στις καλύτερες τιμές. 

Τώρα ρίξε μια ματιά στη λίστα για το απόλυτο φοιτητικό σπίτι

1. Φούρνος μικροκυμάτων
Το φαγητό αποτελεί πρόβλημα για όλους όσους αφήνουν το πατρικό τους για να σπουδάσουν σε άλλη πόλη, εκτός βεβαίως αν πρόκειται για κάποιον Master Chef. Επειδή όμως η σπεσιαλιτέ των περισσότερων είναι… το τοστ, αν είσαι φοιτητής τότε δεν έχεις παρά να προμηθευτείς έναν φούρνο μικροκυμάτων. Έτσι, δεν πάει τίποτα χαμένο από ό,τι μαγειρέψεις ή παραγγείλεις και εκεί ζεσταίνεις και τα ταπεράκια της μαμάς με τα οποία θα τιγκάρεις την κατάψυξη. Μια βόλτα στον Κωτσόβολο και τα Media Markt μπορεί να σου λύσει αυτό το πρόβλημα ή οποιοδήποτε άλλο έχει να κάνει με ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. 

2. Καφετιέρα 
Σίγουρα τον πρώτο καιρό ως φοιτητής δεν θα έχεις συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλο έξοδο είναι ο πρωινός καφές. Αν μάλιστα είσαι ο τύπος που θέλει παραπάνω από δύο καφέδες τη μέρα, τότε στον πρώτο προσωπικό σου ισολογισμό θα δεις ότι κάτι πρέπει να κόψεις. Και επειδή ο καφές δεν κόβεται, μπορείς τουλάχιστον να είσαι πιο οικονομικός. Με μια καφετιέρα γλιτώνεις έξοδα, μπορείς να φτιάχνεις ο ίδιος τον καφέ σου όποια στιγμή θες.

3. Γραφείο
Το προσωπικό γραφείο για τον φοιτητή είναι must. Κι αν είχες πειστεί ότι γίνεται να τα βγάλεις όλα στον καναπέ σου, σύντομα με την πρώτη εξεταστική θα διαπιστώσεις ότι αυτό δεν παίζει. Γι’ αυτό όσο πιο γρήγορα προμηθευτείς το γραφείο σου τόσο το καλύτερο, και στα Praktiker οι προσφορές για τα γραφεία δεν παύουν ποτέ. Αν πάλι θες να εξοικονομήσεις χώρο μπορείς να προτιμήσεις ράφια αντί για βιβλιοθήκη.

4. Πουφ
Μία απλή πολυθρόνα κοστίζει συνήθως το διπλάσιο από ένα πουφ και σίγουρα δεν έχει τίποτα το μοντέρνο. Από την άλλη σε όλα τα φοιτητικά αράγματα, όλοι μπαίνοντας στο σπίτι τρέχουμε για να προλάβουμε τη γωνιά με το πουφ! Επιπλέον, πιάνουν λιγότερο χώρο και είναι σαφώς πιο διασκεδαστικά και πρωτότυπα. Αν θες να λες ότι βρίσκεσαι σε ένα μοντέρνο φοιτητικό σπίτι δεν έχεις παρά να πάρεις ένα (τουλάχιστον) πουφ και στα ΙΚΕΑ οι επιλογές είναι πολλές!

5. Κρεβάτι με παλέτες ή καναπές-κρεβάτι
Αντί να πληρώσεις το κόστος ενός κανονικού κρεβατιού, μπορείς να το φτιάξεις μόνος σου αγοράζοντας ένα στρώμα και παλέτες, τις οποίες μπορείς να βρεις μεταχειρισμένες από πολύ οικονομικά έως και δωρεάν. Από την άλλη, αν δεν πιάνουν τόσο τα χέρια σου μπορείς να γλιτώσεις χρήματα (και χώρο) αγοράζοντας έναν καναπέ, που γίνεται κρεβάτι. Οι λύσεις πολλαπλασιάζονται, το κόστος μειώνεται.

6. Κουρτίνα μπάνιου
Μπορεί να σου φαίνεται περιττή, αλλά μία κουρτίνα στο μπάνιο σου θα σου γλιτώσει αρκετό χρόνο, αφού δεν θα χρειάζεται να σφουγγαρίζεις συνεχώς το πάτωμα. Βγαίνουν σε πολλά διαφορετικά σχέδια και χρώματα, ώστε να έχεις πιο ευχάριστο οπτικό πεδίο κατά τη διάρκεια των ντουζ σου. Τόσο για την κουρτίνα μπάνιου, όσο και για μια μίνι ανακαίνιση στο μπάνιο σου, μπορείς να βοηθηθείς από την Ideal Standard.

7. Χαλιά
Οk, φτάνεις στην Αθήνα τον Σεπτέμβρη, όπου όλα είναι ζεστά. Κάποια στιγμή όμως θα αρχίσει να κρυώνει και το πετρέλαιο θέρμανσης δεν το λες και ακριβώς οικονομικό. Για να μην έχεις άλλα έξοδα κοντά στα Χριστούγεννα (αφού όλοι ξέρουμε ότι δεν είσαι έτοιμος για τέλεια διαχείριση του μπάτζετ σου), καλύτερα να απευθυνθείς από νωρίς στη Βιοκαρπέτ για να βρεις το χαλί που σου ταιριάζει και θα κρατήσει το σπίτι σου ζεστό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ