Life

Διακοπές χωρίς ταξίδι: η γλύκα του να μην κάνεις τίποτα

Staycation: η αμερικάνικη εκδοχή του ιταλικού dolce far niente

thanasis_panagopoulos.jpg
Θανάσης Παναγόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
staycation-logov2_1463760787593_8633143_ver1.0_1280_720.png

Οι διακοπές έχουν γίνει πλέον πολυτέλεια για πολλούς, αλλά ας μην το βάζουμε κάτω. Εξάλλου μπορεί να καταντήσουν πιο εξαντλητικές και από τη δουλειά, όταν τις ξοδεύεις ταξιδεύοντας. Έχει συμβεί σε όλους μας. Πολλές στιγμές νιώθεις αναγκασμένος να γυροφέρνεις αμήχανα και βιαστικά για να μαζέψεις εμπειρίες: να φοράς μαγιώ κάθε μέρα με το ζόρι για να δεις όλες τις παραλίες, να προσπαθείς ασθμαίνοντας να περάσεις από όλα τα μπαρ του νησιού, να πρέπει να μάθεις νέα έθιμα και να δεις αρχαιολογικούς χώρους δια της βίας.

Υπάρχει, όμως, εναλλακτική. Οι μόνες διακοπές για τις οποίες δεν θα χρειαστείς νέες διακοπές όταν επιστρέψεις και που πρέπει να σκεφτείς σοβαρά την επόμενη φορά ονομάζονται staycation. Ο όρος είναι η αμερικάνικη εκδοχή του ιταλικού dolce far niente, η γλύκα του να μην κάνεις τίποτα. Απλά μένεις στο σπίτι σου δηλαδή και κοιτάζεις να χαλαρώσεις απολαμβάνοντας απλά πράγματα που δεν είχες τον χρόνο ή τη διάθεση να κάνεις όλο τον χρόνο.

Για να το κάνεις αυτό όμως είναι αρχικά απαραίτητο να πείσεις τον εαυτό σου ότι δεν έχεις τίποτα να αποδείξεις σε κανένα, όταν θα πάρεις την πολυπόθητη άδεια. Αργόσυρτες βόλτες στην πόλη, χαλαροί καφέδες, τεμπέλικες επισκέψεις σε μαγαζιά και βιβλιοπωλεία, μουσική και πριβέ πάρτι με το έτερον ήμισυ στο σπίτι, μπορεί να αποδειχθούν η απόλυτη ξεκούραση για το σώμα και το μυαλό. Αλλά υπάρχουν και άλλα, δραστηριότητες που θα έκανες αν ήσουν τουρίστας στην πόλη σου, βιβλία που θέλεις να διαβάσεις, ταινίες που δεν πρόλαβες να δεις. Να βρεις χρόνο για διαλογισμό, να πάρεις διαζύγιο από τα social media. Με αυτό τον τρόπο θα δώσεις πραγματική αξία στο σπάνιο αγαθό που λέγεται «ελεύθερος χρόνος» και θα γλιτώσεις το άγχος του «πρέπει να περάσω τέλεια» που γεννούν πολλές φορές οι διακοπες.

Αυτό βέβαια δεν ακούγεται καθόλου ευχάριστο και θεωρείται χαμένος χρόνος για αυτούς που φτιάχνουν λίστες τύπου «τα 10 μέρη που πρέπει να δεις σίγουρα μέχρι να πεθάνεις». Για τους facebookάκηδες και τους instagrammers που θέλουν να μοιραστούν φαγητά και παραλίες μαζί μας. Για αυτούς που επιθυμούν να ταξιδέψουν προκειμένου να το μάθουν οι φίλοι τους. Για αυτούς που ξεχνούν ότι είσαι πραγματικά cool μόνο, όταν μπορείς και να βαριέσαι.

Στο staycation, όμως, δεν υπάρχουν κανόνες. Είσαι εσύ και ο εαυτός σου, ελεύθερος να κάνεις ό,τι θέλεις, κάτι βέβαια που μπορεί να αποδειχθεί τρομακτικό. Ο κύριος λόγος που θέλουμε να είμαστε συνεχώς απασχολημένοι είναι για να αποφύγουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, γιατί φοβόμαστε ότι χωρίς δραστηριότητες και χρονοδιαγράμματα δεν έχουμε λόγο ύπαρξης. Για όλα αυτά βέβαια μεγάλο ρόλο έχει παίξει η χριστιανική αντίληψη ότι η αδράνεια είναι η χαρά του διαβόλου.

Εκεί οφείλεται και το γεγονός ότι όταν ξεκίνησε η αμερικανική μεσαία τάξη να πηγαίνει διακοπές στα μέσα του 19ου αιώνα υπήρχαν θρησκευτικά θέρετρα, που σου εξασφάλιζαν με συνεχείς οργανωμένες δραστηριότητες ότι δεν θα είχες το μυαλό και τον χρόνο για σατανικές σκέψεις και πράξεις όπως σεξ ή αλκοόλ. Βέβαια, σήμερα, φεύγουμε για διακοπές χωρίς να ανησυχούμε και πολύ για τους αμαρτωλούς πειρασμούς. Ίσα ίσα που το ζητούμενο είναι να έχουμε νέες εμπειρίες αλλά και να «σπάσουμε» τους κανόνες της καθημερινότητας. Θέλουμε να αποσπαστούμε από άγνωστα μέρη, διαφορετικούς ανθρώπους και ελπίζουμε ότι έτσι θα ανακαλύψουμε και κάτι καινούργιο για τον εαυτό μας. Το σίγουρο όμως είναι ότι όποια απόδραση και να κάνουμε, όπου και να πάμε, δεν θα αποφύγουμε τη συνάντηση με τον εαυτό μας. Αν δεν τα έχουμε βρει μαζί του το μόνο που πετυχαίνουμε φεύγοντας μακριά είναι να καθυστερούμε την αναπόφευκτη στιγμή που θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Όσο περισσότερο αντιστεκόμαστε στην έννοια του staycation, τόσο πιθανότερο είναι ότι το χρειαζόμαστε λένε οι ψυχολόγοι.

Δεν πρέπει, λοιπόν, να φοβόμαστε να ξοδέψουμε την άδειά μας χωρίς να ταξιδέψουμε. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να πάμε πουθενά - μπορούμε να πάμε σε νησιά, σε απόμακρες παραλίες, να ταξιδέψουμε με ένα όμορφο σκάφος, να φάμε σε ωραίες ταβέρνες δίπλα στο κύμα, να κάνουμε καταδύσεις. Απλά δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να τα χωρέσουμε όλα αυτά σε ένα πενταήμερο. Αυτό σίγουρα δεν είναι εύκολο για ανθρώπους που έχουν συνηθίσει να είναι διαρκώς απασχολημένοι αλλά μόνο έτσι θα μειώσουμε το άγχος και θα επιστρέψουμε στη δουλειά μας με περισσότερη ενέργεια. Η χαλάρωση δεν συνδυάζεται πάντα με τη φυγή, μπορεί να έρθει αν ξανα-ανακαλύψουμε τον τόπο που ήδη ζούμε, λένε οι οπαδοί του staycation.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ