Life

Ένας Zen master εξηγεί γιατί η φιλοσοφία των «θετικών σκέψεων» είναι λάθος

Ρίξε μία ματιά πριν ανεβάσεις το επόμενο ανάλογο status στους λογαριασμούς σου

christiperri.jpg
Κρίστυ Περρή
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
369302-763024.jpg

Θα ξεκινήσουμε με ένα πείραμα: Έχεις ποτέ ανεβάσει στο Facebook ή σε κάποια άλλη πλατφόρμα των social media μία ειδυλλιακή εικόνα (συνήθως ηλιοβασιλέματος ή μίας όμορφης κοπέλας να κάνει διαλογισμό στη φύση) συνοδευόμενη από κείμενο που υποστηρίζει πως οι θετικές σκέψεις θα λύσουν τα προβλήματά σου, θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τους στόχους σου και θα εξασφαλίσουν την προσωπική σου ευτυχία; Αν όχι, τότε ανήκεις στη μειοψηφία των χρηστών.

Οι αναρτήσεις με το μήνυμα «αν θέλεις να είσαι ευτυχισμένος, απλώς αποφάσισέ το» και γενικότερα η φιλοσοφία των θετικών σκέψεων είναι εξαιρετικά δημοφιλείς αλλά σύμφωνα με τον πνευματικό guru Osho είναι και παντελώς άχρηστες.

To διαδικτυακό περιοδικό Ideapod λοιπόν θυμήθηκε τον Osho Rajneesh , έναν Ινδό zen master και δάσκαλο (αμφιλεγόμενη προσωπικότητα) ο οποίος όταν του ζητήθηκε να εκφράσει την άποψή του για την παραπάνω προσέγγιση στην καθημερινότητα, δήλωσε πως κάνει περισσότερο κακό παρά καλό καθώς μας μαθαίνει να αγνοούμε την πραγματικότητα και να λέμε ψέματα στους εαυτούς μας.

«Η φιλοσοφία του "positive thinking" πηγάζει από την Αμερική και είναι... bullshit! Σου μαθαίνει να βλέπεις κάτι και να αρνείσαι αυτό που πραγματικά είδες, κοροϊδεύοντας έτσι τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Αυτός ο τρόπος σκέψης σού υπαγορεύει να μην προσέχεις το αρνητικό κομμάτι της ζωής και να επικεντρώνεσαι μόνο στο θετικό. Νομίζεις όμως πως έτσι τα αρνητικά θα πάψουν απλώς να υπάρχουν; Εσύ μπορεί να ελπίζεις κάθε μέρα πως έξω θα έχει πάντα φως, όμως και πάλι θα νυχτώσει κάποια στιγμή»

Σύμφωνα με τον Osho, οι τυφλά θετικές σκέψεις λένε μόνο τη μισή αλήθεια. Το αρνητικό κομμάτι μίας κατάστασης δεν πρέπει να αγνοείται αλλά να αναγνωρίζεται, έτσι ώστε το άτομο να είναι πλήρως συνειδητοποιημένο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

«Δεν συμπαθείς έναν άνθρωπο, δεν σου αρέσει κάτι στον εαυτό σου, δυσφορείς με μία κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι... όλα αυτά τα δυσάρεστα πράγματα μαζεύονται στο υποσυνείδητο ενώ εσύ στην επιφάνεια ισχυρίζεσαι πως το κλειδί της ευτυχίας είναι να πάρεις απόφαση πως θέλεις να είσαι ευτυχισμένος. Και έτσι γεννιέται ένας υποκριτής. Δεν υπάρχει καμία ευτυχία στη ζωή ενός υποκριτή. Ένας υποκριτής καταπιέζει μία ολόκληρη κόλαση μέσα του».

Επιπλέον, υπάρχει και ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα στην πεποίθηση πως αν ξυπνήσεις μία μέρα και πεις «από εδώ και μπρος θα είμαι χαρούμενος και όλα θα πάνε καλά» τότε κάτι τέτοιο θα συμβεί ως διά μαγείας που ο Osho μάλλον δεν είχε προβλέψει όσο ζούσε (1931-1990).

Στην εποχή που διανύουμε, τα ποσοστά ατόμων με κατάθλιψη ή άγχος είναι πιο υψηλά από ποτέ: η ψυχική ηρεμία δεν είναι εύκολη υπόθεση για κανέναν. Ενώ εσύ προφανώς δεν έχεις καμία κακή πρόθεση ανεβάζοντας μία φωτογραφία και γράφοντας «today I choose to be happy» από κάτω, ίσως θα ήταν δόκιμο να αναλογιστείς πως δεν είναι για όλους τόσο απλό.

Μπορείς να ακούσεις τον Osho που υποστηρίζει πως όταν θέλεις να κλάψεις, δεν πρέπει να ξεκινήσεις να τραγουδάς. Μπορεί να τα καταφέρεις, όμως τα δάκρυα που δεν άφησες να βγουν από μέσα σου θα βρουν άλλη διέξοδο κάποια στιγμή, καθώς υπάρχουν όρια στην καταπίεση συναισθημάτων. Άφησε την όποια θλίψη προκύπτει να πάρει τη θέση που της αναλογεί, επίτρεψέ της να κάνει τον κύκλο της και τελικά ξεκίνα να τραγουδάς όταν το εννοείς!

Συμφωνείς;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ