Ελλαδα

Καιρός: Καύσωνας με 38άρια από την Τετάρτη - Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ζέστη

Η πρόγνωση από την ΕΜΥ - Τι αναφέρει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έρχεται καύσωνας από την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 με το θερμόμετρο να φθάνει τους 38 βαθμούς Κελσίου
Έρχεται καύσωνας από την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 με το θερμόμετρο να φθάνει τους 38 βαθμούς Κελσίου © EUROKINISSI

Καύσωνας από Τετάρτη 25 Μαΐου με τη θερμοκρασία σε άνοδο. Οι περιοχές με 38άρια. Ποιες περιοχές θα έχουν την περισσότερη ζέστη. Η ανάρτηση από Γιάννης Καλλιάνο.

Καύσωνας από την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022, με τη θερμοκρασία σε νέα άνοδο. Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού, το θερμόμετρο δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμα και τους 38 βαθμούς Κελσίου. Είναι ο πρώτος καύσωνας για φέτος, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να μπει και επίσημα το καλοκαίρι.

Η ζέστη θα είναι έντονη, με ηλιοφάνεια καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας στις περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς αναμένονται μεγαλύτερες θερμές αέριες μάζες από την Ιβηρική και το νότιο τμήμα της Γαλλίας. Σημειώνεται ότι από την προηγούμενη εβδομάδα μετεωρολόγοι, όπως ο Σάκης Αρναούτογλου, είχαν προειδοποιήσει για τον μίνι καύσωνα που έρχεται από Τετάρτη (25/5).

Η έντονη ζέστη θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή, ωστόσο δεν αποκλείεται τα 38άρια να επιμείνουν και το Σαββατοκύριακο.

Ξεκινά ο καύσωνας την Τετάρτη (25/5) - Η πρόγνωση ΕΜΥ

Γενικά αίθριος o καιρός την Τετάρτη (25/5), σύμφωνα με την πρόγνωση από την ΕΜΥ. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 με 4 μποφόρ και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα είναι βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα φθάσει τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη νησιωτική χώρα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Ο χάρτης της ΕΜΥ με τις μέγιστες θερμοκρασίες την Τετάρτη (25/5) που ξεκινά ο καύσωνας
Ο χάρτης της ΕΜΥ με τις μέγιστες θερμοκρασίες την Τετάρτη (25/5) που ξεκινά ο καύσωνας © emy.gr

Γιάννης Καλλιάνος για μίνι καύσωνα: Ποιες περιοχές θα έχουν τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες την Τετάρτη (25/5)

«Φαίνεται πως σιγά σιγά θα αρχίσουμε να βιώνουμε πιο καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες μιας και βρισκόμαστε πια στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου και μια ανάσα πριν τον Ιούνιο» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Γιάννης Καλλιάνος για τον μίνι καύσωνα που βρίσκεται προ των πυλών.

Και προσθέτει: «Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι όλες τις επόμενες ημέρες θα σημειώνονται απογευματινές μπόρες η και τοπικές καταιγίδες στα πιο ορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, κατά τα άλλα, οι συνθήκες στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας θα είναι καλοκαιρινές

«Ουσιαστικά μέχρι την προσεχή Τρίτη η θερμοκρασία στα πεδινά ηπειρωτικά θα αγγίζει καθημερινά τους 31-32°C και τοπικά ίσως και λίγο παραπάνω. Από την Τετάρτη όμως και στη συνέχεια ο υδράργυρος θα αρχίσει να ανεβαίνει παραπάνω λόγω της έλευσης θερμότερων αερίων μαζών.

» Φαίνεται ότι σταδιακά, από την Τετάρτη και έπειτα, θερμότερες αέριες μάζες από τη βόρειας Αφρική θα περάσουν πάνω από τη Μεσόγειο και θα επισκεφτούν και τη χώρα μας, ανεβάζοντας αισθητά τον υδράργυρο σε τιμές κατά 7-8°C πιο πάνω από τις φυσιολογικές για την εποχή.

» Αν διατηρηθούν τα υπάρχοντα και νεότερα προγνωστικά στοιχεία, από την Τετάρτη και έπειτα και τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή - Σάββατο, ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 35-36°C και ειδικά από την Πέμπτη και μετά ενδεχομένως και τους 37-38°C στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής χώρας» αναφέρει επίσης ο Γιάννης Καλλιάνος για τον πρώτο καύσωνα στην Ελλάδα.

«Αν οι θερμές αέριες μάζες κινηθούν όπως αυτήν τη στιγμή φαίνεται, υπάρχει πιθανότητα το δεύτερο μισό της ερχόμενης εβδομάδας να δούμε στις πολύ ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής χώρας ακόμη και 38-39°C. Πολύ τοπικά ίσως φτάσει η θερμοκρασία και τους 40°C αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το ξέρει κάνεις από τώρα» συμπληρώνει ο Γιάννης Καλλιάνος.

Αναφορικα με τις περιοχές που θα επικρατήσει περισσότερη ζέστη από την ερχόμενη Τετάρτη, ο μετεωρολόγος αναφέρει τις ακόλουθες:

  • Κεντρική Μακεδονία
  • Θεσσαλία
  • Ανατολική Στερεά (και τμήμα της Αττικής)
  • Εύβοια και
  • Ανατολική Πελοπόννησος.

Κλείνοντας την ανάρτησή του για τον μίνι καύσωνα ο Γιάννης Καλλιάνος δεν αποκλείει έντονη ζέστη να έχει και η Δυτική Στερεά.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ