Ελλαδα

Η νέα κακοκαιρία και οι περιοχές που επηρεάζει - Χάρτες, πρόγνωση

Καταιγίδες και χιονοπτώσεις στη νότια Ελλάδα τις επόμενες ώρες

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνδρας με ομπρέλα σε γέφυρα στα Τρίκαλα
Η νέα κακοκαιρία επηρεάζει μεγάλο τμήμα της χώρας σήμερα Σάββατο (29/1) © EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Η κακοκαιρία ξεκίνησε, επηρεάζοντας τα βόρεια και δυτικά της χώρας. Φέρνει καταιγίδες και χιόνια στη νότια Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού. Οι χάρτες.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η νέα κακοκαιρία από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 29/01, με βροχές και χιονοπτώσεις στα δυτικά και βόρεια.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo, τα φαινόμενα στα βόρεια σταδιακά θα εξασθενήσουν, με την επιδείνωση καιρού να επηρεάζει τη νότια Ελλάδα στη συνέχεια.

Aπό τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 29/01 έντονα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν βαθμιαία τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μας. Bροχές και καταιγίδες αναμένονται στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, την Πελοπόννησο, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, οι οποίες θα είναι ισχυρές, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 29/01 και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 30/01.

Η κακοκαιρία κατατάσσεται στην κατηγορία 3 του Δείκτη Επικινδυνότητας Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI). Η συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση ξεκίνησε στις αρχές του 2022 από το meteo. Ο υπολογισμός του πενταβάθμιου δείκτη RPI λαμβάνει υπόψη του:

  • Το αναμενόμενο ύψος βροχής μέσα σε ένα 24ωρο, όπως αυτό προβλέπεται από ένα  σύνολο μετεωρολογικών μοντέλων υψηλής ανάλυσης τα οποία εφαρμόζει και διαθέτει η μονάδα Meteo.
  • Τη χωρική έκταση των περιοχών όπου  η αναμενόμενη βροχή 24ώρου υπερβαίνει ένα όριο το οποίο έχει καθοριστεί από την κλιματολογική ανάλυση των βροχοπτώσεων στη χώρα μας την τελευταία τριακονταετία.
  • Τον πληθυσμό που θα επηρεάσει η αναμενόμενη βροχόπτωση.

 

Η νέα κακοκαιρία και τα χαρακτηριστικά της

Για τη νέα κακοκαιρία, επιπλέον, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Οι έντονες χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Εύβοιας, της Πελοποννήσου, αλλά και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας.
  • Οι τοπικά θυελλώδεις άνεμοι στο Νότιο Αιγαίο τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 29/01 έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 30/01.
  • Οι μεγάλες ποσότητες νερού που αναμένεται να συσσωρευτούν κυρίως στις κοίτες των ποταμών και των ρεμάτων στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη χιονοκάλυψη, εξαιτίας της τήξεως του χιονιού από τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις.

Στο γράφημα που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε live τι καιρό έχει αυτήν τη στιγμή κάθε περιοχή στην Ελλάδα σήμερα Σάββατο (29/1):

 

Αναλυτικοί χάρτες για την κακοκαιρία - Ποιες περιοχές επηρεάζει

Στους χάρτες που ακολουθούν, παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα ύψη βροχόπτωσης και έντασης χιονόπτωσης για επιλεγμένα τρίωρα στη νότια Ελλάδα, όπου αναμένονται τα κυριότερα φαινόμενα.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών (14:00-17:00), απογευματινών (17:00-20:00) και βραδινών ωρών (20:00-23:00) του Σαββάτου 29/01.

xartis-kakokairia.jpg

xartis-kakokairia-2.jpg

xartis-kakokairia-3.jpg

Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) έχει κάνει συστάσεις στους πολίτες για τη νέα κακοκαιρία, ζητώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ο καιρός σήμερα Σάββατο (29/1) - Η πρόγνωση του meteo

Βροχερός ο καιρός σήμερα κυρίως στα κεντρικά και νότια, βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Νότιο Αιγαίο κατά τόπους ισχυρές, χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Στερεάς. Προβλέπονται ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο και βαθμιαία θυελλώδεις στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο, παγετός κυρίως στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά, θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα κεντρικά και νότια. Πιο αναλυτικά:

Για σήμερα Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022 προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή καταιγίδες αρχικά στην Ήπειρο, το Ιόνιο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και πρόσκαιρα σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου με χαμηλό υψόμετρο. Γρήγορα τα φαινόμενα θα σταματήσουν στα δυτικά και βόρεια και θα επηρεάσουν τα νοτιότερα τμήματα με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά κεντρικά ηπειρωτικά και σε περιοχές της Θεσσαλίας, Κεντρικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο. Παγετός θα εκδηλωθεί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 9 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -5 έως 4 βαθμούς), -1 έως 7 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 0 έως 13 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 3 έως 14 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 3 έως 12 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο βαθμιαία θυελλώδεις 8 μποφόρ, με εξαίρεση το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 4-5 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους-βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Βροχές φέρνει η νέα κακοκαιρία - Χιόνια στα ορεινά

Νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες, με βροχές και τοπικές καταιγίδες στην Αττική. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 7 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους ισχυρούς 6 μποφόρ και στα ανατολικά και νότια βαθμιαία σε σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και χαμηλές θερμοκρασίες στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Υπενθυμίζεται ότι σε ισχύ βρίσκεται το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ για τη νέα κακοκαιρία.
 
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ