Ελλαδα

Το πέρασμα της «Βικτώριας» μέσα από εικόνες, video και χάρτες

Καταστροφές σε Οθωνούς, Κέρκυρα, Κεφαλονιά – Μέχρι πότε θα κρατήσουν τα φαινόμενα στην Αττική

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kakokairia-vroxi.jpg
Βροχή στην Αθηνα © ΙΝΤΙΜΕ / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Δείτε το πέρασμα της κακοκαιρίας «Βικτώρια» μέσα από εικόνες, video και χάρτες. Σε «ποτάμι» μετατράπηκε η Βουλιαγμένης.

Οι βροχές και οι καταιγίδες που συνοδεύουν την κακοκαιρία «Βικτώρια», αναμένεται να συνεχιστούν σε πολλές περιοχές της χώρας έως το βράδυ της Τετάρτης, με έμφαση στα ανατολικά και στα νότια ηπειρωτικά, στην Κεντρική και στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στο Αιγαίο και στην Κρήτη, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). 

victoria-kakokairia.jpg

Από τις μεσημεριανές ώρες σήμερα, όλα τα προγνωστικά στοιχεία συνηγορούν στο σχηματισμό μιας σημαντικής σε έκταση ζώνης σύγκλισης από το Κεντρικό έως το Νοτιοδυτικό Αιγαίο, όπου θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες ιδιαίτερα μεγάλης κατά τόπους έντασης. Η ζώνη αυτή σταδιακά θα κινηθεί προς τα ανατολικά, επηρεάζοντας την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και το βράδυ τα Δωδεκάνησα. 

Στις περιοχές που επηρεάζονται από τα πολύ έντονα φαινόμενα, συγκαταλέγονται και τμήματα του νομού Αττικής και ενδεχομένως της πόλης της Αθήνας, στην οποία δεν έχει σταματήσει να βρέχει από χτες το βράδυ.

 

 

«Ποτάμι» η λεωφόρος Βουλιαγμένης στη Γλυφάδα

Χαρακτηριστικές οι εικόνες στη Γλυφάδα, όπου η λεωφόρος Βουλιαγμένης έχει γεμίσει νερά και η κίνηση των αυτοκινήτων γίνεται σε εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες και μεγάλη δυσκολία.

Ellen Grills Jennifer Aniston on Her 'Close Friend' Comments

Στον Άλιμο, στην οδό Λυσικράτους, αυτοκίνητο έκανε «ανώμαλο παρκάρισμα» λόγω κακοκαιρίας.

 

Δεν θα υπάρξει μετεωρολογική βόμβα

Πάντως, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ 3, Σάκης Αρναούτογλου εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι «δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει σήμερα και αύριο κάποια "μετεωρολογική βόμβα" στη χώρα μας» κι αυτό διότι «το χαμηλό δυτικά της χώρας μας (δείτε τους χάρτες) και στο οποίο δόθηκε το όνομα "Βικτώρια" δεν ήλθε ούτε πρόκειται να περάσει ποτέ πάνω από την Ελλάδα καθώς το κέντρο του βρίσκονταν το πρωί στην κεντρική Ιταλία και κινούμενο βόρεια προς την κεντρική Ευρώπη, θα εξασθενήσει». Ο μετεωρολόγος εξηγεί ότι οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν η δυτική Ελλάδα και κυρίως το Ιόνιο.

 

 

Τεράστια τα προβλήματα στην Κέρκυρα

Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στην Κέρκυρα, όπου οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και σημειώθηκαν κατολισθήσεις.

Μάλιστα, χθες το απόγευμα ένας 41χρονος εγκλωβίστηκε σε χαράδρα στην περιοχή της Άνω Κορακιάνας με τους διασώστες να στήνουν γιγαντιαία επιχείρηση για τη διάσωσή του, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα μετά το μεσημέρι. Στην επιχείρηση συμμετείχαν και άνδρες από την ΕΜΑΚ Ιωαννίνων.

Στο νησί σημειώθηκαν πολλές διακοπές ρεύματος από την κακοκαιρία, ενώ οι ισχυροί άνεμοι καθήλωσαν τα πλοία στα λιμάνια της Κέρκυρας, της Λευκίμμης και της Ηγουμενίτσας.

Κέρκυρα: «Βομβαρδισμένο» τοπίο στην Μεσσογγή – Προβλήματα και στον Πετριτή
Κέρκυρα: «Βομβαρδισμένο» τοπίο στην Μεσσογγή – Προβλήματα και στον Πετριτή © corfutvnews.gr

paraliaki-kerkira.gif
Κακοκαιρία στην Κέρκυρα: «Λίμνη» έγινε η παραλιακή κοντά στον οικισμό Γαρίτσα/© corfutvnews.gr

corfu-damages.gif
Κακοκαιρία στην Κέρκυρα: Υποχώρησε δρόμος στον οικισμό Παλαιοκαστρίτσα/© corfunews

Στους Οθωνούς, το πρώτο θύμα της «Βικτώριας», κύματα-βουνά «κατάπιναν» το νησί, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στο λιμάνι.

 

 

othonoi-afrisan-8.gif
«Άφρισαν» οι δρόμοι στους Οθωνούς λόγω κακοκαιρίας/© Othonimmobiliare/Facebook

Πλημμύρες στην Κεφαλονιά

Στην Κεφαλονιά, το Νύφι και η Αγία Ευφημία επλήγησαν περισσότερο από τη «Βικτώρια». Για δεύτερη φορά τον τελευταίο μήνα, οι κάτοικοι στο Νύφι είδαν πέτρες, ξύλα και τόνους λάσπης να κλείνουν τους κεντρικούς δρόμους στο χωριό.

Στο ίδιο έργο θεατές είναι και οι κάτοικοι στο χωριό της Αγίας Ευφημίας, όπου έχουν συγκεντρωθεί τόνοι λάσπης. Είναι η τρίτη φορά μέσα σε περίπου έναν μήνα που δημιουργούνται προβλήματα στη συγκεκριμένη περιοχή από την έντονη βροχόπτωση.

edcd83c056e9e1530f2070067be37d79_xl.jpg
Νύφι: Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία © inkefalonia.gr

img_1.jpg
Νύφι: Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία © inkefalonia.gr

img_7.jpg
Νύφι: Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία © inkefalonia.gr

Στα Χανιά τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Με ιδιαίτερη δριμύτητα επηρεάζει τη χώρα από χθες το μεσημέρι η κακοκαιρία «Βικτώρια». Κατά τη διάρκεια της νύχτας και έως τις 09:00 το πρωί της Τετάρτης τα εντονότερα φαινόμενα εντοπίζονται στην Κρήτη, ιδιαίτερα στο νομό Χανίων.

Οι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo.gr κατέγραψαν πανελλαδικά τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 08:30 το πρωί της Τετάρτης στον Αλικιανό και στο Ακρωτήριο Χανίων (64 και 63 χιλιοστά αντίστοιχα), στο Σπήλι Ρεθύμνου (52), στο κέντρο των Χανίων (46), στον Πλατανιά Χανίων (46), στην Ασή Γωνιά Χανίων (43), στην Παλαιοχώρα Χανίων (41) και στις Βρύσες Χανίων (39 χιλιοστά). 

Εν τω μεταξύ, στην περιοχή «Αλικιανός» του δήμου Πλατανιά Χανίων υποχώρησε μέρος της πρόχειρης διάβασης που συνδέει το χωριό με την ενδοχώρα, ενώ από τον δήμο συνιστάται η προσοχή των οδηγών που κινούνται στο επαρχιακό δίκτυο προς τα χωριά Πατελάρι και Κουφός, λόγω κατολισθήσεων που υπάρχουν σε σημεία του δικτύου.

H ιστορική γέφυρα του Κερίτη είχε καταστραφεί από την κακοκαιρία στις αρχές του 2019, και οι κάτοικοι του Αλικιανού είχαν κατασκευάσει μια πρόχειρη διάβαση για να διευκολύνει τη διέλευση τους προς τα Χανιά. Όπως τονίζει το falshnews.gr, κάτοικοι της περιοχής βρίσκονταν όλο το βράδυ στην προσωρινή διάβαση για να αποτρέψουν το οποιοδήποτε ατύχημα. Ωστόσο, μόλις φούσκωσε ο ποταμός, έκλεισαν το δρόμο και διέκοψαν την κυκλοφορία.

 

 

Μεσσαρά Ηρακλείου: Μαθητές έφτιαξαν «γέφυρα» με καρέκλες για να βγουν από το πλημμυρισμένο σχολείο τους

Στη Μεσσαρά Ηρακλείου οι μαθητές σε λύκειο του Τυμπακίου αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τις καρέκλες της τάξης τους, προκειμένου να καταφέρουν να βρουν διέξοδο από το πλημμυρισμένο προαύλιο. 

 

 

«Χάθηκε» η παραλιακή στο Ρίο 

Το πρωί κάτοικοι και επισκέπτες στην παραλιακή λεωφόρο στο Ρίο είδαν τον δρόμο να… χάνεται, καθώς η θάλασσα «κατάπιε» το οδόστρωμα. Τεράστια κύματα δεν σταματούσαν να σφυροκοπούν την ακτή, όπως φαίνεται και στο video που δημοσίευσε το tempo24.

tempo24 - ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ - "ΒΙΚΤΩΡΙΑ" ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ - ΒΓΗΚΕ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΟ ΡΙΟ

Χαρδαλιάς: Ήταν το πρώτο crash test

«Ήταν το πρώτο crash test που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Υπήρχαν προβλήματα. Ήταν δύσκολη βραδιά για την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και την Αττική» δήλωσε, από τη Θεσσαλονίκη, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αναφορικά με τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών και τα προβλήματα που προκάλεσε η «Βικτώρια» σε περιοχές της χώρας.

«Είχαν προηγηθεί οι εργασίες καθαρισμών, ειδικά στις δυνητικά επικίνδυνες πλημμυρικά περιοχές», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς σε δηλώσεις του λίγο πριν από την έναρξη ης σύσκεψης με τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας στα γραφεία της ΠΕΔΚΜ.

«Είχαμε μικρά ζητήματα με απεγκλωβισμούς, κατολισθήσεις και φερτά υλικά. Αντιλαμβάνεστε ότι η πλημμύρα είναι πιο δύσκολη από τη δασική πυρκαγιά. Στη δασική πυρκαγιά μπορεί και να προβλέψεις το περιβάλλον όπου μπορεί να κινηθεί, στην πλημμύρα παίζει ρόλο ακόμη και η τύχη, η συγκυρία, η στιγμή. Όμως πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε πάει με όλα μας τα μέσα και έχουμε κάνει ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να έχουμε εκμηδενίσει κάθε περίπτωση να συμβεί το κακό» ανέφερε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

Λίγο αργότερα, σε σύσκεψη με τους δημάρχους αποφασίστηκε η θωράκιση των 38 δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, ενόψει του χειμώνα και ενδεχομένων ακραίων καιρικών συνθηκών.

«Αφήνουμε πίσω την αντιπυρική περίοδο, έχουμε μπροστά μας τα πλημμυρικά φαινόμενα» είπε ο κ. Χαρδαλιάς προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «η προτεραιότητα και το "στοίχημα" είναι ένα: η ζωή, οι περιουσίες των συμπολιτών μας και η διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος».

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ακόμα πως «οι παθογένειες και οι αρρυθμίες δεκαετιών δεν θεραπεύονται μέσα σε τέσσερις μήνες. Όμως, με πολύ γοργούς ρυθμούς προχωρούμε -και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση- να δώσουμε λύσεις σε όλα τα προβλήματα που μας κράτησαν πίσω. Είτε αφορούν ζητήματα αδειοδοτήσεων έργων πρόληψης που θα έπρεπε να έχουν γίνει ήδη, είτε στις δομές της Πολιτικής Προστασίας, που θα πρέπει να είναι κάθετες και ξεκάθαρες ώστε ένας να παίρνει τις αποφάσεις και να αναλαμβάνει την ευθύνη».

Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας είπε πως σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» για ενδεχόμενο πλημμυρών και ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμα τα δύο σχέδια με τις κώδικες ονομασίες «Δάρδανος» και «Ιόλαος» για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και πυρκαγιών.

«Όλοι οι περιφερειάρχες πλέον έχουν στα χέρια τους τους χάρτες που δυνητικά έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα σε επίπεδο πλημμυρών. Αξία έχει αυτούς τους χάρτες να τους αναγνώσουν και να προτεραιοποιήσουν και να κατηγοριοποιήσουν τα έργα που πρέπει να γίνουν. Με το νέο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας που θα έρθει προς ψήφιση στα τέλη του μήνα, θα αλλάξουν τα πάντα», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας υποδέχτηκε ο νέος πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. «Δυστυχώς με τις κλιματικές αλλαγές στον κόσμο, τα ζητήματα των έκτακτων καιρικών φαινομένων έχουν γίνει τακτικά, άρα όλοι θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις. Εμείς ως αυτοδιοικητικοί δηλώνουμε έτοιμοι θα συνεργαστούμε και στο καινούργιο μοντέλο, θέλουμε να είμαστε ισότιμοι συνομιλητές και να συμμετέχουμε ενεργά και στο σχεδιασμό και την υλοποίησή του. Κι από αυτήν την πλευρά θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή».

Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της Ένωσης, δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, από την πλευρά του, υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης, παραπέμποντας στη γνωστή αρχαιοελληνική ρήση, και πρόσθεσε: «Όλη η Ευρώπη επενδύει στην πρόληψη. Δυστυχώς η χώρα μας είναι μακράν πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πώς να προστατευτείτε

Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών, η ΓΓΠΠ δίνει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν όσοι βρεθούν σε περιοχή όπου προβλέπεται εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων. Αναλυτικά:

  1. Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
  2. Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά
  3. Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  4. Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  5. Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  6. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ