17 στέκια για τις βόλτες σου στις γειτονιές της Ακρόπολης

Χρύσα Χρύσα: Το αγαπημένο εστιατόριο των Πετραλώνων

Η αξεπέραστη κουζίνα της Χρύσας είναι κάτι που αξίζει να δοκιμάσεις σε αυτή τη ζωή

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
_m_l9360.jpg
_m_l9406.jpg
_m_l9443.jpg
_m_l9462.jpg
  • 1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Χρύσα Χρύσα είναι από τα πιο άξια εστιατόρια των Πετραλώνων

Η Χρύσα είναι κάτι σαν μύθος για τα Πετράλωνα. Γέννημα θρέμμα της γειτονιάς, το πρώτο της εστιατόριο το άνοιξε εδώ το 1991. «Ήθελα να κάνω ένα εστιατόριο όπου θα μπορούν να φάνε όλοι», θα σου πει με εκείνη τη στεντόρεια φωνή της, αν τη ρωτήσεις. Από μικρή στο επάγγελμα, δούλευε πάντα σε καλά εστιατόρια, στο δικό της, όμως, οι περιττές φιοριτούρες παραμερίζονται για να δώσουν τη θέση τους στο καλό φαγητό. Όχι ότι δεν υπάρχουν τα λευκά τραπέζια, τα φρέσκα λουλούδια στα βάζα, η πάντα άψογη εξυπηρέτηση. Αλλά όλα αυτά έχουν τον δεύτερο ρόλο. Στη Χρύσα θα πας πρώτα απ’ όλα για το αξεπέραστο φαγητό της. Πιάτα πληθωρικά και γενναιόδωρα, που κλείνουν μέσα τους όλη τη νοστιμιά της ελληνικής κουζίνας, χωρίς να λείπουν και οι δημιουργικές πινελιές της Χρύσας. Έτσι, το κατσικάκι που μαρινάρεται σε λευκό κρασί, μέλι και άγριο θυμάρι και σερβίρεται με τηγανητές πατάτες ίσως είναι από τα ωραιότερα της Αθήνας, το μυλοκόπι φρικασέ θα σου μείνει αξέχαστο, το ίδιο και οι γαρίδες με άνηθο και ούζο σε μπισκ από καραβίδες, για να μη μιλήσουμε για εκείνο το μελωμένο κότσι με την τραγανή πετσούλα που σε βάζει να γλείψεις τα δάχτυλά σου... Από το λαβράκι με σάλτσα λαδολέμονο που σερβίρεται μαζί με πουρέ σελινόριζας και αλμύρα (ή σταμναγκάθι – εξαρτάται την εποχή) έως την πατατοσαλάτα με χωριάτικο λουκάνικο και σάλτσα τσένταρ, τα πιάτα της Χρύσας δεν είναι πολλά, και ίσως γι’ αυτό είναι όλα τους ασυναγώνιστα.

Extra tip: Θα συνοδεύσεις το γεύμα σου με καλό ελληνικό κρασί και θα βρεις τις τιμές κάτι παραπάνω από καλές…

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ