Αναζήτηση παράστασης

  • Νέες παραστάσεις
  • Όλες οι παραστάσεις
  • Κατηγορία
  • Θέατρα
  • Περιοχές

Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα

Ειδος: Όπερα
Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα

Η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών με μια νέα παραγωγή της αριστουργηματικής όπερας του Claudio Monteverdi, "Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα".

Ο "Οδυσσέας" του Monteverdi παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βενετία το 1640, με μεγάλη επιτυχία. Μετά από μια σειρά αναβιώσεων, το έργο χάθηκε μέχρι τις αρχές του 20αι όπου το χειρόγραφο εκδόθηκε για πρώτη φορά. Φυσικά, οι μουσικολογική γνώση των αρχών του 20ου αι. δεν επέτρεψε να αποκωδικοποιηθεί η αριστουργηματική, αλλά στενογραφική παρτιτούρα του έργου με αποτέλεσμα η όπερα να θεωρηθεί ημιτελής. Ωστόσο, η πολύτιμη γνώση της ιστορικής ερμηνευτικής που άνθισε στο τέλος του 20ου αι και σήμερα πια αποτελεί σύγχρονη κατάκτηση, επέτρεψε να αποδοθεί στο έργο η πραγματική του αξία, καθιστώντας το ως ένα από τα πλέον πρωτοποριακά και μεγαλειώδη έργα του οπερατικού ρεπερτορίου και τοποθετώντας τον Monteverdi στο βάθρο των σημαντικότερων μουσικών δραματουργών όλων των εποχών.

Ο μεγάλος Ιταλός συνθέτης, επηρεασμένος από του αρχαίο θέατρο, μελοποιεί με συγκλονιστικό τρόπο την αρχετυπική ομηρική ιστορία του "ταξιδιού του ήρωα", ζωντανεύοντας αριστοτεχνικά τα αιώνια σύμβολα του Ομήρου.

Η σύγχρονη πραγματικότητα που μέσω της πανδημίας έχει οδηγήσει τον κόσμο μια αδιανόητη ως τώρα κοινωνική συνθήκη, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την Μαριάννα Κάλμπαρη, που μέσα από τη σκηνοθετική της ματιά  δημιουργεί ένα σχόλιο για αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις ζωές μας.

Πρωταγωνιστουν: Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Μαίρη ΄Ελεν Νέζη, Μίνα Πολυχρόνου, Ελένη Βουδουράκη, Βασίλης Καβάγιας, Δημήτρης Ναλμπάντης, Χαράλαμπος Βελισσάριος, Έλενα Μαραγκού, Μάριος Σαραντίδης, Νικόλας Μαραζιώτης, Ιάσων Μαρμαράς
Σκηνοθετης: Μαριάννα Κάλμπαρη / Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου
Συγγραφεας: Claudio Monteverdi

Που παιζεται

Ηρώδειο
Από 04/08 έως 05/08
21:00
Στα ιταλικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους
Το καλοκαιρινό δώρο του athensvoice.gr
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5