Αναζήτηση παράστασης

  • Νέες παραστάσεις
  • Όλες οι παραστάσεις
  • Κατηγορία
  • Θέατρα
  • Περιοχές

Οράματα και θάματα Στρατηγού Μακρυγιάννη

Ειδος: Όπερα
Ζαχαρίας Καρούνης

Ένα δρώμενο σύγχρονης μουσικής το οποίο αναπτύσσεται στο πεδίο συνάντησης και ψυχικής έντασης του ήρωα με την Ιστορία – με τις τεκτονικές αλλαγές του καιρού του. Υπαρκτά και φανταστικά πρόσωπα, όπως η γυναίκα του Στρατηγού, η μυστηριακή Ονειροκρίτρια, ο Όθωνας και ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, αναδύονται μέσα από ένα υποβλητικό μουσικό σύμπαν, αξεδιάλυτα δεμένο με αυτόν, τον γεμάτο ένταση, κόσμο ονείρων, οραμάτων και απόκοσμων εμπειριών.

Σε έναν αλληγορικό σκηνικό χώρο, με σπασμένα αγάλματα, στοίβες χαρτιών και ερειπίων, τα πρόσωπα, τα πράγματα και τα πλάσματα της φαντασίας του Μακρυγιάννη διαμορφώνουν και σημαδεύουν την εξομολόγηση του Στρατηγού προς το ακροατήριο που μέχρι τέλους διεκδικεί.

Η πλοκή και το λιμπρέτο της όπερας παρακολουθούν πρισματικά, από απόσταση άλλοτε αναπνοής και άλλοτε ασφαλείας, την καταβύθιση του Στρατηγού στα οράματα αλλά και στις μνήμες του από συγκλονιστικά ιστορικά ή προσωπικά γεγονότα, όπως η μάχη της Ακρόπολης, η περίφημη δίκη του, η θυμωμένη επίκλησή του προς τον Θεό και η «πολιτική λιτανεία» της μεταγωγής του στη φυλακή.

Η όπερα θα μπορούσε να φέρει τον υπότιτλο «Τι φτάνει από τον Στρατηγό Μακρυγιάννη ως σήμερα;». Τι αντέχει στο πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα από αυτό το στερνό, «τρελό» του έργο, όπως το αποκάλεσε ο πιο παθιασμένος ερευνητής του Γιάννης Βλαχογιάννης; Τι μένει και τι περισσεύει από την προσωπικότητα, από τα γραπτά του και τη δευτερογενή επεξεργασία τους, από την αξιοποίηση, την αγιοποίηση ή την αποδόμηση του μύθου του;


Το λιμπρέτο Οράματα και θάματα Στρατηγού Μακρυγιάννη, μαζί με κείμενα του ιστορικού Νίκου Θεοτοκά και βασικών συντελεστών της όπερας, θα κυκλοφορήσει σε βιβλίο από τις Εκδόσεις Κίχλη στα τέλη Μαρτίου 2019.

Με αφορμή την όπερα και την έκδοση του λιμπρέτου, ο Σύλλογος Φίλων Γενναδείου Βιβλιοθήκης προσκαλεί στην παρουσίαση-συζήτηση «Οράματα και θάματα: Μια σύγχρονη όπερα για τον Στρατηγό Μακρυγιάννη» που διοργανώνουν η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ και οι Εκδόσεις Κίχλη στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη (Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9) την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, στις 20.00.

Πρωταγωνιστουν: Ζαχαρίας Καρούνης, Ιωάννα Φόρτη, Μυρτώ Μποκολίνη, Γιώργος Παπαδημητρίου, Νίκος Κοτενίδης, Ελένη Μπαρκαγιάννη, Aντώνης Δήμου, Χρήστος Κεχρής
Σκηνοθετης: Μαρία Γυπαράκη
Συγγραφεας: Δημήτρης Μαραγκόπουλος

Που παιζεται

Εθνική Λυρική Σκηνή
Από 05/04 έως 07/04
20:30
€20-15 (κανονικό), 10 (Φοιτητικό, παιδικό)
ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5