Αναζήτηση Μουσική

 • Νέα event
 • Όλα τα event
 • Κατηγορία event
 • Όλοι οι χώροι
 • Κατηγορία χώρων
 • Περιοχές

Αφιέρωμα στην Άρντα Μαντικιάν

Arda Mandikian

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης δέκα χρόνων από τον θάνατο της Άρντας Μαντικιάν (1924-2009), μιας διεθνώς διακεκριμένης λυρικής ερμηνεύτριας που διετέλεσε επί πολλά χρόνια Πρόεδρος του Σωματείου Υποτροφίες Μαρία Κάλλας και Μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, οι δύο αυτοί φορείς διοργανώνουν ένα αφιέρωμα στη μνήμη της.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία του κ. Κυριάκου Λουκάκου (Κριτικού μουσικής, Γεν. Γραμματέα του Σωματείου Υποτροφίες Μαρία Κάλλας) για την καλλιτεχνική σταδιοδρομία και την εκπαιδευτική προσφορά της εκλιπούσης και μουσικό πρόγραμμα με τη Φανή Αντωνέλου και τον Δημήτρη Γιάκα σε τραγούδια που αφιέρωσαν στην Άρντα Μαντικιάν γνωστοί Έλληνες συνθέτες, όπως οι Γ. Κωνσταντινίδης, Μ. Παλλάντιος και Μ. Θεοδωράκης.

Θα προβληθεί σπάνιο βιντεοσκοπημένο απόσπασμα από τη συμμετοχή της καλλιτέχνιδος στην όπερα «Το Στρίψιμο της Βίδας» του Μπέντζαμιν Μπρίτεν. Το αφιέρωμα ολοκληρώνει μικρή έκθεση με αντικείμενα και φωτογραφίες από το αρχείο της Α. Μαντικιάν, που φυλάσσεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη». Θα διατίθεται επι τη ευκαιρία προς πώληση στο κοινό, η τετράτομη έκδοση με σπάνιες ηχογραφήσεις της, που κυκλοφόρησε το 2011 ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής, σε επιμέλεια και κείμενα Κ. Λουκάκου.

Μουσικό Πρόγραμμα

Γιάννης Κωνσταντινίδης

 • Απόψε τα μεσάνυχτα
 • Τούτο το καλοκαιράκι
 • Απεφάσισα να γένω
 • Μέρα μέρωσε
 • Κίνησα εχθές να έλθω

Μενέλαος Παλλάντιος
Στον τραγουδιστή  (ποίηση: Μαρία Πολυδούρη)

Μίκης Θεοδωράκης
Ο Κύκλος –  6 ελληνικές δημοτικές μελωδίες

Μπέντζαμιν Μπρίτεν
Το Στρίψιμο της Βίδας «How beautiful it is…»

Μπέντζαμιν Μπρίτεν
Θαλασσινό (ποίηση: Αρθούρος Ρεμπώ)

Φανή Αντωνέλου, τραγούδι
Δημήτρης Γιάκας, πιάνο

ΑΡΝΤΑ ΜΑΝΤΙΚΙΑΝ

Όσοι τη θυμούνται κυρίως ως χαρακτηριστική θεσμική και κοινωνική παρουσία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών της εποχής Χρήστου Λαμπράκη θα έχουν τη δυνατότητα να ψηλαφίσουν την πολυσχιδή μουσική φυσιογνωμία της και τη μυθιστορηματική εμπλοκή της σε ζωντανά ρεύματα της εποχής της.

Συμμαθήτρια με τη μετέπειτα Μαρία Κάλλας στην Ελβίρα Ντε Ιντάλγκο, αλλά και μαθήτρια της Αλεξάνδρας Τριάντη στο Ωδείο Αθηνών, ενεργός μάρτυρας και συμμέτοχος κομβικών εξελίξεων στο χώρο της παγκόσμιας μουσικής και  μουσικολογίας, η Α. Μαντικιάν παραμένει ένα αξιοσημείωτο γέννημα της μικρής αλλά διεθνώς ελκυστικής Αθήνας των δεκαετιών 1920 και 1930.

Εισηγήτρια αναβίωσης της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής στα ανά τον κόσμο περίφημα ρεσιτάλ της των «21 αιώνων», η Αρμενικής καταγωγής καλλιέχνις έχτισε, ανάμεσα στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την επιστροφή της στην Ελλάδα στα 1960, μιαν επιλεκτική αλλά αξιοσημείωτη ευρωπαϊκή σταδιοδρομία με απόγειο τη θητεία της στη Βασιλική Όπερα Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου. Τη βρίσκουμε ανάμεσα στους πρωτοπόρους της αυθεντικής αναβίωσης του μπαρόκ και της αποκατάστασης παραγνωρισμένου ρεπερτορίου, από τη «Διδώ και Αινείας» του Πέρσελ έως τους «Τρώες» του Μπερλιόζ και από τα «Ξωτικά Νερά» του Καλομοίρη μέχρι τις μελωδίες του Σκαλκώτα, μούσα της έμπνευσης του Μπέντζαμιν Μπρίτεν αλλά και του Μίκη Θεοδωράκη. 

Που συμβαινει

Μέγαρο Μουσικής - Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη»
27/02 19:00
Είσοδος ελεύθερη
Μέγαρο Μουσικής - Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη»
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5