Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Το Μουσείο Κοτσανά γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Μουσικής

Νίκος Ξανθούλης

Το Μουσείο Κοτσανά γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Μουσικής και με ένα εορταστικό διήμερο γεμάτο μελωδίες, μουσικές δράσεις, workshops και ξεναγήσεις στον κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων.

Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Athens Music Week, της 1ης Διεθνούς Συνάντησης για τη Μουσική Βιομηχανία στην Αθήνα που επιδιώκει να βάλει την πόλη σε διεθνή μουσική τροχιά.

Εργαστήρι Εκμάθησης Αρχαίας Λύρας για Αρχάριους με τον Συνθέτη Νίκο Ξανθούλη
Η δράση απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες

Ημερομηνία διεξαγωγής: Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019
Ώρα διεξαγωγής: 18.30
Διάρκεια: 60΄
Κόστος Συμμετοχής: €12 / άτομο - Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων!

Ο Νίκος Ξανθούλης αποκαλύπτει τα μυστικά του παιξίματος της αρχαίας ελληνικής επτάχορδης λύρας. Το εργαστήριο αφορά τόσο επαγγελματίες μουσικούς όσο και αρχάριους. Η επτάχορδη λύρα υπήρξε το “εθνικό” όργανο των Ελλήνων για περισσότερο από μια χιλιετία. Όλοι οι ελεύθεροι πολίτες των ελληνικών πόλεων σπούδαζαν στο σχολείο το όργανο αυτό και όφειλαν να επιδεικνύουν την ικανότητά τους σε κάθε ευκαιρία. Η λύρα έχει τη δυνατότητα να παίξει απλά αλλά και πολυσύνθετα. Η αναβίωση της τεχνικής του οργάνου δίνει την ευκαιρία στον κάθε άνθρωπο να προσεγγίσει τη λύρα και να την συνδέσει ακόμη και με τη σύγχρονη εποχή.

Τα όργανα που θα παραχωρηθούν κατά την διάρκεια του εργαστηρίου είναι κατασκευασμένα από την Οργανοποιία Αναστάσιος (Luthieros Music Instruments).

Μετά το πέρας του εργαστηρίου θα ακολουθήσει διαδραστική  ξενάγηση στην έκθεση «Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και Παιχνίδια».

*Η επίσκεψη και η ξενάγηση θα είναι δωρεάν στους συμμετέχοντες του εργαστηρίου

**Οι ελεύθεροι επισκέπτες θα έχουν δωρεάν είσοδο στην έκθεση «Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και Παιχνίδια»


Οργανοποιοί στην Αρχαία Ελλάδα
Η δράση απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες

Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 22 Ιουνίου 2019
​Ώρα διεξαγωγής: 11.30 π.μ & 17:30
Διάρκεια: 90΄
​Κόστος Συμμετοχής: Η δράση είναι δωρεάν - Τηρείται σειρά προτεραιότητας!

Είχανε μουσικά όργανα οι Αρχαίοι Έλληνες; Πότε και πού έπαιζαν μουσική; Τα Αρχαία Ελληνικά μουσικά όργανα ζωντανεύουν μπροστά μας, μας αφηγούνται  τις μελωδικές ιστορίες τους και μας αποκαλύπτουν τα υλικά τους και τον τρόπο κατασκευής τους. Έγχορδα, κρουστά και πνευστά όργανα μας κάνουν να φανταστούμε τις νότες που παράγουν. Μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν το συμβολικό χαρακτήρα της μουσικής, την εξέλιξη της και τις προεκτάσεις του μύθου. Όλοι μαζί ανακαλύπτουμε τους αρχαίους δημιουργούς και κατασκευάζουμε τα δικά μας μουσικά όργανα!