Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου (και του εγκλεισμού)

Συνομιλώντας με τη Μαίρη Βέργου (επιμελήτρια του μουσείου Μπενάκη παιχνιδιών), την Ελένη Νομικού (διευθύντρια του μουσείου Ηρακλειδών) & τη Σοφία Πελοποννησίου - Βασιλάκου (επιμελήτρια της Οικίας Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού) για τον κερδισμένο χρόνο του εγκλεισμού

Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου (και του εγκλεισμού), με την ιστορικό τέχνης & ανεξάρτητη επιμελήτρια Ίριδα Κρητικού

Ο τέταρτος κύκλος διαλέξεων «Μικρές Γεωγραφίες» συνεχίζεται στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη. Οι «Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου» που ξεκίνησαν κατά την περίοδο 2019-20, συνεχίζονται τώρα στο πλαίσιο του τέταρτου κύκλου τους, μετονομαζόμενες σε «Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου (και του εγκλεισμού)» και προτείνοντας μικρές εικαστικές ιστορίες περισυλλογής, δημιουργίας αλλά και επαναπροσδιορισμού. 

Με διακοπή ενός έτους, συνεχίζεται τώρα, προσθέτοντας ωστόσο στην οπτική της γωνία και στα ζητήματα που θέτει και εξετάζει σε συνομιλία με τους προσκεκλημένους ομιλητές, το γεγονός του εγκλεισμού που αναπόφευκτα επηρέασε και επαναπροσδιόρισε τη δουλειά κάθε δημιουργικού ανθρώπου.

Πού ξεκινά και πού ολοκληρώνεται η ημέρα του δημιουργού; Ποια είναι τα αγαπημένα του σύνεργα και ποιος ο κύκλος της σκέψης, ποια τα αγαπημένα αντικείμενα καθημερινής θέασης και ποιες οι προσωπικές του αναφορές; Ποιες είναι οι πολυσχιδείς και μακρόχρονες σχέσεις παρατήρησης εντός και εκτός του εργαστηρίου; Πόσες πολλές διαφορετικές δοκιμές, πόσοι πολλοί γεωγραφικοί και νοητοί τόποι και πόσες πολλές διαφορετικές δυνατότητες κατοικούν στα τετραγωνικά του εργαστηρίου; Αυτά και άλλα πολλά ήταν τα ερωτήματα που έθετε ο πρώτος κύκλος «Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου».

Τη χρονιά αυτή, διεισδύοντας και πάλι στα εργαστήρια και τα μικρά σύμπαντα αγαπημένων δημιουργών και δημιουργικών πνευματικών ανθρώπων, παρουσιάζοντας οπτικό υλικό από το εργαστηριακό τους πεδίο και συνομιλώντας μαζί τους μπροστά στο κοινό για τις πολυσχιδείς και αναπάντεχες οδούς έμπνευσης, για την περιπέτεια και τη διαδικασία της δημιουργίας, ξεκινάμε μαζί ένα νέο συναρπαστικό ταξίδι, συνομιλώντας επίσης μαζί τους για ό,τι άλλαξε και καθόρισε το πρόσφατο πεδίο της δημιουργίας τους. Για τη συνθήκη του κατά μόνας και τη σιωπή που σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε σε δυναμικές επινοητικές λύσεις και ατομική ή συλλογική δημιουργική εξωστρέφεια. Σε πολλές διαφορετικές εκμυστηρεύσεις και πολλούς διαφορετικούς ψιθύρους.

Η τέταρτη δίωρη συνάντηση του φετινού κύκλου αποτελεί ένα πεδίο παράλληλων αφηγήσεων και εκ βαθέων συνομιλίας με τρεις προσφιλείς  στην επιμελήτρια εκπροσώπους αθηναϊκών μουσείων που κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού ανταποκρίθηκαν στις αθέατες ανάγκες του -κλειστού- Μουσείου τους, διατηρώντας μια διαφορετική εξωστρέφεια, δημιουργώντας μια νέα χρηστή καθημερινότητα και προνοώντας για την επόμενη ημέρα. Η Μαίρη Βέργου, Επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών, η Ελένη Νομικού, Διευθύντρια του Μουσείου Ηρακλειδών και η Σοφία Πελοποννησίου - Βασιλάκου, Επιμελήτρια της Οικίας Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού, συνομιλούν για τον κερδισμένο χρόνο κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού: για τις μικρές ή τις μεγαλύτερες εργασίες που έλαβαν χώρα εντός του Μουσείου ή για το Μουσείο, μα και για τη χαρά που εξ αυτών εισέπραξαν. Για την αναζήτηση μιας διαφορετικής εξωστρέφειας, μα και για όσα προσδοκούν να συναντήσουν την επόμενη μέρα.   


  • Οι συναντήσεις έχουν δίωρη διάρκεια (18:00-20:00) και πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή.
  • Κάθε συνάντηση έχει αυτοτελή θεματική, ενώ δεν είναι απαραίτητη η  παρακολούθηση όλων των συναντήσεων. 
  • Συνιστάται θερμά η προκράτηση θέσης.
  • Θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά του Covid-19.
  • Υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της εκδήλωσης με live-streaming.
  • Για αγορά εισιτηρίου μπορείτε επίσης να επικοινωνείτε με το Ίδρυμα, κατά προτίμηση μία τουλάχιστον ημέρα νωρίτερα.  


Ημερομηνίες διαλέξεων:

19 & 26/11/2021, 3, 10 & 17/12/2021
Ώρα: 18.00 – 20.00