Αναζήτηση Βιβλίο

  • Νέα event
  • Όλα τα event
  • Κατηγορία event
  • Όλοι οι χώροι
  • Περιοχές

Ιμπέριος και Μαργαρώνα: Ένα παλαιό αγαπημένο ανάγνωσμα στο Λόγος 8

imperios kai margarona logos 8 kpisn ethniki vivliothiki

Με ένα προσφιλές ανάγνωσμα των αρχών της νεοελληνικής λογοτεχνίας, που γνώρισε πολλαπλές εκδόσεις από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα, ξεκινούν οι εκδηλώσεις του «Λόγος 8». Πρόκειται για την έμμετρη μυθιστορία «Iμπέριος και Μαργαρώνα», αγνώστου συγγραφέα.

Ομιλητές είναι οι διακεκριμένοι καθηγητές Roderick Beaton, μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και Ομότιμος Καθηγητής του King’s College London, David Holton, Ομότιμος Καθηγητής του Cambridge και Κώστας Γιαβής, Επίκουρος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αποσπάσματα από το έργο διαβάζει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης έχει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ο οποίος επιμελείται τις εκδηλώσεις «Λόγος». 

Το έργο «Iμπέριος και Μαργαρώνα» συγκαταλέγεται στις πρώτες μυθιστορίες που διάλεξαν οι άνθρωποι του ελληνικού βιβλίου του 16ου αιώνα, για να εισαγάγουν την τυπογραφία, καινούργια τότε τεχνολογία ανάγνωσης, στη χώρα. Μέχρι τον 19ο αιώνα, ο Ιμπέριος υπήρξε ένα φαινόμενο δημοφιλίας, ίσως χρησιμοποιήθηκε ως σχολικό αναγνωστικό και μάλιστα έγινε και λαϊκό παραμύθι. Γραμμένο προς τα τέλη του Μεσαίωνα, ανήκει σε εκείνη την ομάδα των αφηγηματικών ποιημάτων, με την οποία οι συγγραφείς έμαθαν να γράφουν λογοτεχνία στα νέα ελληνικά και απέκτησαν συνείδηση της λογοτεχνικότητας της δημώδους γλώσσας. Με την εκδήλωση αυτή, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει μία εποχή που ήταν καθοριστική για τη νεωτερικότητα και ένα κείμενο που εξακολουθεί να μας συναρπάζει με τις τολμηρές καινοτομίες του, την ολοζώντανη γλώσσα του, την κομψή πλοκή του και τους απρόσμενα σύνθετους χαρακτήρες του.

Που συμβαινει

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος - ΚΠΙΣΝ
21/02 18:30
Είσοδος ελεύθερη. Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος - ΚΠΙΣΝ
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5