Αναζήτηση Βιβλίο

  • Νέα event
  • Όλα τα event
  • Κατηγορία event
  • Όλοι οι χώροι
  • Περιοχές

Ο Μελισμένος Λόγος στον Σαίξπηρ: Ημερίδα αφιερωμένη στον «ήχο» του Βρετανού βάρδου

Ο Μελισμένος Λόγος στον Σαίξπηρ: Ημερίδα αφιερωμένη στον «ήχο» του Βρετανού βάρδου

Η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο της δράσης «Η Φιλοσοφική στην Πόλη», και σε συνεργασία με το Hellenic American College (HAEC) και την Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει την ημερίδα «Ο Μελισμένος Λόγος στον Σαίξπηρ» αφιερωμένη στον «ήχο» του μεγάλου Βρετανού βάρδου.

Η ημερίδα, που περιλαμβάνει εισηγήσεις και μουσική, πραγματοποιείται την

Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει

Ομιλίες

Εύη Μήτση: «Ο χορός της Ιουλιέτας»
Ο χορός στο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» ως μεταφορά, η οποία σωματοποιεί την απόσταση μεταξύ του κειμένου και της παράστασης, αλλά ταυτόχρονα και πρακτική που εξελίσσει την πλοκή και τους χαρακτήρες του έργου.

Βάσια Μαρκίδου: «Ο ρόλος και η σημασία της μουσικής στην Τρικυμία του Σαίξπηρ»
Η σημασία της μουσικής στην «Τρικυμία» του Σαίξπηρ ως θεατρικού εργαλείου, ως μαγικής δύναμης, ως τελετουργικής διαδικασίας, ως συμβόλου και μεταφοράς.

Λιάνα Σακελλίου: «Η Μουσική του Σαιξπηρικού Ονείρου ή το Όνειρο της Μουσικής του Φέλιξ Μέντελσον - Μια Ιστορία Γούστου»
Εξετάζοντας τη λειτουργία και τον ρόλο των τραγουδιών διαχρονικά, προτείνεται ότι ο 19ος προσφέρει το μουσικό και πολιτιστικό ορόσημο στην ερμηνεία του Ονείρου τον 19ο αιώνα.

Χάρης Χαραλάμπους: «Οι (Αμεταφράσιμες;) Μελωδίες των Σονέτων του Σαίξπηρ και η Σημασία τους»
Η ομιλία εστιάζει στη μουσικότητα των σονέτων και στις (ανυπέρβλητες;) δυσκολίες να αποδοθούν σε μετάφραση.

Λένια Ζαφειροπούλου: «Ο Σαίξπηρ και ο “παλιός, καλός καιρός” όταν ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ υποδύεται τον νοσταλγό γερο-ποιητή»
Διαβάζοντας τα σονέτα στεκόμαστε στην υποτιθέμενη στιλιστική νοσταλγία του δαιμόνιου βάρδου. Ποια σχέση μπορεί να έχει με τη φρέσκια προτεσταντική ταυτότητα της ελισαβετιανής Αγγλίας; Τα ποιήματα θα διαβάσει ο Ορφέας Απέργης. 

Μουσική

Πριν και μετά την τελευταία ομιλία θα ακουστούν τα σονέτα 18 και 130, σε μελοποίηση του φοιτητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Νίκου Κυριαζή, τα οποία θα τραγουδήσουν a capela η σοπράνο Ίλια Σταμπόλη και ο βαρύτονος Πάρης Δημάτσας.

Επίσης, το Σύνολο Κέντρου Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών θα ερμηνεύσει έργα της εποχής του Σαίξπηρ. Συμμετέχουν: Ίριδα Σκολίδη & Νίκος Ζιάζιαρης (τραγούδι), Γιώργος Βελισσαρίδης (βιχουέλα),  Δημήτρης Κούντουρας (μουσική προετοιμασία & φλάουτο με ράμφος).

Που συμβαινει

Ελληνοαμερικανική Ένωση
17/02 18:00
Είσοδος ελεύθερη. Στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος)
Ελληνοαμερικανική Ένωση
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5