Ο Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με τον Θανάση Λερούνη

kazamiakis_lerounis.jpg

Ο επιμελητής της Αλυσίδας Πολιτισμού IANOS, Κώστας Καζαμιάκης στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Περί Ωραίου» στο Cafe του ΙΑΝΟΥ, συνομιλεί με τον καθηγητή Θανάση Λερούνη που ασχολείται, εδώ και 25 χρόνια, με τη φυλή των Καλλάσσα με θέμα «Η ελληνική παρουσία στην κεντρική Ασία και οι απόηχοι της στην παράδοση της φυλής των Καλλάσσα του Β.Δ. Πακιστάν (Ινδικός Καύκασος)».

Λίγα λόγια για τη συζήτηση

Οι Καλλάσσα (αγγλικά: Kalash) είναι φυλή του ορεινού Πακιστάν και μέρους του Αφγανιστάν, η οποία ομιλεί την διάλεκτο Καλάς, η οποία υπάγεται στις δαρδικές διαλέκτους( Νταρντού). Ο πληθυσμός φτάνει τους 5.000. Διαφέρουν από τις γειτονικές τους φυλές εθνολογικά, κοινωνιολογικά, και η θρησκεία τους αποτελεί μίξη ανιμισμού, πολυθεϊσμού και πρωτο-ινδουϊσμού. Στην Ελλάδα πολλοί αποδίδουν τη διαφοροποίηση των Καλλάσσα, σε σχέση με τις φυλές που τους περιβάλλουν, στο γεγονός ότι έχουν ελληνική καταγωγή, αφού θεωρούν τη φυλή τους μακρινή απόγονο των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αποτελούν πληθυσμό που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.Έχουν γίνει αρκετές γενετικές  έρευνες αλλά δεν προέκυψε ελληνική  καταγωγή. Μπορεί το "αίμα", λόγω των επιμειξιών 2300 χρόνων, να έχει διαφοροποιηθεί αλλά "ο αίμα δεν μιλάει", μιλάνε όμως τα ανασκαφικά τεκμήρια και τα ελληνικά "απολιθώματα" της γλώσσας των Καλλάσσα. Τα παρακάτω ερωτήματα γίνονται  πιεστικά και ζητούν τεκμηριωμένες απαντήσεις.

-Πώς συνδέονται οι Καλλάσσα με το στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου( Σικάντε Ράζα);

-Πώς εξηγείται η εύρεση πολλών αρχαίων νομισμάτων των Ελλήνων Βασιλέων της Βακτρίας και της Ινδίας; Χρυσά και αργυρά νομίσματα με ονόματα ελληνικά πάνω τους όπως Δημήτριος, Καλιόππη, Αγαθόκλεια, Ευκρατίδης, Πανταλέων,..

-Πώς διασώθηκαν, επί 2300 χρόνια, ελληνικές λέξεις στη φυλή των Καλλάσσα; Ντί Ζάου( Δίας Ζευς), Τζέστα( Εστία), Πίε( πιές), λίγκο-λίγκο( λίγο-λίγο), ίλα( έλα), ισπάτα( ασπασμός), χεμάν( χειμώνας), ίντρο( έντερο), αλόλ( τραγούδι, από το λαλώ), ζαγός( υιός), ιώ( εδώ), ντίμο( δήμος), κρατά( κραταιός),..

-Πώς οι λιγοστοί αυτοί άνθρωποι κράτησαν πολλά αρχαιοελληνικά ήθη, έθιμα, γλώσσα, θρησκεία ανάμεσα σε ωκεάνεια πλήθη Μουσουλμάνων, Ινδουϊστών, Βουδιστών,..

-Γιατί οι Μουσουλμάνοι αποκαλούν τους Καλλάσσα, Καφίρ( άπιστους) και πως η λέξη Καφίρ συνδέεται με τους Καβείρους;     Σ` ένα παραδοσιακό τραγούδι των Καλλάσσα τραγουδούν με καμάρι: Εμείς από την περήφανη γενιά των Καβερί,..

-Η θεά προστάτιδα της οικογενειακής εστίας στους Καλλάσσα, λέγεται Τζέστα. Η ομοιότης της αντίστοιχης αρχαίας ελληνικής θεάς Εστίας και στην ονομασία(Εστία- Τζέστα), αλλά και στην θεϊκή υπόσταση είναι προφανής.

-Ο Θεός Παλουμάϊν των Καλλάσσα, έχει πολλές ομοιότητες με τον Απόλλωνα του ελληνικού 12θεου.

-Το θρησκευτικό πολυθεϊστικό πάνθεον των Καλλάσσα, έχει πολλές ομοιότητες με την θρησκεία της αρχαίας Ελλάδας. Δεν έχει την αυστηρότητα και τους περιορισμούς των θρησκειών του Ισλάμ, ούτε  την πολυπλοκότητα άλλων ανατολικών θρησκειών. Οι θεοί των Καλλάσσα είναι οικείοι, φιλικοί προς τους ανθρώπους.

- Πώς εξηγούνται τα πολλά Διονυσιακά στοιχεία στις γιορτές των Καλλάσσα; Πομπές, πυρσοφορίες, θυσίες, μασκαρέματα, έντονα σεξουαλικά πειράγματα, ζύμωμα άρτων, κυκλικοί χοροί, σφυρίγματα( τα σφυρίγματα οι Καλλάσσα τα θεωρούν πολύ επικοινωνιακά. Σφυρίγματα δεν συναντάμε σε καμιά ισλαμική χώρα.).

-Οι Καλλάσσα καλλιεργούν αμπέλια, παράγουν και πίνουν κρασί, κάτι που απαγορεύεται στο Ισλάμ.

-Στη μουσική τους κυριαρχούν οι φλογέρες, όπως στην ελληνική αρχαιότητα οι αυλοί.

-Η ζωή στις τρεις κοιλάδες που ζουν οι Καλλάσσα, έχει πολλά κοινά στοιχεία με τη ζωή στην ελληνική ύπαιθρο μέχρι και τη δεκαετία του 1950.

-Πώς εξηγούνται οι μεγάλες ομοιότητες στην ενδυμασία των Καλλάσσα με την ενδυμασία των αρχαίων Μακεδόνων( καυσία) και Θρακών;

-Πώς επέζησαν τόσα στοιχεία των Καλλάσσα ζωντανά μέχρι σήμερα;

-Πώς εμπλέκονται με ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο στην ιστορική διαδρομή των Καλλάσσα οι μύθοι, οι θρύλοι, τα παραμύθια;

-Γιατί το άγαλμα του όρθιου Βούδας φέρει ελληνικό χιτώνα και αποκαλείται " Βούδας με ελληνική τεχνοτροπία"( Greek style Boudas);

Ο Κ.Ν.Μ. Καζαμιάκης συνομιλεί με τον Μεγάλο Εθελοντή και Ήρωα Κτίστη για τη φυλή των Καλλάσσα, καθηγητή Θανάση Λερούνη. Οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν "ήρωα κτίστη" τον ιδρυτή ενός συλλογικού θεσμού, τον ιδρυτή μιας πόλεως,.. Θεωρούμε τον Θανάση Λερούνη Μέγα Εθελοντή γιατί προσφέρει ανιδιοτελώς και αδιάκοπα για ένα συγκεκριμένο σκοπό με συνεχή και έντονη παρουσία, δράση και προσφορά. Η οργανωμένη προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο των Καλλάσσα, αλλά και όλων των Ελλήνων, είναι τεράστια και μάλιστα χωρίς καμιά απαίτηση ανταλλάγματος.

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ