Battle of ideas 2019 - The rise of toxic politics: Can we be civil?

Battle of ideas 2019 - The rise of toxic politics: Can we be civil?

Το Hellenic American College (HAEC) και η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Academy of Ideas του Λονδίνου παρουσιάζουν την, ανοικτή για το κοινό, συζήτηση στα αγγλικά με τίτλο «The rise of toxic politics: can we be civil? (Η άνοδος της τοξικής πολιτικής: Μπορούμε να είμαστε κόσμιοι στον δημόσιο διάλογο;)». 

Βιώνοντας έναν κόσμο που φαντάζει γεμάτος από αλληλοκατηγορίες, οργισμένες αναρτήσεις στα social media, εμπρηστικά σχόλια για τους μετανάστες και φόβους περί λαϊκισμού, πολλοί σχολιαστές έχουν αποφανθεί ότι ζούμε σε μια εποχή «τοξικής πολιτικής». Ο όρος αποτυπώνει τον ολοένα και πιο επιθετικό, προσωπικό και εμπαθή πολιτικό διάλογο και ό,τι καταδεικνύει τις διαβρωτικές επιπτώσεις του στην πολιτική μας ζωή. Ίσως η διάχυτη αίσθηση τοξικότητας προέρχεται από τον αυξημένο ρόλο που διαδραματίζουν τα social media. Καθισμένοι μπρος στις οθόνες τους, μίλια μακριά ο ένας από τον άλλον, οι άνθρωποι αισθάνονται ελεύθεροι να «πουν» πράγματα που δεν έλεγαν ποτέ κατά πρόσωπο. Ταυτόχρονα, σε μια εποχή όπου δύσκολα διατηρείται η προσοχή του κοινού για περισσότερα από λίγα δευτερόλεπτα, τα ΜΜΕ αισθάνονται αναγκασμένα να προβάλλουν κυρίως συγκρούσεις και διενέξεις. Από την άλλη πλευρά, αυτή η ενδεχομένως «τοξική» και διχαστική στάση στην πολιτική ίσως αντανακλά απλώς μια επιστροφή στα μεγάλα πολιτικά ερωτήματα μετά την εποχή του «τέλους της ιστορίας». Έπειτα από μια περίοδο σχετικής πολιτικής συναίνεσης η οποία επλήγη από τη μία κρίση μετά την άλλη, ίσως είχαμε ξεσυνηθίσει τις ουσιαστικές πολιτικές αντιπαραθέσεις και γι’ αυτό τώρα φαντάζουν ως τοξικές πολώσεις.

Βιώνουμε πράγματι ένα νέο, πιο τοξικό είδος πολιτικής; Αν ναι, ποια είναι η εναλλακτική; Θρηνούμε δικαιολογημένα για τη δήθεν χαμένη κοσμιότητα ή μήπως είναι τελικά καλό πράγμα οι πιο ευθείς και οργισμένες διαφωνίες; Πού βρίσκεται το όριο ανάμεσα στην ένθερμη υποστήριξη διαφορετικών απόψεων και στην τοξική εριστικότητα; Ποιος αποφασίζει ποιες είναι αποδεκτές και ποιες απαράδεκτες μορφές διαλόγου; Και εντέλει, πώς μπορούμε να ζούμε όλοι μαζί όταν διαφωνούμε ριζικά σε μείζονα ζητήματα;

Ομιλητές

  1. Timandra Harkness, δημοσιογράφος, FutureProofing και How to Disagree, BBC Radio 4
  2. Λαμπρινή Θωμά, Δημοσιογράφος The Press Project
  3. Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
  4. Άννα Νικολάου, Μέλος Ακαδημαϊκού Προσωπικού, Hellenic American University


Τη συζήτηση συντονίζει ο Νίκος Σωτηρακόπουλος, Καθηγητής Κοινωνιολογίας, York St John University


To Battle of Ideas είναι ετήσιο φόρουμ που δημιουργήθηκε το 2000 με πρωτοβουλία του Academy of Ideas του Λονδίνου για την προώθηση της ελεύθερης σκέψης και την ζωντανή ανταλλαγή ιδεών γύρω από φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε αρχικά από μεμονωμένα άτομα, όπως σπουδαστές, ακαδημαϊκούς, καθηγητές οι οποίοι πραγματοποίησαν τις συναντήσεις τους προκειμένου να παρουσιάσουν νέες ιδέες, να συζητήσουν τρέχοντα θέματα και να βρουν τρόπους για να ενισχύσουν και να προβάλλουν τις θεματικές τους.