Αναζήτηση Βιβλίο

  • Νέα event
  • Όλα τα event
  • Κατηγορία event
  • Όλοι οι χώροι
  • Περιοχές

Ο Γιώργος Καραμπελιάς συνομιλεί με τον Γιάννη Σμαραγδή

Ο Γιώργος Καραμπελιάς συνομιλεί με τον Γιάννη Σμαραγδή

Ο Γιώργος Καραμπελιάς στο πλαίσιο των φετινών συναντήσεων κορυφής στον ΙΑΝΟ, θα συνομιλήσει με τον Γιάννη Σμαραγδή. Θέμα της συζήτησης είναι «Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το 1821», με αφορμή τη νέα ταινία του σκηνοθέτη για τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος.

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Σμαραγδή

Ο πολυβραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής έχει μια σταδιοδρομία γεμάτη με πολλές εμπορικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες. Οι πιο σημαντικές μεγάλου μήκους ταινίες του είναι οι: «Καβάφης» (1996): Προβαλλόταν για 12 συναπτά έτη στον κινηματογράφο Accattone στο Παρίσι, Βραβείο Σκηνοθεσίας, επίσημη συμμετοχή σε 50 διεθνή φεστιβάλ. Ο «El Greco»(2007): Διεθνής συμπαραγωγή με ρεκόρ εισιτηρίων στην Ελλάδα (1.200.000 θεατές) (Διακρίθηκε ως Χρυσή Ταινία στο Φεστιβάλ του Τορόντο, Βραβείο Σκηνοθεσίας. «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι» (2012). «Καζαντζάκης» (2017): Ήρθε πρώτη σε προτίμηση του κοινού με 250.000 εισιτήρια στην Ελλάδα, απέσπασε στο 51ο Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ του Houston στην Αμερική τέσσερα βραβεία και δύο υποψηφιότητες. Στην Ελλάδα τιμήθηκε με το βραβείο «Καλύτερης ταινίας». Ο σκηνοθέτης βραβεύτηκε ως «Προσωπικότητα της Χρονιάς» 2019 από την «Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης». Επίσημη συμμετοχή σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.

Όλες οι προαναφερθείσες ταινίες είχαν εξίσου μεγάλη επιτυχία και απέσπασαν πολλά βραβεία, συμμετέχοντας σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Μετά την επιτυχία της ταινίας «Ο Θεός

Αγαπάει το Χαβιάρι», ο Γιάννης Σμαραγδής το 2013 ψηφίστηκε στο διαδίκτυο ως ο πιο δημοφιλής Έλληνας καλλιτέχνης. Για την Ελληνική τηλεόραση δημιούργησε σειρές με επιτυχία. Η κινηματογραφημένη του σειρά «Σιγά η Πατρίδα Κοιμάται…» (1989). Η ταινία του «Καλή σου νύχτα, κυρ-Αλέξανδρε» (1981) για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Ως καθηγητής δίδαξε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σκηνοθέτησε, επίσης, την Όπερα των Σκιών για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το 2014 διετέλεσε Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά μετά από 10μηνη θητεία παραιτήθηκε. Τιμήθηκε με πολλά Κρατικά και Διεθνή Βραβεία για τις ταινίες του. Το 2008 τιμήθηκε στους Δελφούς με το Βραβείο Σοφίης από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ταινία του El Greco, και στη Ρώμη τιμήθηκε από το Βατικανό με το Βραβείο «GIUSEPPE SCIACCA 2008» ως Καλύτερος Σκηνοθέτης διεθνώς και έκτοτε είναι μέλος της διεθνούς επιτροπής των βραβείων του θεσμού. Το 2015 δώρισε 14 αναδημιουργημένα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης.

Που συμβαινει

Ιανός
23/10 20:30
Είσοδος ελεύθερη
Ιανός
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5