Βασίλειος Μαρκεζίνης, Μία ασυνήθιστη ζωή. Αναμνήσεις και αναστοχασμοί

Βασίλειος Μαρκεζίνης, Μία ασυνήθιστη ζωή. Αναμνήσεις και αναστοχασμοί

Οι εκδόσεις Ι. Σιδέρης και η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο του Βασίλειου Μαρκεζίνn, «Μία ασυνήθιστη ζωή. Αναμνήσεις και αναστοχασμοί». Το βιβλίο ακολουθεί τη ζωή του συγγραφέα του, από τα πρώτα χρόνια της ανατροφής του σε ένα έντονα πολιτικοποιημένο περιβάλλον έως τα ταξίδια του σε τρεις ηπείρους, όπου και εργάστηκε.

Για το βιβλίο θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το ασυνήθιστο αυτό βιβλίο ακολουθεί τη ζωή του συγγραφέα του, γιου ενός Ελληνοβενετού και μιας Ελληνοαγγλίδας, από τα πρώτα χρόνια της ανατροφής του σε ένα έντονα πολιτικοποιημένο περιβάλλον έως τα ταξίδια του σε τρεις ηπείρους, όπου και εργάστηκε. Στις σελίδες του βιβλίου ο συγγραφέας αναστοχάζεται τις πολύπλευρες εμπειρίες του ως νομικός, μελετητής, δημόσιος ομιλητής και σύμβουλος διακεκριμένων προσωπικοτήτων, αποκαλύπτοντας συγχρόνως τον βαθύτερο εαυτό του. Οι απόψεις του για πολλά από τα πιο επίμαχα ζητήματα και αμφιλεγόμενα πρόσωπα της σύγχρονης πολιτικής διατυπώνονται με πλήρη ειλικρίνεια, αλλά και νηφαλιότητα, δεδομένου ότι ο συγγραφέας επιδιώκει να κατανοήσει τους ανθρώπους που εξετάζει, καθώς και τον τρόπο που επηρέασαν τον χαρακτήρα του. Υιοθετώντας την άποψη των αρχαίων Ελλήνων τραγικών, για τους οποίους «πολλὰ τὰ δεινὰ κοὐδὲν ἀνθρώπου δεινότερον πέλει», αφήνει τους αναγνώστες να διαμορφώσουν τη δική τους άποψη για αυτούς τους ανθρώπους, παρουσιάζοντάς τους τα σχετικά στοιχεία, συνοδευόμενα από την προειδοποίηση πως πρέπει πάντα να κατανοούμε την περιπλοκότητα των ανθρώπων προτού την κρίνουμε, πάντα με γνήσια συμπόνια. Έργο σπάνιας πνοής και ευαισθησίας, εντυπωσιακά ευκολοδιάβαστο, δεδομένης της θεματικής του ευρύτητας, το βιβλίο συνοδεύεται από πενήντα μία (έγχρωμες κυρίως) εικόνες από τα αρχεία του συγγραφέα, οι περισσότερες από τις οποίες δημοσιεύονται εδώ για πρώτη φορά.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης έχει διδάξει στα πανεπιστήµια του Καίµπριτζ, της Οξφόρδης, του Λονδίνου, του Λέιντεν (Ολλανδίας), καθώς και στη Νοµική Σχολή του Πανεπιστηµίου του Τέξας (Ώστεν) ως µόνιµος, τακτικός Καθηγητής. Επί αρκετά χρόνια, κατείχε επίσης καθηγητικές έδρες στα πανεπιστήµια Παρισίων (Σορβόννη, Γαλλία), Μονάχου (Γερµανία), Σιένας και Ρώµης (Ιταλία), καθώς και στη Νοµική Σχολή του Πανεπιστηµίου Κορνέλ. Τα πενήντα έξι βιβλία του και τα εκατόν πενήντα και πλέον άρθρα του πραγµατεύονται νοµικά θέµατα, τις µετακινήσεις των ιδεών, την ψυχοβιογραφία, τους κλασικούς και τις καλές τέχνες. Χάρις στο έργο του, έχει τιµηθεί µε τον τίτλο του εταίρου –ή μέλους– από τις Ακαδηµίες Αθηνών, Βελγίου, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας και Ρώµης (Lincei), καθώς από την Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών και το Αµερικανικό Ινστιτούτο Δικαίου. Το 2005, χρίστηκε Ιππότης από την ΑΜ Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ για τις «εξαίρετες υπηρεσίες του στον τοµέα των Διεθνών Σχέσεων». Έχει επίσης τιµηθεί µε τον Μεγαλόσταυρο του Τάγµατος της Αξίας της Γαλλίας και της Ιταλίας, ενώ του έχουν επίσης απονεµηθεί τα διάσηµα του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγµατος της Αξίας της Γερµανίας και του Ταξιάρχη του Τάγµατος της Λεγεώνος της Τιµής της Γαλλίας.