Αναζήτηση

  • Νέα event
  • Όλα τα event
  • Κατηγορία event
  • Όλοι οι χώροι
  • Κατηγορία χώρων
  • Περιοχές

Επιγραφικό Μουσείο

Επιγραφικό Μουσείο

Το Επιγραφικό Μουσείο είναι σήμερα αυτοτελής ειδική περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, σε επίπεδο διεύθυνσης. Ιδρύθηκε το 1885 και στεγάζεται στη νότια πτέρυγα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, προϊόν αρχιτεκτονικού σχεδιασμού των Γερμανών αρχιτεκτόνων Λούντβιχ Λάνγκε, Παναγή Κάλκου και Ερνστ Τσίλλερ. Στην περίοδο 1953-1960 το κτίριο επεκτάθηκε βάσει σχεδίου του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού. Περιγράφεται ως το μεγαλύτερο στο είδος του στον κόσμο, καθώς στις συλλογές του είναι ενταγμένες 14.078 επιγραφές, γραμμένες κατά κύριο λόγο στην ελληνική γλώσσα. Χρονολογικά καλύπτουν την περίοδο από τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους έως τους παλαιοχριστιανικούς που προέρχονται κυρίως από την Ελλάδα, καθώς και λιγοστές Λατινικές και κάποιες Εβραϊκές. Οι πρώτες συλλογές του ήταν έργο του Κυριάκου Πιττάκη, που συνέλεγε αδιάκοπα από διάφορες περιοχές τηςΑθήνας, όπου υπήρχαν ορατά μνημεία ή ερείπια μνημείων. Δεδομένου ότι η συστηματική ταξινόμηση των συλλογών του μουσείου έγινε περίπου την ίδια εποχή με την έκδοση των Inscriptiones Graecae, οι επιγραφές ταξινομήθηκαν και παρουσιάστηκαν κατά ενότητες, ανάλογα με το περιεχόμενό τους, και τοποθετούνταν στις αίθουσες με την ίδια σειρά. Στη δεκαετία του 1990 έγινε ανακαίνιση του προθαλάμου και δύο νεότερων αιθουσών και έκθεση επιγραφών με σύγχρονες μουσειολογικές πρακτικές διδακτικού κυρίως χαρακτήρα.

Το μουσείο στεγάζεται στη νότια πτέρυγα του ισογείου του κτηρίου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Οι χώροι του περιλαμβάνουν μία εξωτερική και μία εσωτερική αυλή (αίθριο), ένα προθάλαμο, ένδεκα αίθουσες, ένα ευρύ υπόστυλο διάδρομο σε σχήμα Π, ένα υπερώο, γραφεία, εργαστήριο συντήρησης ενεπίγραφων λίθινων μνημείων και χώρους υγιεινής. Από τους εκθεσιακούς χώρους είναι προσιτές στο κοινό οι δύο αυλές, ο προθάλαμος και τέσσερις αίθουσες, ενώ οι υπόλοιπες αίθουσες είναι προσιτές μόνο στους ειδικούς μελετητές. 

Σκοπός του μουσείου είναι η έρευνα, μελέτη, καταγραφή, προστασία, διάσωση, ανάδειξη, δημοσίευση, φωτογραφική τεκμηρίωση, προβολή και η έκθεση των αρχαίων ελληνικών επιγραφών. Στις δραστηριότητές του συγκαταλέγονται, ακόμη, η ηλεκτρονική καταγραφή και αποτύπωση των επιγραφών, η κατάρτιση εξειδικευμένης βιβλιοθήκης και, γενικά, επιστημονικών αρχείων σχετικών με τις επιγραφές, καθώς και η διενέργεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Στο χώρο του Μουσείου διοργανώνονται περιοδικές εκθέσεις αρχαίων ελληνικών επιγραφών καθώς και εκθέσεις σύγχρονης τέχνης με έργα εμπνευσμένα από την ελληνική γραφή και τις αρχαίες επιγραφές.


Πληροφορίες

€3, 2 (μειωμ.)

Ενιαίο Εισιτήριο: €12, €6 μειωμ. (Ισχύει για Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Επιγραφικό & Νομισματικό Μουσείο) 

Ανοιχτά Τρ.-Κυρ. 8.00-15.00, Δευτ. κλειστά. 

2108217637

Το Χαμένο Κείμενο: Video Walk της εικαστικού Νίνας Παππά
Το Χαμένο Κείμενο: Video Walk της εικαστικού Νίνας Παππά
Από 19/10 έως 30/03
κάθε Δευτέρα, κάθε Τετάρτη, κάθε Πέμπτη, κάθε Παρασκευή, κάθε Σάββατο, κάθε Κυριακή 08:30-15:00
Το Χαμένο Κείμενο: Video Walk της εικαστικού Νίνας Παππά
Διευθυνση: Τοσίτσα 1
Περιοχη: Αθήνα > Ομόνοια
Τηλεφωνο: 2108232950
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5