Αναζήτηση Τέχνες

  • Νέα event
  • Όλα τα event
  • Κατηγορία event
  • Όλοι οι χώροι
  • Κατηγορία χώρων
  • Περιοχές

Sensus / Non Sensus: Ομαδική έκθεση στο TAG project space

Sensus / Non Sensus: Ομαδική έκθεση στο TAG project space

Μέσα από την ετερότητα και την ποικιλομορφία της ομαδικής έκθεσης,  θα παρουσιαστούν τα έργα τριών εικαστικών - απόφοιτων της σχολής Καλών Τεχνών: του Αλέξανδρου Αλεκίδη, της Αγγελικής Γερμακοπούλου και του Νίκου Νέσκε.

Οι έννοιες και οι αντισταθμίσεις του έλλογου και του παράλογου (μη λογικού) στοιχείου αποτελούν κεντρικό θεματικό άξονα της έκθεσης. Αν απομακρυνθούμε από την τάση της επιβολής τίτλων και επεξηγήσεων της πραγματικότητας θα αντιληφθούμε τα χαλαρά όρια αυτών των σημαινόμενων εννοιών, του sensus και του non sensus. Με άλλα λόγια, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί λογικό σε μια δεδομένη στιγμή, σε κάποια άλλη συνθήκη μπορεί να χαρακτηριστεί ως παράλογο. Το σημείο παρατήρησης και οι επικρατούσες συνθήκες όπως αναφέραμε παραπάνω επηρεάζουν την πρόσληψη και την ερμηνεία του υποκειμένου: του παρατηρητή.

Η αμφιταλάντευση λοιπόν των ορίων, το παιχνίδι μεταξύ πραγματικού μη πραγματικού, εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος, του Εαυτού και του Άλλου σε παραλληλισμό με την ίδια την υποκειμενικότητα των όρων, περιπλέκουν την εμπειρία του θεατή. Η επιλεκτική ρεαλιστική προσέγγιση του θέματος σε συνδυασμό με σύμβολα και χαρακτηριστικά από τον ψηφιακό κόσμο, οι χαοτικές και απόκοσμες μορφές με εξπρεσιονιστικές, μυθολογικές επιρροές και στοιχεία προσωπικής γραφής και τα αντικείμενα - γλυπτά της ψηφιακής απεικόνισης του βίντεο, δημιουργούν μια ετερογενή ατμόσφαιρα και αναδεικνύουν την ποικιλομορφία των εκφάνσεων του παράλογου και του λογικού. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Κάρλ Γιουνγκ, το ύψιστο νόημα των πραγμάτων παράγεται από την μίξη αυτών των αντιθέτων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μέσα από την θέαση αποσπασματικών εικόνων αινιγματικού χαρακτήρα, κουτιών εγκιβωτισμού και πήλινων μορφών που ενίοτε παραπέμπουν σε οργανικές φόρμες, θα μυηθούμε στον διττό αυτό κόσμο για να καταλήξουμε ότι η έννοια του νοήματος συμπεριλαμβάνει και την έννοια του μη νοήματος, αλλά και αντίστροφα. Σε τελική ανάλυση το sensus ενυπάρχει με το non sensus σε κάθε αποκαλούμενη υλική ή μη πραγματικότητα.

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες

Αλέξανδρος Αλεκίδης
O Αλέξανδρος Αλεκίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές τον Παντελή Χανδρή, την Ερατώ Ζατζησάββα και τον Μάριο Σπηλιόπουλο (2013 - 2020). Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και εικαστικές διοργανώσεις. Παράλληλα είναι μέρος της εικαστικής ομάδας ACHT! μαζί με τον Πρόδρομο Χαραλαμπίδη και τον Άγγελο Μεργέ. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. 

Αγγελική Γερμακοπούλου
Η Αγγελική Γερμακοπούλου είναι εικαστικός καλλιτέχνης από την Ελλάδα, με έδρα την Αθήνα. Το ενδιαφέρον της έγκειται στο συνδυασμό χειροποίητου και τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, ενσωματώνει διάφορες τεχνολογίες σε ενδύματα ή σε συνδυασμό με χειροποίητα γλυπτά και οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις. Είναι κάτοχος πτυχίου Μαθηματικών και Καλών τεχνών και βρίσκεται στο 2ο έτος Μεταπτυχιακού στις Ψηφιακές Τέχνες της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Μετά το πέρας των σπουδών της, συνδύασε τα έργα της με ενδύματα που ενσωματώνουν τεχνολογίες και αργότερα πειραματίστηκε με τα νέα μέσα ενώ συνεργάστηκε με αρκετές δισκογραφικές. Ξεκίνησε με τη δημιουργία οπτικών εφέ σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια παραστάσεων ηλεκτρονικής μουσικής και στη συνέχεια με την ζωντανή διαχείριση φωτισμού κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων. Πέραν των ζωντανών παραστάσεων, ως εικαστικός έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Νίκος Νέσκες
Ο Νίκος Νέσκες γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές τον Αριστοτέλη Τζάκο και τον Γιώργο Χαρβαλιά (2012-2017). Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και εικαστικές διοργανώσεις. Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις: 2018, Ο φόβος φυλάει τα έρημα, ArteVisione, Αθήνα, επιμ. Ανδρέα Ιωαννίδη / 2019, Απόσχιση, Booze Cooperativa, Αθήνα / 2021 Ζωγραφική, Γκαλερί 7, Αθήνα, επιμ. Ελισάβετ Πλέσσα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. 

Που συμβαινει

TAG project space
Από 14/05 έως 28/05
κάθε Σάββατο, κάθε Κυριακή 12:00-17:00
κάθε Τρίτη, κάθε Τετάρτη, κάθε Πέμπτη, κάθε Παρασκευή 17:00-21:00
TAG project space
Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5