Αναζήτηση Τέχνες

  • Νέα event
  • Όλα τα event
  • Κατηγορία event
  • Όλοι οι χώροι
  • Κατηγορία χώρων
  • Περιοχές

Η «Παλιγγενεσία» του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου

Η Παλιγγενεσία του Κ. Παπαμιχαλόπουλου στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Το «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία» παρουσιάζει το νέο εικαστικό έργο του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου με τίτλο «Παλιγγενεσία». Η έκβαση του αγώνα του 1821 χαρακτηρίστηκε παλιγγενεσία, ανόρθωση δηλαδή του γένους μας. Το ελληνικό γένος αναστήθηκε, ξαναγεννήθηκε, γιατί απέκτησε αυτοτελή υπόσταση και μια καινούργια εποχή ξεκίνησε μετά την απελευθέρωση των Ελλήνων από τους Τούρκους. Στο πνεύμα των διακοσίων χρόνων από την εθνεγερσία, ο ζωγράφος τιμά τη γενέθλια σημασία της στο πρόσωπο εκείνων που στάθηκαν μπροστάρηδες στο πεδίο της μάχης και της πολιτικής. Ο μάρτυρας Αθανάσιος Διάκος, ο Κολοκοτρώνης κι ο Καραϊσκάκης, όλοι οι ήρωες που έχουν χαραχτεί βαθιά στη συλλογική μνήμη από τις σχολικές αίθουσες και τις επετειακές εκδηλώσεις, «επιστρέφουν» με το χρωστήρα του δημιουργού, όχι ως ιστορικές προσωπογραφίες, αλλά ως εικόνες που αποκτούν σημασία ζωής στο σήμερα.

Ο Ιστορικός Τέχνης και επιμελητής της έκθεσης Γιώργος Μυλωνάς σημειώνει: «Εξαιρετικός πορτρετίστας με ικανό χέρι, ο Παπαμιχαλόπουλος δεν ενδιαφέρεται να ανα-συστήσει τα σχέδια του Krazeisen ή άλλα γνωστά έργα από την εθνική μας ζωγραφική. Αντιθέτως, ο ζωγράφος κυοφορεί με τόλμη και προσωπικό ύφος, το νέο. Μέσα σε χρυσό κάμπο – ανάμνηση των στρατιωτών αγίων – επιλέγει να ζωγραφίσει μυθικά όντα όπως τα εννοεί ένας άνθρωπος του 21ου αιώνα, ένας ζωγράφος που μεγάλωσε με ιαπωνικά παιδικά, με έργα επιστημονικής φαντασίας, με σχέδια του Moebius, του Jodorowsky και του Enki Bilal. Ο Ήρωας στον Παπαμιχαλόπουλο, άλλοτε ως φτερωτή Νίκη, άλλοτε ως αποστεωμένη φιγούρα που μοιάζει ν’ αναγεννάται από τις στάχτες της, ορθώνεται λες και ξεπηδά από την οθόνη του ψηφιακού κόσμου για να βρει θέση μέσα στην αίθουσα του Μουσείου».

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος (γ. 1975) έλαβε το διδακτορικό του από το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Διδάσκει ζωγραφική και χαρακτική στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές & δημόσιες συλλογές Ελλάδος και εξωτερικού. Περισσότερα για τον καλλιτέχνη στην ιστοσελίδα του.

 

Που συμβαινει

Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία
Από 25/10 έως 06/12
κάθε Δευτέρα, κάθε Τετάρτη, κάθε Πέμπτη, κάθε Παρασκευή 09:00-16:00
κάθε Σάββατο, κάθε Κυριακή 10:00-15:00
Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5