Αναζήτηση Τέχνες

  • Νέα event
  • Όλα τα event
  • Κατηγορία event
  • Όλοι οι χώροι
  • Κατηγορία χώρων
  • Περιοχές

ΓAK-ART: «Αφηγήσεις & Αναγνώσεις» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

ΓAK-ART: «Αφηγήσεις & Αναγνώσεις» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) και η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζουν την έκθεση ΓAK-ART: «Αφηγήσεις & Αναγνώσεις». 

29 σύγχρονοι καλλιτέχνες εμπνέονται μέσα από την «ανάγνωση»  αρχειακών τεκμηρίων των Γενικών Αρχείων του Κράτους που αφηγούνται σημαντικές στιγμές της περιόδου του Αγώνα ή αναπαριστούν εμβληματικές προσωπικότητες αλλά και αφανείς ήρωές του. Τα έργα των σύγχρονων καλλιτεχνών φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για την έκθεση και στηρίχτηκαν πάνω σε συγκεκριμένο αρχειακό υλικό, το οποίο και εκτίθεται μαζί με το εικαστικό έργο.

Παράλληλα, στην έκθεση παρουσιάζονται και τρία προγενέστερα έργα: μία φιγούρα του θεάτρου σκιών του Ευγένιου Σπαθάρη, ένα σχέδιο των αρχών του 20ού αιώνα-αντίγραφο του έργου του Raymond Monvoisin και ένα γλυπτό του Γιάννη Παππά.

Ανάμεσα στο αρχειακό υλικό των ΓΑΚ που παρουσιάζεται στην έκθεση, τις ενυπόγραφες επιστολές, τις σφραγίδες, τους χάρτες, την  πρώτη εφημερίδα στην Ελλάδα «Σάλπιγξ Ελληνική» (1 Αυγούστου 1821) είναι και χαρακτικά των Stackelberg, Adam Friedel, Ludovico Lipparini, Von Hess κ.ά καθώς και σπάνιες φιλελληνικές παρτιτούρες από το αρχείο του Γάλλου ιστορικού και δημοσιογράφου René Puaux (1878-1936).

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Γιάννης Αδαμάκης, Μαρία Γιαννακάκη, Μίλτος Γκολέμας, Γιάννης Ευθυμίου, Έλσα Ζαχαράκη, Γιώργος Καζάζης, Εύη Καζάκου, Νικόλας Κληρονόμος, Ανδρέας Κοντέλλης, Σπύρος Κωτσαλάς, Αφροδίτη Λίτη, Τάσος Μαντζαβίνος, Καλλιρρόη Μαρούδα, Γιάννης Μετζικώφ, Έλενα Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Βασίλης Παπανικολάου, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Γιασεμή Ράπτη, Βαγγέλης Ρήνας, Παναγιώτης Σιάγκρης, Γιώργος Σταθόπουλος, Κωνσταντίνα Συλλίκου, Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, Μαριτάσα Τσιμπλάκη, Δήμητρα Χανιώτη, Μανόλης Χάρος, Γιούλα Χατζηγεωργίου, Γιάννης Ψυχοπαίδης

Που συμβαινει

Ελληνοαμερικανική Ένωση
Από 19/10 έως 18/12
κάθε Δευτέρα, κάθε Τρίτη, κάθε Τετάρτη, κάθε Πέμπτη, κάθε Παρασκευή 12:00-20:00
κάθε Σάββατο 10:00-14:00
Είσοδος ελεύθερη με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού/νόσησης ή αρνητικού rapid test (48ωρου).
Ελληνοαμερικανική Ένωση
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5