Αναζήτηση Τέχνες

  • Νέα event
  • Όλα τα event
  • Κατηγορία event
  • Όλοι οι χώροι
  • Κατηγορία χώρων
  • Περιοχές

Μ’ ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλισμένα

Έργα αργυροχοΐας της ηπειρωτικής Ελλάδας, 18ος-19ος αι. στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού
«Μ’ ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλισμένα»: Έργα αργυροχοΐας της ηπειρωτικής Ελλάδας, 18ος-19ος αι. στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού

Η έκθεση περιλαμβάνει μια επιλογή κοσμημάτων και σκευών καθημερινής χρήσης, αντιπροσωπευτικών της αργυροχοΐας της ηπειρωτικής Ελλάδας των νεότερων χρόνων.

Κοσμήματα κεφαλόδεσμου, σκουλαρίκια και ταινίες που στολίζουν το μέτωπο, κοσμήματα που αγκαλιάζουν το λαιμό ή  καλύπτουν το στήθος, τεράστιες πόρπες που ακουμπούν στην κοιλιά, αλυσιδωτά κοσμήματα που διακοσμούν την ποδιά, αλλά και στολίδια πλάτης, τα ελληνικά κοσμήματα δημιουργούν ένα σύνθετο σύστημα στολισμού που ομορφαίνει και εντυπωσιάζει.

Τα υλικά που επικρατούν είναι το ασήμι ή το μείγμα αργύρου, ο χαλκός και ο ορείχαλκος, υλικά τα οποία οι τεχνίτες συχνά επιχρυσώνουν, στολίζουν με ημιπολύτιμες πέτρες και χρωματιστά γυαλιά ή ζωγραφίζουν με σαβάτι. Σφυρήλατα, χυτά, διάτρητα ή συρματερά, τα κοσμήματα είναι ογκώδη και σύνθετα και συμπληρώνονται με διαφόρων τύπων αλυσίδες και νομίσματα.

Με την ίδια φροντίδα που φιλοτεχνούνται τα γυναικεία κοσμήματα, βγαίνουν από τα χέρια των αργυροχόων και σκεύη καθημερινής χρήσης: σεφέρ-τάσια (σκεύη μεταφοράς φαγητού), ταμπακοθήκες, παγούρια, τάσια, αλλά και φυλακτά – πολλά  από αυτά μέρος της καθημερινότητας των ανδρών.

Που συμβαινει

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικός Πολιτισμός
Από 07/10 έως 06/12
κάθε Δευτέρα, κάθε Τετάρτη, κάθε Παρασκευή, κάθε Σάββατο 10:00-19:00
κάθε Πέμπτη 10:00-01:00
κάθε Κυριακή 10:00-17:00
Είσοδος ελεύθερη
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικός Πολιτισμός
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5