Αναζήτηση Τέχνες

  • Νέα event
  • Όλα τα event
  • Κατηγορία event
  • Όλοι οι χώροι
  • Κατηγορία χώρων
  • Περιοχές

Terhi Ekebom & Sebastian Boulter, This Side

Terhi Ekebom & Sebastian Boulter, This Side

Η Chili Art Gallery παρουσιάζει τη συνέκθεση των Φινλανδών εικαστικών καλλιτεχνών Terhi Ekebom και Sebastian Boulter με τίτλο “This side/Αυτή η όψη”. Την έκθεση επιμελείται ο Πάρης Καπράλος και υποστηρίζει το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών.

«Η Terhi Ekebom και ο Sebastian Boulter συγκλίνουν με δυναμικό τρόπο, καθώς συμβάλλουν διαφορετικές ροές των ιστορικών και των αρχαίων ρευμάτων που κυλούν παράλληλα, αυτά του χρόνου και του χώρου, στο σύγχρονο Είναι, εξερευνώντας τις δυνατότητες και την ενέργεια που είναι εγγενείς στα έργα τέχνης τους, ανοιχτές στην πραγματικότητα, τη φαντασία και τα όνειρα την ίδια στιγμή. Οι ρίζες των φυτών που αναδύονται από την οροφή στις σήραγγες που απεικονίζονται στα έργα του Boulter εκτείνονται στην καθημερινή πραγματικότητατων γεμάτων ενέργεια συμβόλων της Ekebom. Ο δυϊσμός των δύο καλλιτεχνών, μεταξύ πραγματικότητας και άυλου, τους διαφοροποιεί με τον τρόπο που τους διασυνδέει στον ψυχισμό των θεατών που θα δουν την μοναδική εφικτή σε αυτό το πλαίσιο όψη των πραγμάτων», σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Πάρης Καπράλος.

Με το έργο τους οι καλλιτέχνες δίνουν έμφαση στις δικές τους διερευνήσεις «στην άλλη πλευρά». Τα σημεία εκκίνησης συνδέονται με μια πύλη και μια σήραγγα, μέσα από την οποία οι καλλιτέχνες διεξήγαγαν την έρευνά τους. Η Ekebom διερεύνησε τις δικές της εμπειρίες των ονείρων της ενώ οBoulter διερεύνησε τα φαινόμενα που ανακάλυψε στη σήραγγα του ποταμού Ιλισού. Στην συνέκθεση τους οι Ekebom και Boulter φέρνουν οπτικές πληροφορίες από την άλλη πλευρά της πύλης των ονείρων και την περιήγηση από τη σήραγγα του ποταμού Ιλισού.

Από το σκοτεινό περιβάλλον, αναδύεται μέσα από το κάρβουνο του Boulter το λίγο φως που μπορεί να φανταστεί κανείς ότι υπάρχει στη σήραγγα. Ρίζες που διεισδύουν από την οροφή, τμήματατης οροφής, των τοίχων και του δαπέδου που έχουν καταρρεύσει. Στην πορεία του ο περιηγητής θα συναντήσει πηγές, σωλήνες αποστράγγισης, τον άλλο αρχαίο ποταμό της Αθήνας, τον Ηριδανό –που συναντά τον Ιλισό- αρουραίους και εκατοντάδες κατσαρίδες. Η οπτική γλώσσα των έργων τείνει να αποκλίνει από τον ρεαλισμό στον κόσμο της φαντασίας και της ψευδαίσθησης, που δεν μπορούν να αποφευχθούν μέσα στο σκοτεινό τούνελ.

Στον αντίποδα, με τα εκφραστικά μέσα της Ekebom, το φως ταξιδεύει συγκεκριμένα μέσα από το λευκό χαρτί και τα ανοίγματα που κόβει επάνω του. Τα κοψίματα μιμούνται τη ροή των ποταμών, την ανάπτυξη των δέντρων και των ριζών, τα κυματιστά πλοκάμια των μεδουσών και τα σχέδια κολύμβησης των ψαριών. Μαζί με το φως, οι σκιές επεκτείνουν τις οπτικές διαστάσεις των ονείρων. Η εγκατάσταση χαρτιού μεγάλης κλίμακας της Ekebom, αποτελεί η ίδια πύλη των ονείρων, απεικονίζει τη μετάβαση μεταξύ δύο πραγματικοτήτων: την αφύπνιση και τον κόσμο των ονείρων. Ωστόσο, όλες οι εμπειρίες από την άλλη πλευρά δεν μπορούν να φτάσουν στο φως της ημέρας.

Οι καλλιτέχνες γενικά ενδιαφέρονται συχνά για το πώς η εμπειρία, η γνώση και η μνήμη μεταφέρονταιαπό τη μια πλευρά στην άλλη. Σ’ αυτό το πρότζεκτ, οι Ekebom και Boulter ενδιαφέρονται για τα πράγματα πουσυνδέουν τη μια και την άλλη πλευρά, όπως μια πηγή, ένα ρεύμα, οι ρίζες των δέντρων που εμφανίζονταιμέσα από την οροφή της σήραγγας. Τα όνειρα αντιπροσωπεύουν επίσης τους τρόπους με τους οποίους τοτοπίο της ψυχής αντανακλά την κατάσταση του νου. Με αυτόν τον τρόπο, οιαναμνήσεις μας για το ασυνείδητο συνιστούν επίσης ένα είδος βημάτων κάτω από ένα ρεύμα ονείρων.


Εγκαίνια: Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020 στις 20:00, παρουσία των καλλιτεχνών.

Που συμβαινει

Chili Art Gallery
Από 07/02 έως 27/02
κάθε Δευτέρα, κάθε Τρίτη, κάθε Τετάρτη, κάθε Πέμπτη, κάθε Παρασκευή 10:30-18:00
κάθε Σάββατο 11:00-15:00
Chili Art Gallery
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5