Αναζήτηση Τέχνες

  • Νέα event
  • Όλα τα event
  • Κατηγορία event
  • Όλοι οι χώροι
  • Κατηγορία χώρων
  • Περιοχές

Γιάννης Μπομπολάκης, Συνάντησα πρόσφατα τον Προκρούστη

Γιάννης Μπομπολάκης, Συνάντησα πρόσφατα τον Προκρούστη

H γκαλερί Art Zone 42 παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη Ιωάννη Μπομπολάκη με τίτλο «Συνάντησα πρόσφατα τον Προκρούστη».

Ο Ισπανός σουρεαλιστής Σαλβαδόρ Νταλί επισκέφθηκε τον Σίγκμουντ Φρόιντ στο Λονδίνο, το 1938. Είχε στην βαλίτσα του τον πίνακα του “Η μεταμόρφωση του Νάρκισσου”. Τον έδειξε στον Φρόιντ ο οποίος τον βρήκε απλοϊκό και αυτονόητο: “Αυτό που μ ενδιαφέρει στα έργα των μεγάλων ζωγράφων είναι το μυστηριώδες, είναι η ανακάλυψη ιδεών που φέρνουν στην επιφάνεια το ασυνείδητο του ζωγράφου μια αινιγματική τάξη, κρυμμένη στον πίνακα. Στα έργα σου το μυστήριο είναι εξόφθαλμα προφανές, δεν είναι μυστήριο.” Ο Νταλί, που θεωρούσε τον Φρόιντ σαν τον πνευματικό του πατέρα, έφυγε μουδιασμένος. Η διυποκειμενικότητα βέβαια ήταν άγνωστη στον Φρόιντ που έψαχνε στα βάθη του ασυνείδητου για να βρει απαντήσεις όσον αφορά την ψυχολογία του Καλλιτέχνη.

Κάπως έτσι συμβαίνει και στα έργα του Ιωάννη Μπομπολάκη… δεν επιθυμεί να απεικονίσει το φαίνεσθαι, όσο τη σημασία που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια. Ο καλλιτέχνης, ωστόσο, επέτρεψε ώστε ο καθένας να μπορεί να αποδώσει στο κάθε έργο ξεχωριστά τη δική του αλήθεια, σύμφωνα πάντα με τη δική του ψυχολογία και ιδιοσυγκρασία.

Τι σημαίνει όμως ο τίτλος ‘Συνάντησα πρόσφατα τον Προκρούστη’; Μήπως ο καλλιτέχνης οδηγεί τον εαυτό του στα άκρα κατά τη διάρκεια της δημιουργίας; Σαφώς και κάθε έργο είναι μια γέννεση, ένας πόνος, μια ξεγύμνωση του εαυτού. Μέσα από τις κατασκευές και τις εγκασταστάσεις του ο καλλιτέχνης θίγει ζητήματα, όπως την πίστη , την δικαιοσύνη, την ισότητα, ανάγοντας την έμπνευσή του στο καλούπι της μνήμης…αυτή είναι η μήτρα, από εκεί πηγάζουν όλα, από εκεί ξεδιπλώνονται οι προβληματισμοί με ανεξέλεγκτες διαστάσεις και μορφοποιούνται σε ασυνήθιστα αντικείμενα, σε αυτοτελείς ιστορίες.


Εγκαίνια: Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019, 20.00

Που συμβαινει

Art Zone 42
Από 06/12 έως 04/01
κάθε Τρίτη, κάθε Πέμπτη, κάθε Παρασκευή 15:00-21:00
κάθε Τετάρτη, κάθε Σάββατο 11:00-15:00
Art Zone 42
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5