Αναζήτηση Τέχνες

  • Νέα event
  • Όλα τα event
  • Κατηγορία event
  • Όλοι οι χώροι
  • Κατηγορία χώρων
  • Περιοχές

Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL

Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ), σε συνεργασία με ομάδα συλλεκτών και με τη στήριξη της PLAYMOBIL, παρουσιάζει την έκθεση: «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL». Πρόκειται για μια πρωτότυπη και εντυπωσιακή προσέγγιση της σημαντικής αυτής ιστορικής περιόδου, που απευθύνεται πρωτίστως στις νεαρές ηλικίες.

Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 20 μικρά και μεγάλα διοράματα (τρισδιάστατες απεικονίσεις σκήνων) κατασκευασμένα σχεδόν αποκλειστικά από φιγούρες και εξαρτήματα PLAYMOBIL. Παρουσιάζουν σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα των αρχών του 19ου αιώνα και από γεγονότα της Επανάστασης του 1821: Οι πρόσφυγες της Πάργας, ο όρκος των Φιλικών, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης να διαβαίνει τον Προύθο ποταμό, η Πολιορκία της Τριπολιτσάς, μια ναυμαχία μεταξύ ελληνικού και τουρκικού στόλου, η έξοδος του Μεσολογγίου είναι μερικά μόνο από τα προς έκθεση διοράματα, τα οποία κατασκευάστηκαν ειδικά για τη συγκεκριμένη έκθεση και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Οι ειδικές αυτές κατασκευές συνοδεύονται από περιεκτικά επεξηγηματικά κείμενα με αναφορές στα ιστορικά γεγονότα. Παράλληλα, πάνω από 80 πρωταγωνιστές της Επανάστασης, Έλληνες, φιλέλληνες και Οθωμανοί, άνδρες και γυναίκες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων, αποδίδονται σε φιγούρες PLAYMOBIL και παρουσιάζονται συνοδευόμενοι από σύντομο βιογραφικό τους.

Το σχεδιασμό και τη γενική εποπτεία της έκθεσης έχουν οι επιμελήτριες του Μουσείου Νατάσα Καστρίτη (Ιστορικός Τέχνης) Παναγιώτα Παναρίτη (Αρχαιολόγος) και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου (Ιστορικός). Για την κατασκευή των διοραμάτων εργάστηκαν οι συλλέκτες  Γιώργος Αγγελίδης, Ντένης Βαγγόπουλος, Άγγελος Γιακουμάτος και Βασιλική Φατή. Για την κατασκευή τους έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 1300 φιγούρες, αξεσουάρ και άλλα στοιχεία PLAYMOBIL, που είτε παρείχε η εταιρεία είτε διέθεσαν οι συλλέκτες. Τις φιγούρες ειδικής κατασκευής που απεικονίζουν ιστορικά πρόσωπα σχεδίασε και κατασκεύασε ο κ. Στέλιος Μυλωνάς, χρησιμοποιώντας υλικό από την δική του συλλογή.  Η έκθεση αποτελεί μέρος της σειράς εκδηλώσεων «1821 απηχήσεις στο σήμερα», οι οποίες εντάσσονται στις δράσεις που οργανώνει το Μουσείο για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

 


*Οι ειδικής κατασκευής φιγούρες και τα διοράματα που παρουσιάζονται στη έκθεση αποτελούν προϊόντα καλλιτεχνικής δημιουργίας και όχι σειρές παραγωγής της PLAYMOBIL. Δεν διατίθενται ούτε πρόκειται να διατεθούν προς πώληση, ούτε στο χώρο του Μουσείου ούτε στα εμπορικά καταστήματα.

Που συμβαινει

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Από 13/10 έως 13/10
κάθε Τρίτη, κάθε Τετάρτη, κάθε Πέμπτη, κάθε Παρασκευή, κάθε Σάββατο, κάθε Κυριακή 09:00-14:30
Είσοδος ελεύθερη
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5