Αναζήτηση Τέχνες

  • Νέα event
  • Όλα τα event
  • Κατηγορία event
  • Όλοι οι χώροι
  • Κατηγορία χώρων
  • Περιοχές

Μαριέττα Καραμαρία, Πότνια θηρών

... ή Αναζητώντας τον χαμένο οικείο εαυτό μας.

Ένας από τους στόχους της εθνολογίας και των εθνογραφικών συλλογών που συγκέντρωσαν κι επιμελήθηκαν οι ερευνητές των αποικιοκρατικών δυνάμεων ήταν - πέραν της καταγραφής των προϊόντων και της κουλτούρας των υποτελών, ξένων λαών - να διαπιστώσει, πιστοποιήσει και περιχαρακώσει τη διακριτή διαφορά μεταξύ του «Οικείου» και του «Άλλου».

Στη βιτρίνα του φουαγιέ, η νεαρή designer σκηνοθετεί με υλικά τις εξαιρετικές φωτογραφίες του Παναγιώτη Σκουλούκα και τα κοσμήματα της από οργανικά υλικά, μία ψεύτικη εθνογραφική έκθεση με θέμα την ίδια ως «Άλλη», ως «Άγρια», ως «Ξένη».

Το παιχνίδι αυτό έχει τεράστια σημασία σε μία εποχή όπου ο ρατσιστικός και ο φασίζων λόγος γιγαντώνεται παγκοσμίως, ενώ το κατεξοχήν οικείο περιβάλλον: η φύση - ως terra incognita, τόπος αναψυχής, αλλά και πνευματικής ανάτασης — βεβηλώνεται βάναυσα με γνώμονα τη βραχυπρόθεσμη εκμετάλλευση της. Η Καραμαρία καλεί με το έργο της τον θεατή να αναλογιστεί πόσο ξένος ή αποξενωμένος μπορεί να βρεθεί ο ίδιος μία ημέρα μέσα σε ό,τι πίστευε «οικείο περιβάλλον».

 Η σκηνοθεσία του εαυτού ως καλλιτεχνική μουλτι-περσόνα δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο στην τέχνη. Από τις πειραματικές ταινίες του Άντυ Γουώρχολ έως τα self portraits της Σίντυ Σέρμαν, πολλοί εικαστικοί του 20ού αιώνα επιχείρησαν τη μετατροπή της προσωπικότητας τους σε εικαστικό πειραματόζωο.

Το νέο που κομίζει η δουλειά της Καραμαρία είναι η ανεπιτήδευτη αθωότητα και το διακριτικό χιούμορ, με τα οποία προβάλλει τον εαυτό της σε ένα μέλλον που γεννιέται μέσα από τα συντρίμια μίας μεγάλης καταστροφής.

Τα οργανικά κοσμήματα και οι φωτογραφίες της Μαριέττα Καραμαρία παρουσιάστηκαν στη Διεθνή έκθεση Sieraad International Jewelelry Art Fair του Άμστερνταμ τον Νοέμβριο 2016 με μεγάλη επιτυχία. Η Καραμαρία έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων και Σχεδιασμού Αντικειμένων στο ΤΕΙ της Αθήνας. Εργάζεται ως σχεδιάστρια σε κατασκευαστική εταιρεία στη Ρόδο από όπου κατάγεται, ενώ ολοκλήρωσε πρόσφατα τις μουσικές σπουδές της στο Ωδείο.

*Η Μαριέττα Καραμαρία είναι η τρίτη σε σειρά καλλιτέχνιδα  του προγράμματος Artist in Residence που φιλοξενείται στο φουαγιέ του κινηματογράφου Τριανόν.

iNFO

Εγκαίνια: 1 Δεκεμβρίου, 20:00

Διάρκεια: 1-31 Δεκεμβρίου 2016

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 19.00-22.00

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5