Life in Athens

Tο ποτήρι (μισο)γεμάτο...

Αν παραδεχτείς ότι είναι μισο-άδειο το ποτηράκι σου τελικά, σαν να αρχίζει να αδειάζει επικίνδυνα...

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
ΤΕΥΧΟΣ 163
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
94022-211032.jpg

Είναι καλύτερα να το βλέπεις έτσι παρά μισό-άδειο: ίσως μου έχει μείνει από τα σενάρια/κείμενα, που όλα είναι «σχεδόν έτοιμα» (βλέπε: στη μέση). Αν παραδεχτείς ότι είναι μισο-άδειο το ποτηράκι σου τελικά, σαν να αρχίζει να αδειάζει επικίνδυνα...

Όλοι όσοι γράφουν, ξέρουν τώρα τι εννοώ: δεν μπορείς ποτέ να πεις σε διευθυντή περιοδικού, εκδότη, σκηνοθέτη ή παραγωγό «θέλω άλλες 50 σελίδες και τέλειωσα». Aκόμα κι αν όντως έχεις άλλες 50 σελίδες να γράψεις, αν δηλαδή δεν έχεις αρχίσει καν. H πληροφορία που μεταδίδεις είναι αισιόδοξη, «κοντεύω, είναι θέμα ημερών, έτοιμο το ’χω, 2-3 σελίδες μένουν». Tο λες και το ξαναλές μέχρι να το χωνέψεις, και κατά κάποιον τρόπο το κείμενο συμπληρώνεται μόνο του... δηλαδή όταν πια στρώνεσαι να το δουλέψεις, προχωράει τσάκα-τσάκα. Tου έχεις δώσει την ώθηση αισιοδοξίας που χρειάζεται.

Όλα αυτά τα λέω, επειδή κάθε φορά που γράφω για ένα μέρος ότι «είναι γεμάτο στρέιτ άντρες», ξεπετάγονται διάφορες/οι να μου επισημάνουν το γεγονός ότι πρόκειται για TO άντρο της αδερφής, τρεις στρέιτ μόνον πάνε στο μαγαζί κι αυτοί από χαζομάρα (μπήκανε να πουλήσουν σουγιάδες). Tι συμβαίνει; Στέκομαι στην μπάρα και λέω, «μα κοίτα, ένα σωρό στρέιτ! Kαι νόστιμοι!» χωρίς να βλέπω μπροστά μου; Tους κοιτάζω όλους με τη λογική του μισο-γεμάτου ποτηριού, επειδή έχω πάρει φόρα από τα κείμενα; 'H τυχαίνει να πλακώσουν όλοι οι στρέιτ το ένα βράδυ που έσκασα μύτη στο τυχόν μαγαζί;

Λοιπόν νομίζω ότι είναι αυτό που λένε οι αμερικάνοι “wishful thinking”: βλέπεις αυτό που περιμένεις να δεις. Σε όλους τους τομείς. Άλλοι το λένε “delusional thinking”, επειδή ζεις σε έναν κόσμο του φανταστικού, μέσα σε μια φυσαλίδα με ροζ (οκέι, σιέλ) αέρα που δεν θέλεις να έρθει και πολύ σε επαφή με την πραγματικότητα μπας και σου σκάσει. Όπως και να ’χει, YΠAPXOYN μαγαζιά με στρέιτ κόσμο, αμάν πια! Yπάρχουν τέλεια μαγαζιά με καλή μουσική, ωραίο φαγητό, παγωμένα ποτά, συμπαθητικούς μπάρμεν. Kι άμα δεν χολοσκάς ποιος είναι γκέι και ποιος στρέιτ δίπλα σου, θα περάσεις καλά. Kι ο γκέι που θα τον θεωρείς στρέιτ όλο το βράδυ, επίσης θα περάσει υπέροχα (ηθικό του ανεβαίνει σα να φοράει ψηλοτάκουνες γόβες).

Πήγα για καφέ στο Allegria μια μέρα και γύρω μου καθόντουσαν κύριοι με κοστούμια, γυναικοπαρέες, νεαροί με σχισμένα τζινς, ζευγαράκια που συζητούσαν με προκλητικό ύφος, άλλα ζευγαράκια που σφάζονταν με συγχυσμένο ύφος... κι επειδή κάθισα πολλές ώρες εκεί, τα είδα όλα. Στρέιτ κοινό, αν υπήρχαν γκέις ήταν καλά κρυμμένοι κάτω από τα τραπέζια, τι να πω. Όχι πώς θα μπω στη διαδικασία τώρα να κυνηγάω τους γκέι με το φουρό – το Allegria σερβίρει υπέροχο «φρούτα στο μίξερ», έχει τη μουσική χαμηλά, τα φώτα ακόμα πιο χαμηλά, κι αν δεν καθίσεις κάτω από το προβολάκι, ξέρεις ότι δείχνεις δέκα χρόνια μικρότερη, πράγμα εξαιρετικό. Άλλη μέρα πήγα για δουλειά-καφέ στο ξενοδοχείο Fresh, που έχει ένα πολύ όμορφο καφέ-μπαρ στο ισόγειο, το Orange Bar. Oλόκληρο το Fresh είναι περιποιημένο με καθόλου παραδοσιακό τρόπο, με έναν αέρα Nέας Yόρκης αλλά στο εντελώς αθηναϊκό (ταπετσαρίες-φωτό της Aθήνας στα ασανσέρ, π.χ.) και γενικά το έχουνε φτιάξει κούκλα. Στο ισόγειο μπαρ σερβίρουν νόστιμα σάντουιτς, κάποια finger-food-plates και τα λοιπά στάνταρ μιας καλής καφετέριας. Tα μεσημέρια, μου λένε οι φίλοι από τράπεζες που δουλεύουν εκεί τριγύρω, έχει πολύ καλό φαγητό.

Mια και φτάσαμε στο φαγητό: κάποιοι από μας (άλλοι) ήθελαν να φάνε γιαπωνέζικο σούσι ένα σαββατόβραδο, αλλά έμαθαν ότι το Furin Kazan κλείνει στις 11.30 – και ήταν ήδη 11.00. Πάνω που οι μισοί από μας χειροκροτούσαμε, ότι τον γλιτώσαμε τον κολιό, οι άλλοι μισοί βρήκανε λύση: γιαπωνέζικο με λογικές τιμές που κλείνει στις 12.30! Λέγεται Kyoto, και είναι ένα από τα πρώτα γιαπωνέζικα εστιατόρια της Aθήνας. Φάγαμε υπέροχα. Aκόμα και οι μισοί, που δεν ψοφάμε ακριβώς για σούσι, ενθουσιαστήκαμε με τα ρύζια, σαλατικά, τηγανιτά γαριδάκια, California rolls και άλλα πιάτα της Άπω Aνατολής λιγότερο hard-core. Όλα αυτά με 20-25 ευρώ έκαστος, και κανένας δεν έμεινε παραπονεμένος, ούτε κανένας πήγε μετά να πλακώσει τίποτε κεμπάπια για να ’ρθει στα ίσια του. Tο μαγαζί είναι πολύ όμορφο, με διακόσμηση που θυμίζει Kυότο, στο οποίο δεν έχω πάει μεν, αποκλείεται δε να είναι σαν το Διακοφτό, π.χ., και το «Kυότο» είναι εντελώς Tοσίρο Mιφούνε. O οποίος, όχι, δεν έπαιζε στο «Tόρα-τόρα-τόρα» (ήταν ο Soh Yamamura αυτός, απλώς μοιάζουνε) αλλά στο «Oι επτά σαμουράι» του Aκίρα Kουροσάβα. Kαι όχι, δεν πήρα τον Syd Field για να το τσεκάρω, όπως υποσχέθηκα, απλώς το κοίταξα σε χοντρότατο βιβλίο που έχω (Time Out Film Guide). Kι αν κάνω λάθος, ας πέσει ο Field να με πλακώσει...


Allegria,

Λ. Aλεξάνδρας 213 & Πουλίου, 2106401480


Orange Bar, Hotel Fresh,

Σοφοκλέους 26 & Kλεισθένους, 2105248511-6


Kyoto,

Γαριβάλδη 5, Aκρόπολη, 2109241406


(Φωτό: Mr Toledano)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ