1821 Digital Gallery
Πολη-τισμός!
2310 SOUL

Πολη-τισμός!

Πού να πας, τι να δεις, τι να ακούσεις

City of Ghosts

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «City of Ghosts» του Άγγελου Γροντά φιλοξενείται στο Μπεζεστένι. Θέμα της, η Θεσσαλονίκη, μέσα από την προσωπική ματιά του φωτογράφου. Η επιμελήτρια της έκθεσης Μελίνα Καρανίκα γράφει: «Οι περίπατοι του Άγγελου ξεκίνησαν το Μάιο του '13 ως μια διέξοδος στις δύσκολες καταστάσεις που βίωνε ο ίδιος την περίοδο εκείνη. Παρά τη “σκοτεινή” για τον ίδιο ψυχολογική κατάσταση, άρχισε να αναγνωρίζει στο αστικό τοπίο τις πανοραμικές περιγραφές από τις σελίδες του Μαρκ Μαζάουερ (“Salonica, City of Ghosts”) και να βιώνει κατάλοιπα φαντασμάτων. Ίσως, νιώθοντας και ο ίδιος ένα φάντασμα της πόλης, ξεκίνησε να καταγράφει φωτογραφικά, στιγμιότυπα, που παρότι απεικονίζουν λεπτομέρειες της πόλης, λειτουργούν περισσότερο σαν ένα φωτο-ημερολόγιο της συναισθηματικής του κατάστασης. Οι διαδρομές ξεκινούν πάντα από το ίδιο σημείο -το σπίτι του Άγγελου- και σταδιακά αυξάνονται για να καταλήξουν σε προσωπικά επιτεύγματα για τον ίδιο, με παράγωγα τα φωτογραφικά του “τρόπαια”.[…] Το “City of Ghosts” δεν είναι άλλο ένα ντοκουμέντο του αστικού τοπίου, ούτε μια αναφορά στην ιστορική οπτική του Mazower. Είναι μια αυτο-αναφορική, πιθανά θεραπευτική διαδικασία, με έπαθλο το οπτικό υλικό - τα “μικρά παραθυράκια” στην πόλη των φαντασμάτων του Άγγελου Γροντά».

Info: Έως τις 9 Μαΐου, στη Στοά Μπεζεστένι (Ελ. Βενιζέλου 33, Θεσσαλονίκη)


n

Τα ηθικά διλήμματα του Κριστόφ Ζανούσι

Ηθικά διλήμματα, εσωτερικές περιπλανήσεις, πνευματικές και φιλοσοφικές ασκήσεις ζωής, σχέσεις επιστήμης - θρησκείας και η αναζήτηση του βαθύτερου νοήματος της ζωής μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης μέσα από το αφιέρωμα στον πολωνό δημιουργό Κριστόφ Ζανούσι με τίτλο «Τα ηθικά διλήμματα του Κριστόφ Ζανούσι». Θα προβληθούν οι ταινίες «Η δομή του κρυστάλλου», «Δρόμοι μέσα στη νύχτα», «Επιφώτιση», «Απολογισμός».

Info: Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 15 Μαΐου έως και την Κυριακή 18 Μαΐου 2014 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, Λιμάνι). Πώληση εισιτηρίων: Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, cinematheque@filmfestival.gr). Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη). Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.


n

Penny & The Swingin' Cats

Ένα συγκρότημα που αναλαμβάνει σε κάθε live να μας ταξιδέψει σε περασμένες δεκαετίες, τότε που το swing και το rockabilly κυριαρχούσαν στις πίστες. Μία μπάντα δεμένη με θετική ενέργεια και «jazz γούστα», εμφανίζονται για πρώτη φορά στη δισκογραφική σκηνή με ένα mini album, το “Retro”. Με όχημα τη μουσική χρονομηχανή τους που τρέχει από δεκαετία σε δεκαετία, μας προσκαλούν να ταξιδέψουμε και να χορέψουμε μαζί τους...και αυτή την φορά θα μας παρουσιάσουν ανάμεσα σε όλα όσα αγαπούν και τα δικά τους τραγούδια, τραγούδια που έγραψε η leader του γκρουπ Πέννυ Μπαλτατζή!

info: Την Πέμπτη 15 Μαΐου, στο Cocktail Bar (Πολυτεχνείου 17, Τ.2310524242).


n

3 χρόνια Opera Chaotique

Οι Opera Chaotique δημιουργήθηκαν τον Μάιο του 2011 από τον Tenorman και τον Voodoo Drummer. Τρία χρόνια μετά, επιστρέφουν στο Club του Μύλου για να γιορτάσουν με το κοινό της Θεσσαλονίκης. Επίτιμοι καλεσμένοι, όλοι οι βασικοί πρωταγωνιστές των ιστοριών τους: Μαρκήσιος Ντε Σαντ, Τσάρλς Μπουκόβσκι, Φάντασμα της Όπερας, Βασίλισσα των Βουντού, Κάρμεν, Δον Ζουάν. Οι Tenorman & Voodoo Drummer αναμειγνύουν διαφορετικά είδη τέχνης μεταξύ τους. Η όπερα συναντάει το punk, η τζαζ αναμιγνύεται με την Αφρικάνικη κουλτούρα, cabaret και musical. Θα ακουστούν πρωτότυπες συνθέσεις από το πρώτο τους album, μελοποιήσεις ποιημάτων και γραπτών των Ντε Σαντ, Σαίξπηρ, Μπουκόβσκι και Έντγκαρ Άλαν Πόε, ιδιαίτερες διασκευές, σε ένα χαοτικό show.

Info: Την Παρασκευή 16 Μαΐου 2014, στο Club του Μύλου. Οι πόρτες ανοίγουν στις 9.00. Προπώληση εισιτηρίων 8€. Ταμείο 10€. Ισχύουν εισιτήρια φοιτητών και ανέργων 5€. Τηλ. κρατήσεων και πληροφοριών: 2310504014, 6986924600


n

Διεθνής Ημέρας Μουσείων: Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν

Λογοτεχνικές αναγνώσεις στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: Μία εναλλακτική ξενάγηση στα εκθέματα μέσα από τη ματιά επτά λογοτεχνών της πόλης προγραμματίζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στο πλαίσιο του εορτασμού της Νύχτας Μουσείων στις 17 Μαΐου (20:00-22:00) και της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις 18 Μαΐου (12:00-14:00), με θέμα «Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν». Με κύριο στόχο τη σύνδεση των συλλογών του μουσείου και της λογοτεχνίας, σύγχρονοι λογοτέχνες της πόλης, έχοντας εμπνευστεί από ένα έκθεμα, μία αίθουσα ή γενικότερα τον βυζαντινό πολιτισμό, διαβάζουν ένα κείμενό τους στο κοινό. Η εκδήλωση πλαισιώνεται από κλασική οργανική μουσική Ρωμιών συνθετών της Κωνσταντινούπολης (17ος - 20ος αιώνας), με ούτι και κόντρα μπάσο. Οι λογοτέχνες που συμμετέχουν στη δράση το Σάββατο 17 Μαΐου είναι οι Σάκης Σερέφας, Σοφία Νικολαΐδου και Πέτρος Μαρτινίδης και την Κυριακή 18 Μαΐου, οι Πασχάλης Λαμπαρδής, Δημήτρης Δημητριάδης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης και Θωμάς Κοροβίνης. Μουσική παίζει το σχήμα «Ολιγόχορδα», με τον Βασίλη Κασούρα στο ούτι και τον Γιάννη Κολοβό στο κοντραμπάσο.

Info: Στις 17 Μαΐου (20:00-22:00) και στις 18 Μαΐου (12:00-14:00), στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Αναλυτικά το πρόγραμμα στο: http://mbp.gr/edu. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

Το Μουσείο Κινηματογράφου Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν». Το Μουσείο, εστιάζοντας στην κινηματογραφική καταγραφή της συλλογικής μνήμης όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από το αρχαιολογικό τοπίο, θα προβάλλει το ντοκιμαντέρ Οδοιπορικό στους Δελφούς της Αποστολίας Παπαϊωάννου που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός και η Αμαλία Μουτούση. Η Λυδία Κονιόρδου. Η Μαρία Σκουλά και ο Κορνήλιος Σελαμσής. Κοινό τους στοιχείο, η καλλιτεχνική εμπειρία στο Αρχαίο Θέατρο. Ξεκινούν ένα ταξίδι στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, με κατάληξη το μικρό αρχαίο θέατρο. Παράλληλα, μια ομάδα φυσιολατρών ξεκινά από το λιμάνι της Ιτέας με τα πόδια, ακολουθώντας το αρχαίο μονοπάτι που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο. Ο κινηματογραφιστής Λάκης Παπαστάθης επισκέπτεται το σπίτι του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού, σημερινό μουσείο, που βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.

Info: Την Κυριακή 18 Μαΐου 2014, στις 12.00 το μεσημέρι και στις 17.00. Να σημειωθεί ότι το Μουσείο θα είναι ανοικτό για το κοινό από τις 11.30 έως τις 20.00. Είσοδος: ελεύθερη.

Με μια σειρά ξεναγήσεων από τους επιμελητές στις τρέχουσες εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήριο για παιδιά και γονείς, δωρεάν είσοδο και έκπτωση στις εκδόσεις τους, περιμένουν τους επισκέπτες-φίλους και φέτος το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στη Μονή Λαζαριστών και την Αποθήκη Β1 αντίστοιχα, με αφορμή τους εορτασμούς για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Αναλυτικά το πρόγραμμα των ημερών έχει ως εξής. Πέμπτη 15 Μαΐου 2014: 10:00 - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία στις εκθέσεις «Ναυσικά Πάστρα 1921-2011. Αναδρομική έκθεση: τα σχέδια, τα γλυπτά και τα θεωρητικά κείμενα» και «Γυναίκες δημιουργοί στα χρόνια της ρωσικής πρωτοπορίας. Επιλογή έργων από τη συλλογή Κωστάκη» στο ΚΜΣΤ (Μονή Λαζαριστών). 16:00 - Ξενάγηση στην έκθεση «Ναυσικά Πάστρα 1921-2011. Αναδρομική έκθεση: τα σχέδια, τα γλυπτά και τα θεωρητικά κείμενα» από τον επιμελητή της έκθεσης, Εμμανουήλ Μαυρομμάτη, ιστορικό τέχνης, ομ. καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. (ΚΜΣΤ-Μονή Λαζαριστών). 16:00 - Ξενάγηση στην έκθεση «Γυναίκες δημιουργοί στα χρόνια της ρωσικής πρωτοπορίας. Επιλογή έργων από τη συλλογή Κωστάκη» (ΚΜΣΤ-Μονή Λαζαριστών). Παρασκευή 16 Μαΐου 2014: 14:00-16:00 - Εργαστήριο για γονείς και παιδιά, στις εκθέσεις «Ναυσικά Πάστρα 1921-2011. Αναδρομική έκθεση: τα σχέδια, τα γλυπτά και τα θεωρητικά κείμενα» και «Γυναίκες δημιουργοί στα χρόνια της ρωσικής πρωτοπορίας. Επιλογή έργων από τη συλλογή Κωστάκη» στο ΚΜΣΤ (Μονή Λαζαριστών). Ηλικίες συμμετεχόντων παιδιών 7-12. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2310-589222, Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΚΜΣΤ. Σάββατο 17 Μαΐου 2014: Δωρεάν είσοδος στις εκθέσεις «Ναυσικά Πάστρα 1921-2011. Αναδρομική έκθεση: τα σχέδια, τα γλυπτά και τα θεωρητικά κείμενα» και «Γυναίκες δημιουργοί στα χρόνια της ρωσικής πρωτοπορίας. Επιλογή έργων από τη συλλογή Κωστάκη» (ΚΜΣΤ-Μονή Λαζαριστών) και στην έκθεση «Είναι όλα Ψέμα / Ένα Μουσείο Αυτοεκτίμησης» στο ΚΣΤΘ (Αποθήκη Β1, λιμάνι). Ώρες λειτουργίας εκθέσεων: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00. 12:00-13:00 - Ξενάγηση στην έκθεση «Ναυσικά Πάστρα 1921-2011. Αναδρομική έκθεση: τα σχέδια, τα γλυπτά και τα θεωρητικά κείμενα» από τον επιμελητή της έκθεσης, Εμμανουήλ Μαυρομμάτη, ιστορικό τέχνης, ομ. καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. (ΚΜΣΤ-Μονή Λαζαριστών). 14:00-15:00 Ξενάγηση στην έκθεση «Είναι όλα Ψέμα / Ένα Μουσείο Αυτοεκτίμησης» (ΚΣΤΘ-Αποθήκη Β1, λιμάνι). Κυριακή 18 Μαΐου 2014: Δωρεάν είσοδος στις εκθέσεις «Ναυσικά Πάστρα 1921-2011. Αναδρομική έκθεση: τα σχέδια, τα γλυπτά και τα θεωρητικά κείμενα» και «Γυναίκες δημιουργοί στα χρόνια της ρωσικής πρωτοπορίας. Επιλογή έργων από τη συλλογή Κωστάκη» (ΚΜΣΤ-Μονή Λαζαριστών) και στην έκθεση «Ανεπίκαιρες συναντήσεις / Ένα μουσείο αυτοεκτίμησης» (ΚΣΤΘ-Αποθήκη Β1, λιμάνι). Όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων παρέχεται έκπτωση έως 50% στις εκδόσεις του ΚΜΣΤ, στα πωλητήρια και των δύο εκθεσιακών χώρων (ΚΜΣΤ-Μονή Λαζαριστών & ΚΣΤΘ-Αποθήκη Β1, λιμάνι)


n

Αρτέμης και Ρυθμοί Μεγάλοι

Ο Αρτέμης με συνοδεία των Ρυθμοί Μεγάλοι (Junior SP. & DJ Flipside) στα decks αλλά και με ζωντανά τύμπανα, θα ερμηνεύσει ζωντανά ολόκληρο το νέο album, καθώς και κομμάτια από ολόκληρη τη δισκογραφική του πορεία ως Terror X Crew - Aρτέμης / Eυθύμης - Αρτέμης. Ένα χορταστικό setlist που θα αποτελείται από 30 (!) κομμάτια, με τον Αρτέμη να βρίσκεται 90 και πλέον λεπτά επί σκηνής, με πολλές διαφορετικές εκδοχές και re-edits στα instrumentals, κάποιες εκ των οποίων θα ακουστούν για πρώτη φορά. Πριν τον Αρτέμη θα εμφανιστούν στη σκηνή οι Sifu Versus, Jamster και ISO XL.

Info: Την Παρασκευή 16 Mαϊου 2014, στο Block 33. Προπώληση 8€, Ταμείο 10€.

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5