1821 Digital Gallery
Άλλος πλανήτης!
2310 SOUL

Άλλος πλανήτης!

Πού να πας, τι να δεις, τι να ακούσεις

Διαβατήριο στα Τέμπη

O Δημήτρης Σταρόβας, ο Στάθης Παναγιωτόπουλος, η Κωνσταντία Χριστοφορίδου, ο Γιώργος Χατζής κι ο Βαγγέλης Γιαννάκης ενώνουν τις δυνάμεις και το ταλέντο τους και συμπράττουν σε μια μουσικοθεατρική «τραγουδία», μία συμπαντική προσέγγιση του βορρά, με τίτλο “Διαβατήριο Στα Τέμπη”, που φιλοδοξεί να χαράξει νέα σύνορα στο χώρο της τέχνης αλλά και στην τέχνη του χώρου! Επί σκηνής θα παρελάσουν μουσικοί, ηθοποιοί, χορευτές, μάγοι, ταχυδακτυλουργοί, σπάνια ζώα! Special guest star, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο Ντίμης Σουξές!

Παίζουν οι:Τύμπανα: Γιώργος Καραχάλιος, Πλήκτρα: Σωτήρης Κατσουλάκος, Κιθάρες : Μάνος “Λιλίκος” Μπουζάκης, Μπάσο: Απόστολος Παπαπέτρος, Μπουζούκι: Δήμος Πελέκας. Χορογραφίες: Στέλλα Εμίνογλου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Κείμενα: Θοδωρής Κουνιάκης, Στάθης Παναγιωτόπουλος, Νίκος Ιωαννίδης, Δημήτρης Σταρόβας. Ενορχηστρώσεις: Γιώργος Χατζής, Σκηνοθετική επιμέλεια : Θοδωρής Κουνιάκης

Info: Στο Club του Μύλου κάθε Σάββατο. Οι πόρτες ανοίγουν στις 10μ.μ. Προπώληση εισιτηρίων 8€, Ταμείο 10€. Τηλέφωνο κρατήσεων και πληροφοριών: 2310504014


n 

Κόρε. Ύδρο. Live

Μετά από επτά χρόνια απουσίας, οι κυκλοθυμικοί Κερκυραίοι επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη για μια συναυλία από αυτές που κατέστησαν θρυλικές πλέον τις εμφανίσεις τους μπροστά στο φανατικό κοινό τους!

Info: Το Σάββατο 18 Ιανουαρίου στο Block33 (Πολυχώρος Πολιτισμού, 26ης Οκτωβρίου 33, περιοχή Σφαγεία, T: 2310533533, www.block33.gr). Opening Act: The alcoholic's afternoon. Προπώληση: 8€ (τα πρώτα 100 εισιτήρια) | Ταμείο: 10€. Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.00


n

Ορυχείο Ίψεν: Ένας εχθρός του λαού συναντάει τον λαό

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τη θεατρική δράση «Ορυχείο Ίψεν: Ένας εχθρός του λαού συναντάει τον λαό» (σύλληψη-σκηνοθεσία: Κορίνα Βασιλειάδου, Χάρης Πεχλιβανίδης) στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης από τις 25 Ιανουαρίου, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Η πρόταση –με τον αγγλικό τίτλο «Μin(d)ing Ibsen: An Enemy of the people meets the people»– κέρδισε την Υποτροφία Ίψεν 2013 του διεθνώς αναγνωρισμένου θεσμού Ibsen Scholarship του Υπουργείου Πολιτισμού της Νορβηγίας. Το σπουδαίο κλασικό κείμενο συναντάει τη σύγχρονη πραγματικότητα, επιχειρώντας να ανοίξει έναν από σκηνής διάλογο πάνω στο αμφιλεγόμενο θέμα της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή της Χαλκιδικής – το ιψενικό δίλημμα συναντά το δίλημμα του παρόντος. Η επιλογή του χώρου της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου είναι απόλυτα συνειδητή, μετατρέποντας έναν κατ’ εξοχήν χώρο δημοσίου διαλόγου σε θεατρική σκηνή.

Ταυτότητα της παράστασης: Σύλληψη και σκηνοθεσία: Κορίνα Βασιλειάδου – Χάρης Πεχλιβανίδης, Δραματουργικός σύμβουλος: Πρόδρομος Τσινικόρης, Μετάφραση (από τα αγγλικά): Δημήτρης Ναζίρης, Σκηνικά, Φωτισμοί-video mapping: Στάθης Μήτσιος, Κοστούμια: Στέλλα Γκρεκιώτη, Οργάνωση παραγωγής: Σταυρούλα Δημητριάδου, Κατασκευή μάσκας: Μάρθα Φωκά. Παίζουν: Μιχάλης Φωτόπουλος, Έφη Σταμούλη, Ειρήνη Κυριακού, Κώστας Χατζησάββας, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης, Χάρης Πεχλιβανίδης. Στην παράσταση συμμετέχει ομάδα ειδικών (experts).

Info: Ημερομηνίες παρουσίασης: 25, 26, 31 Ιανουαρίου & 1, 2 Φεβρουαρίου. Ώρα έναρξης: 21:00. Χώρος: Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με σειρά προτεραιότητας από τα ταμεία του ΚΘΒΕ


n

Χριστόφορος Ζαραλίκος stand up comedy

Ο «όρθιος κωμικός» Χριστόφορος Ζαραλίκος επιστρέφει για να σατιρίσει τη φαιδρή πλευρά της καθημερινότητας και να μην αφήσει τίποτα ασχολίαστο! Σε μία απρόβλεπτη και προκλητική παράσταση, με άφθονο γέλιο, κέφι, τρελή διάθεση και ανατρεπτικό χιούμορ, η καυστική σάτιρα και βεβαίως οι αυτοσαρκασμοί. Στις παραστάσεις του καλλιτέχνη κυριαρχούν οι πρόζες, οι αυτοσχεδιασμοί και οι… διάλογοι με το κοινό!

Info: Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014 στο Club του Μύλου. Είσοδος: 7€. Προπώληση 5€. Οι πόρτες ανοίγουν στις 9μμ. Τηλ Κρατήσεων και πληροφοριών 2310504014


n

Η Ζάλη των Ζώων μετά τη Σφαγή

Το ζευγάρι Νίλος και Μηλίτσα συναντιούνται, ερωτεύονται και δημιουργούν οικογένεια. Ο φίλος του άντρα, ο Φίλων, προσπαθεί να εμποδίσει αυτό το γάμο προφητεύοντας την παράδοξη εξέλιξη και καταστροφή αυτής της οικογένειας μετά από μια περίοδο χαράς, ευτυχίας και ηδονής. Τρία περιφερειακά πρόσωπα παρακολουθούν την κεντρική ιστορία και σχολιάζουν. Ο διάλογος αυτός ανάμεσα σε τρεις φωνές Α, Β, και Γ, δίνει την αίσθηση ενός πειράματος που επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Πρόκειται για τρεις εκφράσεις του Θείου με την έννοια του Δαιμονικού, όπως προσδιορίζεται και στις αρχαίες τραγωδίες πάνω από τα κεφάλια της πρώτης οικογένειας στον πλανήτη που γεννάται και καταστρέφεται παραγράφοντας κάθε κληρονομιά ή γνώση στην επόμενη γενιά; Είναι η ίδια η ανθρωπότητα που δε μαθαίνει; Δείχνει να πάσχει από λήθη ταυτισμένη με την αθωότητα του ζώου που δεν κληροδοτεί τίποτα και που η ύπαρξη του φαίνεται να μην έχει κανένα νόημα; Είναι στ’ αλήθεια έτσι; Ποιοι είναι αυτοί οι τρεις που σχολιάζουν άχρωμα, άσπλαχνα, στεγνά σαν ψυχροί διανοητές; Είναι άλλη μια οικογένεια μπροστά στην τηλεόραση που παρακολουθεί ειδήσεις; Ποια είναι η οικογένεια που πάσχει, βιώνει τον ίλιγγο του Super Market, της Disneyland του άνευ όρων και ορίων πλούτου; Όλη αυτή η τύφλωση, η μέθη που βιώνει αυτή η οικογένεια «πριν τη σφαγή», όλη αυτή η πρόσκαιρη κι επιφανειακή χαρά, όλη αυτή η επιθανάτια άχλη που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους, είναι αισθήσεις και συναισθήματα κοινά σε μας. Τα ερωτήματα που προκύπτουν μας κάνουν να θέλουμε να ασχοληθούμε με αυτό το έργο τώρα.

Ταυτότητα της παράστασης: Κείμενο: Δημήτρης Δημητριάδης, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπίτος, Μουσική: Τηλέμαχος Μούσας, Φωτισμοί: Νύσος Βασιλόπουλος. Παίζουν: Θεοδώρου-Γκλινάβος Στέλιος, Δράκου Ειρήνη, Σκυφτούλης Θοδωρής, Σταυροπούλου Αγγέλικα, Τούντας Αλέξανδρος, Φαλελάκης Κωνσταντίνος. Παραγωγή: ΑΣΙΠΚΑ

Info: Παραστάσεις: 15-19, 22-26 Ιανουαρίου και 29 Ιανουαρίου - 2 Φεβρουαρίου 2014. Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη-Σάββατο 21.00, Κυριακή 20.00. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15€, Μειωμένο 12€. Στο Θέατρο Αυλαία (Κτίριο ΧΑΝΘ, πλευρά Τσιμισκή, τηλ: 2310237700).


n

Γιάννα Καλή - Ζωγραφική

Η γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου φιλοξενεί την πρώτη ατομική έκθεση της Γιάννας Καλή. Για τη δουλειά της γράφει, μεταξύ άλλων, η ιστορικός τέχνης-μουσειολόγος Μαρίνα Αθανασιάδου. «Το καλλιτεχνικό έργο της Γιάννας Καλή διακρίνεται από μία συνέπεια ή ακόμη καλύτερα από μία εμμονή στην αναζήτηση της αρμονίας και τα όρια αυτής.

Επιτυγχάνεται άραγε η απόλυτη αρμονία στην πραγματική ζωή ή χρειάζεται η διακριτική βοήθεια της τέχνης, φαίνεται να αναρωτιέται η καλλιτέχνιδα. Πλούσιες σε αναφορές στη μοντέρνα και τη σύγχρονη τέχνη, οι ζωγραφικές εικόνες της Γιάννας Καλή δεν αφήνουν καμία αμφιβολία στον υποψιασμένο θεατή. Δεν βρίσκονται μπροστά του για να ευφράνουν τις αισθήσεις του αλλά για να τον οδηγήσουν μέσω της ομορφιάς τους στο μονοπάτι, στο μπλε δρομάκι της αναζήτησης της αλήθειας… Αντικείμενα καθημερινής χρήσης, συχνά ασήμαντα, τα οποία αποκτούν μια άλλη διάσταση και λειτουργούν ως σύμβολα, απαλλαγμένα από την αρχική τους χρήση… Τελικά ποια είναι τα όρια;». Η Γιάννα Καλή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, με δάσκαλο τον Γιώργο Γκολφίνο. Το 2008 τιμήθηκε με έπαινο του Ιδρύματος Γιάννη Σπυρόπουλου, και το 2009 με έπαινο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 2012 κέρδισε το 2ο βραβείο από την κοινωφελή επιχείρηση Άρσις και την ΕΣΗΕΜΘ στο Φεστιβάλ Πάμε Απέναντι. Έχει παρουσιάσει έργα της σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις.

Info: Από Παρασκευή 17 Ιανουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου. Επιμέλεια έκθεσης: Μαρίνα Αθανασιάδου, Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος. Ζήνα Αθανασιάδου Gallery, Π.Π. Γερμανού 5, Θεσσαλονίκη, Τ: 2310 275 985, www. zinaathanassiadou.com. Ώρες λειτουργίας: Δευτ, Τετ, Σαβ: 10.30-2.00, Τρ, Πεμ, Παρ: 10.30-2.00 & 5.30-9.00.


n

Ατομική έκθεση του Γιώργου Μήλιου

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιλέξεις έργα του Δάσκαλου Γιώργου Μήλιου, για μια μικρή ατομική έκθεση 25 έργων, ύστερα μάλιστα από τη μεγάλη πρόσφατη αναδρομική έκθεση του στο Μουσείο Μπενάκη. Το έργο του είναι πλούσιο, πολυσχιδές, πολύμορφο, συγχρόνως όμως ανάλαφρο, ειρωνικό έως και χιουμοριστικό. Η Θεσσαλονίκη για τον Μήλιο είναι μια επιστροφή, μια πρόκληση, γιατί εδώ δίδαξε για οκτώ ολόκληρα χρόνια σε πολυάριθμους νέους σπουδαστές που πολλοί από αυτούς είναι σήμερα καταξιωμένοι καλλιτέχνες. Ο Γιώργος Μήλιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με υποτροφία σαν πρώτος επιτυχών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1962 με 5 επαίνους και δίπλωμα θεωρητικών σπουδών με το βαθμό «λίαν καλώς». Το 1965 συνέχισε τις σπουδές του με την υποτροφία «Σκουζέ» για ένα χρόνο στο Παρίσι, και με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης σπούδασε στην Ecole Des Beaux Arts, χαρακτική, λιθογραφία. Εργάσθηκε επί 4 χρόνια ως ζωγράφος-συντηρητής στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών και στη Μονή του όρους Σινά το 1967. Το 1985 διορίσθηκε ως Λέκτορας στο ΕΜΠ και το 1988 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών. Το 1996 με μετάκληση έγινε καθηγητής της χαρακτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου δίδαξε μέχρι το 2002. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Βραζιλία, Αυστρία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Πολωνία, Σλοβακία, Λουξεμβούργο). Έργα του υπάρχουν στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Γ. Μπουζιάνη, στο Μουσείο Βορρέ, στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς, στο Cité Internationale Universitaire του Παρισιού, σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Info: Από την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου έως και την 1 Μαρτίου 2014 στην γκαλερί Artis Causa (Μητροπόλεως 97, Θεσσαλονίκη, Τηλ. 2310 223 041, www.artcau.gr). Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 10:00-15:00, Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 18:00-21:00, Σάββατο 11:00-16:00.

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5