1821 Digital Gallery
«Το Τσίρκο που Κοιμήθηκε»

«Το Τσίρκο που Κοιμήθηκε»

Η «Εκ πληξη» στα δημοτικά σχολεία της Αττικής

Μετά από μια χρονιά μεγάλης επιτυχίας με την πρωτοποριακή δράση ΕΚ ΠΛΗΞΗ, η ομάδα του Κινητήρα συνεχίζει και φέτος να παρουσιάζει στα δημοτικά σχολεία της Αττικής την διαδραστική παράσταση «Το Τσίρκο που Κοιμήθηκε» της Χαράς Γιαννακοπούλου, σε σκηνοθεσία Αντιγόνης Γύρα, μουσική Ορέστη Τάνη και χορογραφία της ομάδας.

Οι έξι περφόρμερς- εμψυχωτές στήνουν μια σωματική παράσταση μέσα στο σχολείο. Αναπάντεχες εκπλήξεις διαδέχονται η μια την άλλη, ο χώρος γεμίζει χορό, ακροβατικά, θέατρο, χρώματα και μουσική.

Η Αντιγόνη Γύρα, ιδρύτρια της ομάδας Κινητήρας Χοροθέαμα, οραματίστηκε πριν από χρόνια το χοροθέαμα ως μέσο για την ψυχαγωγία και επαφή των παιδιών στις πρώτες σχολικές ηλικίες. Η δράση ΕΚ ΠΛΗΞΗ ξεκίνησε πέρσι να παρουσιάζεται στα σχολεία με στόχο να ανατρέψει την καθημερινότητα και να ενισχύσει τη συλλογικότητα, τη συνεργασία και το «μαζί». Είναι μια πρωτοβουλία που εμπλέκει τα παιδιά σε μια μορφή τέχνης που δε συνηθίζουν να παρακολουθούν, η οποία θα τους ανοίξει νέους δρόμους αντίληψης κι έκφρασης: το χοροθέατρο, το σύγχρονο χορό και το σωματικό θέατρο.

''Κάποτε ήταν μια πόλη που τσίρκο και θεατές ήταν ένα. Χρειάζονταν το ένα το άλλο και ζούσανε καλά και χαρούμενα. Ήταν φυσικά ένα τσίρκο χωρίς ζώα. Όμως εκεί δούλευε κι ένας υπνωτιστής, ο oποίος σκαρφίστηκε ένα σχέδιο που θα τον έκανε άρχοντα της πόλης και θα μπορούσε να τους ορίζει όλους. Υπνώτισε τους πάντες, έγινε δήμαρχος της πόλης και το τσίρκο διαλύθηκε''…

Οι 6 λέξεις-κλειδιά του έργου, τις οποίες ανακαλύπτουν τα παιδιά με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και συγκίνηση στο τέλος της δράσης, προκειμένου να «ξυπνήσουν και να ενώσουν ξανά το κοιμισμένο τσίρκο» είναι:

ΟΡΑΜΑ -ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ - ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ - ΜΝΗΜΗ - ΑΠΟΨΗ

Στόχος είναι η ΕΚ ΠΛΗΞΗ να συνεχιστεί́ και να καθιερωθεί στα σχολεία, να ταξιδέψει στην επαρχία και στα ακριτικά νησιά, να εξελιχθεί ως πρόγραμμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να εναλάσσει το ρεπερτόριό της με νέα έργα χοροθεάματος, ενισχύοντας πάντα την παραγωγή του εγχώριου πολιτισμού.

Εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της δράσης, με αποσπάσματα από την παράσταση, στα ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2013 στις 4μ.μ., το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου και στο κινητήρας studio την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013 στις 12:00 μ.μ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές.

Συντελεστές:

Σύλληψη Δράσης – Σκηνοθεσία: Αντιγόνη Γύρα

Σύλληψη ιστορίας - Κείμενα: Χαρά Γιαννακοπούλου

Πρωτότυπη μουσική: Ορέστης Τάνης

Χορογραφία: Η ομάδα

Κοστούμια: Ευδοκία Βεροπούλου

Εικαστικό περιβάλλον: Τόνια Αβδελοπούλου

Βοηθός Χορογράφος: Αφροδίτη Βερβενιώτη

Διδασκαλία τραγουδιών: Αλίκη Αβδελοπούλου

Βίντεο: Χρήστος Μαυρίδης

Ερμηνευτές/ Εμψυχωτές: Ευγενία Δελιαλή, Βασίλης Ζώης, Φλώρα Καλομοίρη, Άρτεμις Λαμπίρη, Ανθή Θεοφιλίδου/Ευγενία Σιγαλού, Βλάσης Πασιούδης

Φωτογραφίες: Ελένη Τάξερη, Σάκης Ψαρρός, Φάνης Παυλόπουλος

Γραφιστικά: Μυρτώ Δεληβοριά

Επικοινωνία για κλείσιμο παραστάσεων σχολεία: Ειρήνη Χατζινικόλα, Τηλ: 694 600-6094, ihatzini@yahoo.com

28/9, 16:00, ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2013, Παλαιό Ελαιουργείο - Παραλία Ελευσίνας

6/10, 12:00, κινητήρας studio, Ερεχθείου 22, Ακρόπολη

n

n

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5