1821 Digital Gallery
Η «σχεδία» καταπλέει στο Μουσείο Μπενάκη

Η «σχεδία» καταπλέει στο Μουσείο Μπενάκη

Εργαστήρια χαρτιού («σχεδία αρτ») και κόμικς, εκθέσεις φωτογραφίας και γελοιογραφίας με ελεύθερη είσοδο με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) καθιέρωσε τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day) από το 1977 στην προσπάθειά του αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης καθώς την ειρήνη και την συνεργασία μεταξύ των λαών.

Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, εξετάζεται σε όλες τις χώρες-μέλη του ICOM ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, το Μουσείο Μπενάκη επέλεξε να αναδείξει την προσπάθεια και το έργο του περιοδικού δρόμου «σχεδία» και κυρίως των ανθρώπων του.

Έτσι, την Κυριακή στις 20 Μαΐου, η «σχεδία» θα καταπλεύσει στο Μουσείο Μπενάκη με εργαστήρια χαρτιού («σχεδία αρτ»), αλλά και κόμικς, εκθέσεις φωτογραφίας και γελοιογραφίας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Δεν θα λείψουν φυσικά οι γνωριμίες με τους ανθρώπους που συνέθεσαν την «σχεδία». Δημοσιογράφοι, πωλητές, αναγνώστες, υποστηρικτές, συνεργοί και σύμμαχοι σε αυτόν τον αγώνα θα δώσουν για μια ακόμη φορά το παρών.

Σχετικα
Σχεδία αρτ: To περιοδικό δρόμου δίνει δεύτερη ευκαιρία σε κάποιους να ξανακερδίσουν τις ζωές τους
Σχεδία αρτ: To περιοδικό δρόμου δίνει δεύτερη ευκαιρία σε κάποιους να ξανακερδίσουν τις ζωές τους

Παράλληλα, εγκαινιάζεται η νέα συνεργασία του πωλητηρίου του Μουσείου Μπενάκη με το νέο πρόγραμμα της «σχεδίας». Στο πωλητήριο του Μουσείου, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αποκτήσουν το πρώτο τους «σχεδία αρτ» αντικείμενο, από «Αδράστεια» κολιέ μέχρι «Γη» σουβέρ και καλάθια «The Big Issue».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Καλλιτεχνικό εργαστήρι: «Ξαναφτιάχνοντας τη ζωή: “σχεδία αρτ”/upcycling»
Ώρες: 11:00 – 12:00 & 12:30 – 13:30

Σχετικα
Η Αθήνα μέσα από τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
Η Αθήνα μέσα από τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Στο εργαστήριο «σχεδία αρτ» θα γίνει μια πρακτική παρουσίαση για το πώς παλαιά, απούλητα τεύχη του περιοδικού δρόμου «σχεδία» μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να μεταμορφωθούν σε προϊόντα υψηλής αισθητικής και ποιότητας, δίνοντας νέα ευκαιρία, νέα μορφή, νέα ζωή σε κάτι φαινομενικά «άχρηστο», «σκουπίδι», ένα «παλιό περιοδικό». Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στα οράματα του προγράμματος και να μάθουν τα μυστικά της διαδικασίας της επαναχρησιμοποίησης (upcycling) από τους ίδιους τους ανθρώπους της «σχεδίας», που αποτελούν και την αρχική ομάδα ωφελουμένων του «σχεδία αρτ». Από καρφίτσες μέχρι καλάθια, θα δουν λωρίδες χαρτιού να μεταμορφώνονται από τα ίδια τους τα χέρια σε αντικείμενα τέχνης, τα οποία και μπορούν να πάρουν μαζί τους φεύγοντας, με την ελπίδα ότι αυτή τους η συμμετοχή θα αποτελέσει την αφετηρία για τη συνέχιση της ενασχόλησής τους με τη μέθοδο της επαναχρησιμοποίησης. Για ένα καλύτερο περιβάλλον. Για μια καλύτερη ζωή.

1) Εργαστήρι για τη δημιουργία καλαθιού
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60’
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 15 άτομα με 2 εκπαιδευτές
Ηλικία: ενήλικες και παιδιά (10+)
2) Δύο εργαστήρια για δημιουργία καρφίτσας
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 20’
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 15 άτομα με 2 εκπαιδευτές
Ηλικία: ενήλικες και παιδιά (6+)

Εργαστήρι δημιουργικής γραφής & κόμικς
Ώρες: 11:30 – 13:30

Οι συμμετέχοντες θα μυηθούν στον μαγικό κόσμο της συγγραφής και των κόμικς, συνδυάζοντας τις δύο αυτές μορφές τέχνης με πρωτότυπο τρόπο. Πρώτα θα συνθέσουν ένα λογοτεχνικό κείμενο, το οποίο κατόπιν, αφού το μετατρέψουν σε σενάριο, θα το αστικοποιήσουν, δημιουργώντας τα δικά τους κόμικς

Υπεύθυνοι για τη δημιουργική συνύπαρξη, ο γελοιογράφος και δημιουργός κόμικς Soloup (Αντώνης Νικολόπουλος), και η φιλόλογος Κέλη Δασκαλά που διδάσκει δημιουργική γραφή και θεωρία της λογοτεχνίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 15 άτομα
Ηλικία: έφηβοι και ενήλικες (13+)

Συνομιλώντας για τη "σχεδία"
Α. "Η «σχεδία» της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης"
Ώρες: 12:00 – 13:00

H «σχεδία» είναι οι άνθρωποι και ο αγώνας των συνανθρώπων μας εκείνων που δοκιμάζονται σκληρά από την κοινωνική και οικονομική συγκυρία να ξανακερδίσουν την ίδια τους τη ζωή. Είναι η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, ένα χαμόγελο, η σχέση αγάπης μεταξύ αγνώστων, μεταξύ του πωλητή και του αναγνώστη-υποστηρικτή. Είναι ακριβώς για τα ταξίδια της «σχεδίας» στις θάλασσες της αλληλεγγύης, της αδελφοσύνης και του σεβασμού και πώς τα έχουν βιώσει οι ίδιοι, τι αποτυπώματα έχουν αφήσει αυτά στην ψυχή τους που θα συνομιλήσουν πωλητές του περιοδικού με συμπολίτες μας από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, που, βεβαίως, είναι και αναγνώστες μας.

Συνομιλητές:
Δήμητρα Πιάγκου, πωλήτρια περιοδικού δρόμου «σχεδία»
Έλενα Παπαδημητρίου, δημοσιογράφος
Γιούλικα Σκαφιδά, ηθοποιός
Ρόζαλιν Μπέντζαμιν, Τμήμα Διαχείρισης Δωρεών, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Συντονισμός:

Ελεωνόρα Ορφανίδου, δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια πολιτιστικού τμήματος Αθήνα 9,84

Β. Η «σχεδία» της εποικοδομητικής δημοσιογραφίας
Ώρες: 15:00 – 16:00

Ως μέρος της λύσης είναι γνωστά παγκοσμίως τα περιοδικά δρόμου, αναζητώντας τρόπους για την εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ανάμεσά τους, βεβαίως, και η «σχεδία». Μέρος της λύσης θέλει να αποτελεί το ελληνικό περιοδικό δρόμου, ωστόσο, και δημοσιογραφικά, με το περιεχόμενό του, αναδεικνύοντας σημαντικά κοινωνικά ζητήματα και προτείνοντας τρόπους και δρόμους για την επίλυσή τους, υπηρετώντας, με αυτόν τον τρόπο, τις αρχές και τις αξίες της εποικοδομητικής δημοσιογραφίας. 

Με αφορμή το κείμενο που φιλοξενείται στο τρέχον τεύχος του περιοδικού («Ο εξοβελισμός της αγκαλιάς», #59, Μάιος 2018) για την αποβολή της -τόσο πολύτιμης για την υγεία μας- σωματικής επαφής από τις ζωές μας, ένας πωλητής της «σχεδίας», μία κλινική ψυχολόγος, μία παιδοχειρουργός, ένας γεροντολόγος και ένας δημοσιογράφος θα συνομιλήσουν για την αποστέρηση και το στιγματισμό του αγγίγματος στην εποχή μας και την ανάγκη να αποδαιμονοποιήσουμε τη σωματική επαφή και να ξαναβάλουμε στις ζωές μας το χάδι και την αγκαλιά.

Συνομιλητές:
Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, πωλητής περιοδικού δρόμου «σχεδία»
Αμαλία Ατσαλάκη, κλινική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια στη Μονάδα Εφήβων του ΟΚΑΝΑ και επιστημονική συνεργάτης, Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου
Κωστής Προύσκας, Ψυχολόγος – Δρ Γεροντολογίας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΑΚΤΙΟΣ Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
Σπύρος Ζωνάκης, δημοσιογράφος του περιοδικού δρόμου «σχεδία»

Συντονισμός:
Χρήστος Αλεφάντης, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού δρόμου «σχεδία»

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

  1. Έκθεση φωτογραφίας των πωλητών του περιοδικού δρόμου «σχεδία» με τίτλο «Εικόνες του άλλου μας εαυτού».
  2. Έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Ζινδριλή με θέμα της επισκέψεις που πραγματοποίησε η Εθνική Ομάδα Αστέγων σε προσφυγικά κέντρα, 2016-2017 με τίτλο «Εθνική Ομάδα Αστέγων».
  3. Έκθεση με έργα των σκιτσογράφων Μιχάλη Κουντούρη και Τάσου Αναστασίου, που έχουν δημοσιευτεί στη «σχεδία» και κάποια από αυτά έχουν βραβευτεί σε διεθνείς οργανισμούς.

Παράλληλα, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν το σπίτι "σχεδίας αρτ", ενώ στον περιβάλλοντα χώρο να αποκτήσουν τη δική τους "σχεδία" από δύο επώνυμες πωλήτριες τη δημοσιογράφο, Έλενα Παπαδημητρίου και την ηθοποιό, Γιούλικα Σκαφίδα.


Info: Κυριακή 20 Μαΐου 2018, 10:00 – 18:00, Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5