Αρχειο

Ένα «Μουσείο χωρίς Σπίτι» ζωντανεύει σε κάθε γωνιά της Αθήνας

Μια έκθεση αφιερωμένη στον ανθρωπισμό και την ελπίδα

112719-625369.jpg
Δανάη Καμζόλα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
331382-686374.jpg

Το «Μουσείο χωρίς Σπίτι», μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και της Oxfam, της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Οργανώσεων για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, συνιστά φόρο τιμής στους πολίτες της σημερινής Ελλάδας που στήριξαν, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, με όλες τους τις δυνάμεις τους ανθρώπους που έπρεπε να φύγουν από την πατρίδα τους. Φέρνει στο προσκήνιο καθημερινά πράγματα που μοιράστηκαν Έλληνες και Ελληνίδες με ανθρώπους που έφτασαν στη χώρα μας για ένα καλύτερο αύριο.

Ένα «Μουσείο χωρίς Σπίτι» ζωντανεύει σε κάθε γωνιά της Αθήνας

Έκθεμα Νο13: Αυτοκινητάκια. Η Ευσταθία, που ζει και εργάζεται στην Αθήνα, πρόσφερε πολλά αυτοκινητάκια του γιου της στη Ραχίμα από το Αφγανιστάν για να μπορεί και ο δικός της γιος να παίζει και να χαίρεται.

 

Ένα πουκάμισο, πολύχρωμες κηρομπογιές, ένα παιχνίδι, ένα τουμπερλέκι

Αυτά είναι μερικά από τα αντικείμενα που «εκτίθενται» από τις 14 Νοεμβρίου 2016 στο πρωτότυπο, ξεχωριστό «Μουσείο Χωρίς Σπίτι», μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και της Oxfam, της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Οργανώσεων για την Καταπολέμηση της Φτώχειας.

Από τις 14 Νοεμβρίου 2016 όλη η Αθήνα έχει μετατραπεί σε ένα «μουσείο» αφιερωμένο στην ανάδειξη και την αναγνώριση της αλληλεγγύης των Ελλήνων και των Ελληνίδων στους ανθρώπους που έπρεπε να αφήσουν την πατρίδα τους. Μια έκθεση για τη φιλοξενία που καλεί τους Έλληνες και όλους τους ανθρώπους παντού στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών, σε μια δέσμευση διεκδίκησης ασφάλειας και αξιοπρέπειας για όλους.

Ένα «Μουσείο χωρίς Σπίτι» ζωντανεύει σε κάθε γωνιά της Αθήνας

Έκθεμα Νο7: Δεινοσαυράκι. Η Μαριλένα είναι μαθήτρια στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης όπου και γνώρισε τη Σετάις από τη Συρία. Η Μαριλένα ήθελε η φίλη της να έχει αυτό το δεινοσαυράκι για να την προστατεύει όσο κάθεται στη σκηνή της.

Στο «Μουσείο Χωρίς Σπίτι» τα «εκθέματα» είναι πραγματικά αντικείμενα που προσέφεραν Έλληνες και Ελληνίδες –άνδρες, γυναίκες, παιδιά− σε ανθρώπους που έφτασαν τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας για να απαλύνουν τον πόνο τους και να βοηθήσουν όσο μπορούν τη δύσκολη καθημερινότητά τους. Τα αντικείμενα αυτά αντιπροσωπεύουν την ένδειξη αλληλεγγύης και συμβολίζουν τις φιλικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στους ανθρώπους τους τελευταίους μήνες. Φωτογραφίες των αντικειμένων υπάρχουν σε στάσεις λεωφορείων και τραμ, σε βαγόνια τρένων του ΗΣΑΠ, καθώς και σε διαφημιστικές πινακίδες σε στάσεις του μετρό της Αθήνας.   

 

Το «Μουσείο Χωρίς Σπίτι» αφιερωμένο στον ανθρωπισμό και την ελπίδα, δύο έννοιες που δεν πρέπει να «ξεθωριάσουν» ποτέ

Παράλληλα, πραγματικές προθήκες θα τοποθετηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Μουσείο Φρυσίρα καθώς και στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, με τους επισκέπτες να μπορούν να δουν από κοντά «εκθέματα» γεμάτα προσφορά και αγάπη. Όλα τα εκθέματα συνοδεύονται από πραγματικές ιστορίες αλληλεγγύης και ελπίδας που αποτυπώνουν τη δύναμη των ανθρώπων να πραγματοποιούν αλλαγές προς μια θετική κατεύθυνση.

Ένα «Μουσείο χωρίς Σπίτι» ζωντανεύει σε κάθε γωνιά της Αθήνας

Έκθεμα Νο19: Τουμπερλέκι. Ο Ανδρέας ζει στα Ιωάννινα. Στην περιοχή του αυτή την περίοδο φιλοξενείται ο 12χρονος Αλή από τη Συρία. Όταν ο Ανδρέας γνώρισε τον Αλή, έμαθε πως αγαπάει πολύ τη μουσική γι' αυτό και του χάρισε ένα τουμπερλέκι που είχε από τον πατέρα του.

Την ίδια στιγμή, στο www.museumwithoutahome.gr θα μπορούν όλοι και όλες να δουν τα «εκθέματα» και να διαβάζουν τις προσωπικές μαρτυρίες των ανθρώπων που «κρύβονται» πίσω από κάθε ένα από αυτά. Επιπλέον, στην ιστοσελίδα της εκστρατείας αυτής το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να στηρίξει με την υπογραφή του τις προσπάθειες που καταβάλλει το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας και η Oxfam, διεκδικώντας ασφάλεια και αξιοπρέπεια για όλους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ