Visual Browsing

Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες - μετανάστες

Σχέδιο για το μεταναστευτικό παρουσίασε η Τ. Χριστοδουλοπούλου

Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, παρουσίασε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της αύξησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών μετά από πολύωρη ειδική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Η κ. Χριστοδουλοπούλου υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην στήριξη των προσπαθειών αυτών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση προχωρά στην άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες-μετανάστες, που εισήλθαν πρόσφατα στη χώρα μας και παραμένουν σ' αυτά. Ιδίως από τα μικρότερα νησιά, που δεν διαθέτουν ούτε καν τις στοιχειώδεις απαραίτητες υποδομές και δέχονται μεγάλη πίεση.

Μεταφορά των προσφύγων–μεταναστών σε όλη τη χώρα, σε μικρούς χώρους (δημοτικούς ή άλλους) που θα υποδείξουν οι Δήμοι. Ως ύστατη λύση θα χρησιμοποιηθούν, τόνισε, εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα ή κατασκηνώσεις.

Για τη μεταφορά των μεταναστών–προσφύγων από τα νησιά η κυβέρνηση σχεδιάζει να ναυλώσει πλοίο. Ήδη έχει καταθέσει σχετικό αίτημα στην ΕΕ για την έγκριση της χρηματοδότησης. 

Σχετικα
Κλήρωση Τζόκερ: Νέο τζακ ποτ - 3,1 εκατ. ευρώ την Κυριακή
Κλήρωση Τζόκερ: Νέο τζακ ποτ - 3,1 εκατ. ευρώ την Κυριακή

Σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξετάσεων και περίθαλψής τους με τη συμμετοχή κινητών μονάδων καθώς και ελεύθερης πρόσβασής τους στο ΕΣΥ. Θα ιδρυθούν οκτώ αποκεντρωμένα περιφερειακά γραφεία χορήγησης πολιτικού ασύλου (σήμερα λειτουργούν μόνο τρία: Αθήνα, Ρόδος, Μυτιλήνη). Θα γίνει πρόσληψη προσωπικού για την στελέχωσή τους αλλά και των δομών φιλοξενίας που θα δημιουργηθούν. Θα εκτυπωθούν φυλλάδια σε πέντε γλώσσες, με χρηστικές οδηγίες.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο εθνικό αλλά ευρωπαϊκό και διεθνές και συμπύκνωσε τις δραματικές αλλά και διεθνείς διαστάσεις του προβλήματος στη φράση «Ελλάδα SOS - Ευρώπη SOS- αναλογική κατανομή προσφύγων σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Η κ. Χριστοδουλοπούλου εξήρε το έργο της Ελληνικής Υπηρεσίας Χορήγησης Ασύλου σημειώνοντας ότι πρόκειται για Ανεξάρτητη Υπηρεσία, που χαίρει της εκτίμησης των Ευρωπαίων εταίρων μας και η οποία ιδρύθηκε το 2011 και ξεκίνησε να λειτουργεί το 2013.

Σχετικα
Emvolio.gov.gr: 105.832 εμβολιασμοί το τελευταίο 24ωρο | 13.05.21
Emvolio.gov.gr: 105.832 εμβολιασμοί το τελευταίο 24ωρο | 13.05.21

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, η αναπληρωτής υπουργός, επανέλαβε την έκκλησή της προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ζήτησε την ανάληψη από μέρους της συγκεκριμένων δράσεων, όπως της σίτισης των μεταναστών – προσφύγων, σε συνεργασία με την εκκλησία και άλλους ανθρωπιστικούς φορείς και την υπόδειξη δημοτικών χώρων και οικημάτων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την στέγασή τους.

Από πλευράς ΚΕΔΕ, ο πρόεδρός της, Γιώργος Πατούλης, υπογράμμισε ότι «η διαχείριση του μεταναστευτικού απαιτεί έναν ολοκληρωμένο εθνικό σχεδιασμό μακριά από ιδεοληψίες». Λόγω του μεγέθους του, είπε, οφείλει το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και να χορηγήσει στους δήμους πόρους, μέσα, ανθρώπινο δυναμικό «και όχι να γίνει «μπαλάκι» στους Δήμους».

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ Β.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5