Visual Browsing
Παραιτήθηκε ο πρύτανης της Καλών Τεχνών

Παραιτήθηκε ο πρύτανης της Καλών Τεχνών

Είχε αναλάβει καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου

Παραιτήθηκε χτες Δευτέρα με γράμμα του προς τον πρόεδρο του  Συμβουλίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) ο νεοεκλεγμένος πρύτανης κ. Μάριος Σπηλιόπουλος, ζωγράφος.

Ο κ. πρύτανης αναφέρει ως αιτία της παραίτησής του τη λειτουργία εταιριών στο εσωτερικό της ΑΣΚΤ, σε συνδυασμό με την αδυναμία του να ελέγξει ο ίδιος τη δράση τους, αλλά και με δικούς του λόγους υγείας. Ο κ. Σπηλιόπουλος δηλώνει εκ των προτέρων η παραίτησή του είναι αμετάκλητη.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα ανώνυμοι διοικητικοί υπάλληλοι της ΑΣΚΤ είχαν καταγγείλει σκάνδαλα εταιριών στην ΑΣΚΤ, με αιχμές τόσο οικονομικές όσο και σεξουαλικές, και εμπλοκή του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού. Η AV είχε δημοσιεύσει με την πρέπουσα επιφύλαξη την ανώνυμη καταγγελία. 

Ουσιώδη αποσπάσματα από το γράμμα του κ. πρύτανη:

Σχετικα
Δακτύλιος: Πότε επιστρέφει - Ποια οχήματα δεν έχουν περιορισμούς
Δακτύλιος: Πότε επιστρέφει - Ποια οχήματα δεν έχουν περιορισμούς

«Ανέλαβα καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2014. Μια από τις προγραμματικές θέσεις μου, για τις οποίες με τίμησαν οι συνάδελφοι, ήταν ο εξορθολογισμός των οικονομικών του Ιδρύματος, προκειμένου να αποκτήσουμε τα μέσα εκείνα, τα οποία αυτή τη στιγμή αδυνατεί να μας παράσχει η Πολιτεία για να εκπληρώσουμε την ακαδημαϊκή μας αποστολή στους δημοσιονομικά δύσκολους καιρούς που διανύουμε…

* Στις 10.7.2014, δηλαδή μετά τις εκλογές που με ανέδειξαν Πρύτανη, και πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου, ιδρύθηκε ένας “Φιλόμουσος Οργανισμός Εκπαίδευσης και Καινοτομίας της ΑΣΚΤ” με τη μορφή μονοπρόσωπης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (ΙΚΕ), που αποτελεί εμπορική εταιρία. Η εν λόγω εταιρία έλαβε ΓΕΜΗ 131418201000 στις 4.8.2014. Τη στιγμή, δηλαδή, που έπρεπε να στήσουμε το ΝΠΙΔ που μας καλούσε η Πολιτεία, εμείς, όντας ιδεολογικά αντίθετοι στο νόμο πλαίσιο διότι τάχα προάγει την εμπορευματοποίηση των ΑΕΙ, προτιμήσαμε να στήσουμε μια άλλη εμπορική εταιρία στη θέση του!

* Λίγους μήνες νωρίτερα, στήθηκε και μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία (ΑΜΚΕ) για την Υλοποίηση του έργου μεταφοράς σε κτίριο, νέας Βιβλιοθήκης ΑΣΚΤ. Το καταστατικό της έγινε την 1η.4.2014 και έλαβε ΓΕΜΗ 129736201000 στις 2.4.2014. Στην προκειμένη περίπτωση, αντί να προβούμε στη δημιουργία του ΝΠΙΔ με τις εγγυήσεις του νόμου, επιλέξαμε να φτιάξουμε μια ΑΜΚΕ.

Σχετικα
Κατέληξε ο 29χρονος από κορωνοϊό στα Τρίκαλα
Κατέληξε ο 29χρονος από κορωνοϊό στα Τρίκαλα

* Στο μεταξύ διαπίστωσα πως ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) χρηματοδοτούσε έργα που μικρή σχέση είχαν με το ερευνητικό πεδίο της Σχολής. Σύμφωνα με το νόμο, ο ΕΛΚΕ έπρεπε να υπαχθεί και αυτός στο νέο ΝΠΙΔ που μας ζητούσε να ιδρύσουμε ο νομοθέτης.

Οι προσπάθειές μου να αντιμετωπίσω την πολυδιάσπαση των πόρων του Ιδρύματος, η οποία, αντί να περιοριστεί σε καιρούς βαθύτατης κρίσης, πολλαπλασιάστηκε λίγο πριν αναλάβω καθήκοντα, επιβάρυναν την ήδη κλονισμένη υγεία μου…

Την κατάσταση αυτή, κύριε Πρόεδρε, αδυνατώ να διαχειριστώ….

Γνωρίζω ότι μπορεί να κατηγορηθώ ως ρίψασπις και ανάξιος της εμπιστοσύνης των συναδέλφων που με τίμησαν με την ψήφο τους και στήριξαν πάνω μου τις ελπίδες τους για την αναβάθμιση της Σχολής. Το προτιμώ από το να μην μπορέσω να φέρω ο ίδιος σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο. Η απόφασή μου είναι οριστική και αμετάκλητη».

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5