1821 Digital Gallery
Φωτιές - οδοφράγματα στη Μεσογείων

Φωτιές - οδοφράγματα στη Μεσογείων

Προς κατεδάφιση τα «Γύφτικα» στο Χαλάνδρι

11.50. Στην άτυπη πρόταση της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης για εξάμηνη αναστολή της μετεγκατάστασής τους στο βουνό Πατέρας, με τον όρο ότι θα προχωρήσει η κατεδάφιση των 12 ακατοίκητων παραγκών του καταυλισμού τους θα απαντήσουν μέσα στην επόμενη ώρα οι Ρομά.  Ανοίγει ήδη η Μεσογείων. φαίνεται ότι η σύγκρουση με την ΕΛΑΣ αποφεύγεται. Ανένδοτοι ήταν νωρίτερα οι Ρομά στην κατεδάφιση έστω και μέρους, των παραπηγμάτων. Ο κ. Αγγελάκας ζήτησε από το Δήμαρχο Χαλανδρίου να βρει άλλο τόπο εγκατάστασης των Ρομά ώστε να μην προχωρήσει η μεταφορά των Ρομά στον Πατέρα, αλλά η κατεδάφιση πρέπει να προχωρήσει.

11.15: Διαπραγματεύσεις στο αστυνομικό τμήμα Χαλανδρίου. Συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μανώλης Αγγελάκας, ο δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Σίμος Ρούσσος, ο πρόεδρος του καταυλισμού των Ρομά Χαλανδρίου κ. Στέλιος Καλαμιώτης και εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ. 

11.00: Έληξε το τελεσίγραφο της αστυνομίας για ν΄ανοίξει πλήρως η Μεσογείων και αναμένεται επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων εναντίον όσων Ρομά παραμένουν πίσω από τα οδοφράγματα στη Μεσογείων.

Καίγοντας λάστιχα πάνω στην οδό Μεσογείων και παρεμποδίζοντας  την κυκλοφορία ήδη από χτες Δευτέρα στο ύψος του Νομισματοκοπείου, αντιδρούν οι τσιγγάνοι από τον οικισμό Γύφτικα στο Χαλάνδρι στην προγραμματισμένη για σήμερα κατεδάφιση των παραγκών τους. 

Σχετικα
Νέα Ερυθραία: Ποινική δίωξη στον 40χρονο δράστη
Νέα Ερυθραία: Ποινική δίωξη στον 40χρονο δράστη

Αυτή τη στιγμή (Τρίτη, ώρα 09.30 πρωί) η κυκλοφορία είναι σχεδόν κλειστή και στα δύο ρεύματα. Η αστυνομία είναι παρούσα και μέχρι τώρα τα επεισόδια δεν έχουν επεκταθεί, είναι όμως άγνωστο τι θα γίνει, ειδικά όταν έρθουν οι μπουλντόζες.

Η κατεδάφιση έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει πέντε μέρες. Γίνεται με εντολή της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής και της προηγούμενης δημοτικής αρχής στο Χαλάνδρι, επειδή ο οικισμός, αν και υπάρχει εδώ και 40 χρόνια, είναι αυθαίρετος και καταπατά ξένη ιδιοκτησία. Σύμφωνα με δικαστική απόφαση, έχει προγραμματιστεί η μεταφορά των τσιγγάνων σε έτοιμο καταυλισμό, στο βουνό Πατέρας της της Μεγαρίδας.

Οι τσιγγάνοι από τη μεριά τους λένε ότι είναι γραμμένοι δημότες στο Δήμου Χαλανδρίου και δικαιούνται, σύμφωνα και με την ελληνική νομοθεσία, να στεγαστούν στην ίδια περιοχή και όχι να πάνε τόσο μακριά, σε έρημο μέρος, όπου θα είναι δύσκολη μέχρι αδύνατη η πρόσβαση τους σε σχολεία και νοσοκομεία.

Σχετικα
Σέρρες: Έδεσε και έσερνε τον σκύλο του με το αυτοκίνητο
Σέρρες: Έδεσε και έσερνε τον σκύλο του με το αυτοκίνητο

Ο νέος δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Σίμος Ρούσσος αντιτάχτηκε στο γκρέμισμα του καταυλισμού, λέγοντας «η λύση δεν μπορεί να δοθεί με αυταρχικό τρόπο και με αυτά τα μέσα. Είναι αδιανόητο μέσα στον οικιστικό ιστό να γίνει στρατιωτική επιχείρηση».

Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μανώλης Αγγελάκας είπε χτες: «Θα προβούμε στην κατεδάφιση 12 παράνομων κτισμάτων, υλοποιώντας τελεσίδικες αποφάσεις και εισαγγελικές παραγγελίες. Αύριο δεν θα απομακρυνθεί κόσμος, καθώς ξεκινάμε τις εργασίες με την κατεδάφιση ακατοίκητων κτισμάτων. Είχα συνάντηση με τον δήμαρχο Χαλανδρίου, τον οποίο κάλεσα να φέρει μια έτοιμη βιώσιμη και άμεσα υλοποιήσιμη λύση, αν κι εφόσον υπάρχουν αντιρρήσεις για την μετεγκατάσταση των Ρομά στην περιοχή των Μεγάρων. Εφόσον αυτό δεν συμβεί εντός των επόμενων ημερών, υπάρχει ήδη ο έτοιμος καταυλισμός που εκπληρώνει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που ορίζουν οι Διεθνείς Συμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5