1821 Digital Gallery
Έξαρση κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης στη Ζάκυνθο

Έξαρση κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης στη Ζάκυνθο

Ειδικό κλιμάκιο του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων

Συναγερμός λεπτοσπείρωσης, της επικίνδυνης ζωονόσου, έχει σημάνει στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα κρούσματα στη Ζάκυνθο. Από την αρχή του έτους σε σύνολο 18 κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης που έχουν αναφερθεί αρμοδίως σε όλη τη χώρα, τα πέντε αφορούν σε κατοίκους της Ζακύνθου. Αυξημένος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και στις περιοχές της Κέρκυρας και της Πρέβεζας.

Η έξαρση της λοιμώδους νόσου στις επίμαχες περιοχές, και ιδίως στη Ζάκυνθο, προβληματίζει τους επιστήμονες. Με δεδομένο ότι ο μέσος ετήσιος αριθμός κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης στη Ζάκυνθο είναι 2,21 ανά 100.000 κατοίκους ενώ την ίδια στιγμή στην Αττική είναι 0,03 ανά 100.000 κατοίκους, αντιλαμβάνεται το εύρος του υγειονομικού προβλήματος στο νησί.

Ειδικό κλιμάκιο επιστημόνων των Γραφείων Ζωονόσων του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης και Περιβαλλοντικής Υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ με επικεφαλής τον ομότιμο Καθηγητή Βακτηριολογίας, Παρασιτολογίας, Ζωονόσων και Γεωγραφικής Ιατρικής κ. Ιωάννη Τσελέντη μεταβαίνει στη Ζάκυνθο από την Δευτέρα 22 έως την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας θα υλοποιήσει ενημερωτικές δράσεις των Επαγγελματιών Υγείας και του πληθυσμού του νησιού.

Τι είναι η λεπτοσπείρωση

Σχετικα
Μόσιαλος για #MeToo: Περισσότερα εμπόδια για τις γυναίκες
Μόσιαλος για #MeToo: Περισσότερα εμπόδια για τις γυναίκες

Η λεπτοσπείρωση ή νόσος του Weil είναι μια ζωονόσος που προκαλείται από στελέχη του βακτηριδίου (σπειροχαίτης) Leptospira interrogans. Μεταδίδεται στον άνθρωπο μετά από έκθεση σε νερό ή έδαφος μολυσμένο από ζώα που είναι συνήθως φορείς του βακτηριδίου. Αρουραίοι, βοοειδή, αιγοπρόβατα και σκύλοι αποτελούν πηγή μόλυνσης για τον άνθρωπο καθώς διασπείρουν το βακτηρίδιο με τα ούρα τους. Η λεπτόσπειρα εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του στόματος, της μύτης, του επιπεφυκότα (της μεμβράνης που καλύπτει εσωτερικά τον οφθαλμό και επεκτείνεται κάτω από τα βλέφαρα) και μέσω των μικροτραυματισμών του δέρματος. Ο χρόνος που χρειάζεται για να επωαστεί το βακτήριο που προκαλεί τη λεπτοσπείρωση κυμαίνεται από 3 έως 20 ημέρες και εξαρτάται από τον τρόπο μόλυνσης, τη δόση και τη λοιμογόνο δύναμη του στελέχους της λεπτόσπειρας.

Η λεπτοσπείρωση εκδηλώνεται με ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που μπορεί να είναι ήπια (πυρετός, ρίγη, μυαλγία, πονοκέφαλος, εμετός) έως πολύ σοβαρά (ίκτερος, νεφρίτιδα, βρογχίτιδα, βρογχοπνευμονία, πνευμονία, αιμορραγία από τη μύτη, αναιμία, επιπεφυκίτιδα, φλεγμονή στην ίριδα του ματιού, γαστρεντερίτιδα, ηπατίτιδα, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα).

Ποια είναι τα μέτρα προστασίας

Σχετικα
Έψαχνε για συμβόλαιο θανάτου της γυναίκας του στο Facebook
Έψαχνε για συμβόλαιο θανάτου της γυναίκας του στο Facebook

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζουν ότι είναι απαραίτητη η λήψη και τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος έκθεσης και πιθανής μόλυνσης από λεπτόσπειρα. Τα βασικά μέτρα που πρέπει να υιοθετεί ο πληθυσμός είναι τα εξής:

-Μυοκτονίες στο οικιακό περιβάλλον

-Εφαρμογή προστατευτικού ρουχισμού (γάντια, μακριά μανίκια, παντελόνι, γαλότσες) σε όσους ασχολούνται σε εργασίες υπαίθρου

-Απομάκρυνση σκουπιδιών και διατήρηση σχολαστικής καθαριότητας εντός των οικιών

-Χρήση μέσων παρεμπόδισης για την είσοδο τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους όπου κινούνται άνθρωποι όπως κατοικίες, αυλές, αποθήκες κλπ.

-Αποφυγή οιασδήποτε επαφής με τρωκτικά γενικότερα.

-Αποφυγή έκθεσης τροφίμων και πόσιμου νερού σε περιοχές όπου υπάρχουν τρωκτικά.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5