Ελλαδα

Αττικό ζωολογικό πάρκο: Ο Κούγιας αναλαμβάνει φιλοζωική για τη θανάτωση του χιμπατζή

«Πολλά ερωτηματικά για την επιλογή της εκτέλεσης του ζώου»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αττικό ζωολογικό πάρκο: Ο Κούγιας αναλαμβάνει φιλοζωική για τη θανάτωση του χιμπατζή
Χιμπατζής - ΑΡΧΕΙΟ © Imre Tömösvári/Unsplash

Αττικό ζωολογικό πάρκο: Ο Κούγιας αναλαμβάνει φιλοζωική για τυχόν ποινικές ευθύνες στη θανάτωση του χιμπατζή.

Έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες στη θανάτωση του χιμπατζή αναζητούν φιλοζωικές οργανώσεις που προσέλαβαν τον Αλέξη Κούγια να διερευνήσει αν προκύπτουν τέτοιες για τους υπεύθυνους του Αττικού ζωολογικού πάρκου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση: «η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού δια του Προέδρου Κωνσταντίνου Σισμανίδη και του Γενικού Γραμματέως της Γιάννη Κάραλη με εξουσιοδότησε όπως διερευνήσω τυχόν ποινικές ευθύνες για την εν ψυχρώ εκτέλεση του γνωστού στα παιδιά όλης της Αττικής και όλης της Ελλάδος χιμπατζή με το όνομα Μπαζού, ο οποίος δραπέτευσε λόγω των ελλιπέστατων μέτρων ασφαλείας από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, όπου εξετίθετο».

Οπως αναφέρει ο Κούγιας οι εντολείς του έχουν πάρα πολλά ερωτηματικά για την επιλογή της εκτέλεσης του ζώου αντί της αναισθητοποιήσεως του από τους αρμοδίους του πάρκου.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η κτηνίατρος, Άννα Κατωγυρίτη, η οποία ανέφερε ότι όταν ένα άγριο ζώο δραπετεύσει από ζωολογικό κήπο η ύψιστη προτεραιότητα είναι να προφυλαχτεί η ανθρώπινη ζωή.

«Ένα καταφύγιο άγριων ζώων μέσα στην ζούγκλα είναι διαφορετικό από ένα ζωολογικό κήπο που είναι σε αστικό κέντρο. Οι ζωολογικοί κήποι έχουν άλλες προτεραιότητες. Αν εκτίθεται η ανθρώπινη ζωή όταν δραπετεύσει ένα ζώο, η θανάτωση του ζώου, η εξουδετέρωση – μία λέξη που δεν συμφωνώ – είναι μέσα στο πρωτόκολλο. Αν έκαναν τα πάντα για το ηρεμήσουν δεν το ξέρω και αυτή είναι η δουλειά των πραγματογνωμόνων», δήλωσε.

Η κα Κατωγυρίτη τόνισε πως όταν ένα ζώο βρίσκεται σε ένταση και με την αδρεναλίνη στα ύψη, η αναισθησία αργεί να πιάσει.

«Σε κέντρα αποκατάστασης, που ο σκοπός τους είναι η προστασία του είδους και όχι η έκθεσή του, περιμένουμε όσο χρειαστεί. Μπορεί να χρειαστεί και δύο ώρες για να ηρεμήσουμε το ζώο», συμπλήρωσε.

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Το ιστορικό της θανάτωσης του χιμπατζή

Υπενθυμίζεται πως μετά από επεισόδιο με άλλους πιθήκους, ο χιμπατζής Μπαζού έφυγε από το κλουβί του. Όπως φαίνεται και στο βίντεο το άγριο ζώο αρχίζει και τρέχει σε σημείο με σταθμευμένα αυτοκίνητα. Λίγο αργότερα το ζώο απομονώνεται από το προσωπικό ασφαλείας του πάρκου και θανατώνεται. Την είδηση καθώς και τις τραγικές λεπτομέρειες για τη θανάτωση του ζώου, δημοσίευσε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο με stories στο Instagram.

 

Σημειώνεται ότι ο Μπαζού ήταν ο μεγαλύτερος από τους 9 χιμπατζήδες του Πάρκου, ήταν 27 ετών (μεσήλικας περίπου για τα δεδομένα του είδους) και ήταν εξαιρετικά επιβλητικός, με ανάστημα περίπου 1,80 μ.

Η εν λόγω πράξη έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία να πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ