Ελλαδα

Δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες για 1,3 εκατ. γυναίκες

Από αύριο τα πρώτα SMS - Ποιες εξετάσεις παρέχονται - Τα στοιχεία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καρκίνος του μαστού

Δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες: Οι γυναίκες που τις δικαιούνται - Με sms η ειδοποίησή τους - Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»

Δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν 1,3 εκατ. γυναίκες στην Ελλάδα άνω των 50 ετών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», που παρουσιάστηκε σήμερα. Ήδη από αύριο Παρασκευή (10/6) θα ξεκινήσουν να φεύγουν τα πρώτα sms. 

Μετά την αποστολή του sms θα μπορεί να κλειστεί ραντεβού σε ιδιωτική μονάδα υγείας για τη μαστογραφία τόσο ψηφιακά, όσο και τηλεφωνικά. Οι κλινικές εξετάσεις καθώς και το υπερηχογράφημα, συνταγογραφούνται αυτόματα από το σύστημα μόνο σε περίπτωση ευρήματος στη μαστογραφία.  Μοναδικό κριτήριο για τη διενέργεια της δωρεάν ψηφιακής μαστογραφίας είναι οι δικαιούχοι να έχουν ΑΜΚΑ και άυλη συνταγογράφηση. Οι γυναίκες που εξαιρούνται από τις δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες είναι γυναίκες που ήδη έχουν κάνει ψηφιακή μαστογραφία εντός του προηγούμενου έτους, είτε που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού την τελευταία πενταετία. Αν δεν έχει ενεργοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση, τότε όλο αυτό μπορεί να γίνει σε συνεννόηση απευθείας με τον γιατρό.

Δωρεάν ψηφιακές μαστρογραφίες: Η σκιά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο λογότυπο του προγράμματος
Δωρεάν ψηφιακές μαστρογραφίες: Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» © EUROKINISSI / TATIANA MΠΟΛΑΡΗ

Πρόκειται για το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», που αφορά δωρεάν εξετάσεις για όλες τις γυναίκες 50-69 ετών και περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις:

  • εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας
  • κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)
  • υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος)

Η σχετική πλατφόρμα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι έτοιμη ώστε οι πολίτες να κλείνουν τα ραντεβού τους. Οι ενδιαφερόμενες θα ορίζουν την περιοχή που επιθυμούν, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να εξετασθούν και σε άλλα σημεία ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους.

Μέσα στον Ιούλιο θα ακολουθήσουν οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» | Παροχή δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας

Δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες: Τι είναι το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών που βρίσκονται στη χώρα μας και διαθέτουν ΑΜΚΑ και ενσωματώνει την ψηφιακή τεχνολογία, προκειμένου να διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν. Είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία απευθύνεται στις γυναίκες προκειμένου να προχωρήσουν σε προσυμπτωματικό έλεγχο. 

Οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν τη διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας σε γυναίκες 50-69 ετών κάθε δύο χρόνια. Ως εκ τούτου, όταν μια γυναίκα έχει πραγματοποιήσει κατά το προηγούμενο έτος την εξέταση, δε συστήνεται να την πραγματοποιήσει ξανά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου. Αν ωστόσο ο ιατρός συστήσει σε μια γυναίκα να διενεργεί συχνότερα εξέταση μαστογραφίας επειδή συντρέχουν άλλοι ειδικοί κλινικοί λόγοι, η γυναίκα μπορεί να την πραγματοποιήσει μέσω ΕΟΠΥΥ, με τη διαδικασία που ισχύει μέχρι σήμερα. Το παρόν πρόγραμμα αφορά στον προληπτικό έλεγχο σε επίπεδο πληθυσμού και δεν αντικαθιστά ούτε σχετίζεται με την κλινική παρακολούθηση των γυναικών από τον ιατρό τους και τη διενέργεια εξετάσεων που παραγγέλλει ο ιατρός για αυτόν τον σκοπό μέσω ΕΟΠΥΥ.

Δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες: Ο καρκίνος του μαστού σε αριθμούς

Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, στην Ελλάδα μόνο το 11% των διαγνώσεων καρκίνου έγιναν κατά τη διάρκεια προληπτικού ελέγχου (checkup). Αντίθετα, το 50% των καρκίνων διαγνώστηκαν κατά τον έλεγχο για άλλο πρόβλημα υγείας του πάσχοντος και παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση στη διάγνωση πάνω από 2 μήνες από την πρώτη επίσκεψη στον γιατρό.

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 2,1 εκατομμύρια νέων περιπτώσεων καρκίνου του μαστού. Πρόκειται για τον πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες, ειδικά στον Δυτικό Κόσμο, δηλαδή τις χώρες με υψηλή κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.  

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» βρέθηκαν ο σύζυγός της και τα παιδιά τής εκλιπούσας προέδρου του ΚΙΝΑΛ. 

Δωρεάν Ψηφιακές Μαστογραφίες: Ο σύζυγος και τα παιδιά της Φώφης Γεννηματά στην παρουσίαση του προγράμματος
Δωρεάν Ψηφιακές Μαστογραφίες: Ο σύζυγος και τα παιδιά της Φώφης Γεννηματά © EUROKINISSI / TATIANA MPOΛΑΡΗ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ